Dimarts 16 d ' Octubre de 2018
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D'ESQUÍ I URBANITZACIÓ A LA VALL FOSCA
Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2003

Es presenta el projecte i s’inicien les obres per a la creació d’un complex turístic a la vall Fosca. La iniciativa, que inclou la creació d’una estació d’esquí, és ben rebuda pels habitants de la zona, però no per les entitats ecologistes que temen que ocasioni un fort impacte ambiental.

Articles posteriors 2004, 2005, 2008

La vall Fosca està situada a la part septentrional de la comarca del Pallars Jussà, al Pirineu lleidatà, en un paisatge d’alta muntanya. La vall, integrada per dinou pobles (Aguiró, Aiguabella, Antist, Astell, Beranui, Cabdella, Castell-Estaó, Central Cabdella, Espui, Envall, Estavill, Molins, Mont-ros, Oveix, Paüls de Flamicell, la Plana de Mont-ros, Pobellà, la Pobla de Bellveí i la Torre de Cabdella), oscil·la entre els 1.000 i els 1.400 m d’altitud i està envoltada per muntanyes que s’apropen als 3.000 m.

El projecte Vallfosca Mountain Resort
L’ any 1982 el Pla d’ordenació d’estacions de muntanya ja preveia una estació d’esquí a la vall de Filià, una de les valls que formen la vall Fosca. L’ any 1998 l’Ajuntament de Torre de Cabdella va aprovar per unanimitat un conveni amb l’empresa Vallfosca Interllacs S.A. per promoure i desenvolupar un complex turístic a la vall. El mateix any es van iniciar els tràmits administratius corresponents, de manera que l’octubre del 2003 ja s’havien obtingut pràcticament totes les autoritzacions administratives per a desenvolupar el projecte. En paral·lel es van invertir uns 12 milions d’euros en la tramitació de llicències, la compra de terrenys i la redacció dels projectes, dels 100 milions d’euros en què s’estimava el cost total de la primera fase que preveia el projecte.

El 25 de novembre de 2003 es va fer públic el projecte de construcció del complex turístic Vallfosca Mountain Resort. El complex preveia construir una zona residencial, un camp de golf, un complex amb unes 2.400 places hoteleres, gairebé un miler d’habitatges nous, un palau de congressos, restaurants, una zona spa-wellness, una pista de gel i pistes d’esquí en un entorn d’alta muntanya.

El projecte presentat es fonamentava en quatre pilars bàsics: rendibilitat econòmica, preservació del medi ambient, integració en l’entorn i una orientació encaminada al client. La construcció de l’estació d’esquí preveia un domini esquiable de 3.400 ha, entre les cotes 1.800 i 2.600, i més de 40 km de pistes, amb una capacitat per a uns 3.500 esquiadors. S’hi accediria a través d’un telecabina fins a la cota 2.000 que connectaria el poble d’Espui amb les pistes. La previsió era que els equipaments lúdics funcionessin durant tot l’any. Tanmateix, es van preveure mesures per a reduir l’impacte ambiental del projecte: no construir la carretera d’accés a les pistes, soterrar totes les línies elèctriques, telefòniques i de televisió, fer servir gas natural com a font d’energia i regar el camp de golf amb aigües residuals depurades. El complex seria per a vianants i es crearia un aparcament subterrani amb una capacitat per a uns 2.200 vehicles.

Divisió d’opinions entre la societat civil
La posada en marxa del projecte va generar posicionaments a favor i en contra entre els diferents agents socials de la zona. L’ entitat ecologista Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de la Natura (IPCENA) va presentar una denúncia per reclamar l’aturada del projecte i la protecció de l’espai en què es preveia ubicar l’estació d’esquí. Les administracions, però, van donar llum verda al projecte. Els impulsors del projecte van respondre destacant el respecte cap al medi ambient amb què aquest havia estat concebut. Responsables de l’empresa promotora asseguraven disposar d’estudis d’impacte ambiental a l’àrea del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), i també a tot el domini esquiable, a més d’estudis d’allaus, de canalització i d’àrees susceptibles d'inundacions. Igualment destacaven l’existència d’una comissió de seguiment, que des de feia anys, treballava en el cens de la flora i la fauna amb la intenció d'avaluar l’impacte que podria generar l’activitat d’esquí en aquesta zona i amb la finalitat d’establir-hi les mesures correctores corresponents. L’ empresa també es comprometia a establir controls d’accés al complex per evitar massificacions.

En línies generals els habitants de la vall veien amb bons ulls el projecte que consideraven que podia ser una iniciativa molt positiva per revifar econòmicament la zona amb noves inversions i nous llocs de treball.

L’ inici de les obres estava previst per a la primavera del 2004 amb la intenció de fer coincidir la inauguració amb la temporada de neu 2006-07. Més endavant, en una segona fase, l’empresa vol estendre el domini esquiable cap a les valls de Llevata i Rus, fet que permetria unir l’estació d’esquí amb la de Boí-Taüll. També està prevista l’explotació conjunta del telefèric de l’Estany Gento-Sallente (que ja funciona actualment), un dels accessos excursionistes al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Més informació
www.ipcena.org
www.vallfosca.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati