Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D'ESQUÍ I URBANITZACIÓ DERA TUCA
ESTACIÓ D'ESQUÍ I URBANITZACIÓ DERA TUCA Mapa: Montse Ferrés
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2005

L'Ajuntament de Vielha continua impulsant la reobertura de l'estació d'esquí dera Tuca i la creació d'un complex residencial i hoteler a peu de pistes que ampliï l'oferta d'esquí de la Vall d'Aran i que afavoreixi la desestacionalització del turisme. El projecte per a l'estació s'ha de tramitar amb un pla especial de muntanya mentre que el complex residencial i hoteler necessita la redacció d'un pla parcial. Tot i que l'any 2004 la proposta presentada pel grup immobiliari Fadesa va ser la guanyadora del concurs públic promogut per l'Ajuntament de Vielha, finalment ha estat el grup Hoque el grup al qual s'ha adjudicat definitivament el projecte, gràcies a la seva bona oferta de compra dels terrenys on s'ha de construir el complex.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2008, 2009

L’estació d’esquí dera Tuca pertany al terme municipal de Vielha e Mijaran i disposa d’un domini esquiable situat a les muntanyes de les entitats municipals descentralitzades de Betren i Escunhau. Les instal·lacions de l’estació estan tancades des de final dels anys vuitanta però l’Ajuntament de Vielha ha anat fent gestions per aconseguir-ne la reobertura. El gener de 2004 es va tancar el termini de presentació de propostes empresarials per a la reobertura de l’estació d’esquí i la creació d’un complex turístic de lleure i esports. El concurs va ser guanyat pel grup immobiliari FADESA que havia de presentar el projecte per a la Tuca a l’Ajuntament de Vielha la tardor del mateix any.

Pla especial per a l'estació d'esquí i pla parcial per al complex residencial i hoteler
La reobertura dera Tuca estava associada a dos projectes: un era l’adequació de les antigues instal·lacions de l’estació d’esquí i l’altre, el complex turístic i hoteler associat a l’estació.

Els terrenys del domini esquiable de l’antiga estació eren propietat de les dues entitats municipals descentralitzades, Betren i Escunhau. Aquest fet els donava potestat per intervenir sobre la concessió de les activitats que s’hi volgués desenvolupar. El projecte per a l’adequació de l’estació s’havia de tramitar amb un pla especial on s’havien de definir els usos, el programa d’inversions i el pla d’etapes.

Les normes subsidiàries de 1982 de Vielha e Mijaran preveien un sector de sòl urbanitzable a Betren, destinat a residència i comerç, d’una extensió aproximada de 40.000 m2. En aquest terreny, s’hi autoritzava la construcció de setanta-cinc habitatges d’una superfície de 250 m2 per a cada un. L’Ajuntament de Vielha estava disposat a ampliar l’edificabilitat del sector, sempre que l’empresa que adquirís els terrenys es comprometés a posar en funcionament l’estació d’esquí. A més, segons l’Ajuntament, aquesta modificació evitaria que els promotors haguessin de buscar altres terrenys per a la ubicació del complex residencial i hoteler de l’estació, alhora que facilitaria la recuperació de la inversió efectuada en les instal·lacions hivernals. L’ Ajuntament també estava disposat a qualificar com a sòl urbà els 7.000 m2 a peu de pista que fins ara eren utilitzats com a aparcament. El desenvolupament del complex urbanístic i residencial s’havia de tramitar amb l’elaboració d’un pla parcial.

El canvi de promotor: dels gallecs FADESA als madrilenys Hoque
FADESA va presentar un projecte per al complex de turisme i lleure i va començar les negociacions per a la compra dels terrenys de Betren. L’octubre de 2004 FADESA va anunciar que havia arribat a un acord amb els vint propietaris dels sector urbanitzable i que fixava la compra en 120 euros/ m2.

A principi de 2005, el grup de propietaris va anunciar que hi havia un nou comprador disposat a pagar 150 euros/m2 i que, a parer seu, ells no tenien cap obligació de vendre a FADESA. L’abril de 2005, el grup immobiliari Hoque anunciava que havia arribat a un compromís de compra amb tots els propietaris dels terrenys i que en formalitzaria definitivament la transacció el setembre del mateix any.

FADESA hauria pogut seguir amb el projecte de l’estació d’esquí; ara bé, el fet que Hoque hagués comprat els terrenys del futur complex urbanístic dificultava la inversió del grup gallec, el qual no va mostrar interès a continuar només amb el projecte de reobertura i adequació de l’estació d’esquí, tal com va fer notar Francesc Faure, alcalde pedani de Betren per Convergència Democràtica Aranesa, (CDA) quan va dir que “és impossible que l’estació es mantingui sense concessió urbanística”.

El nou projecte de la Tuca Aran Resort
El grup immobiliari Hoque, constituït per aquest projecte amb el nom de Tuca Aran Resort, va presentar els dos plans urbanístics a l’Ajuntament de Vielha a final de 2005. El pla parcial per al complex residencial preveia: un aparcament subterrani per a dos mil vehicles, al damunt del qual s’aixecarien els apartaments, els hotels i els espais comercials. La construcció del nou aparcament subterrani va ser aprofitada per Francesc Faure que va anunciar que demanaria als promotors que habilitessin un nombre de places per als veïns i visitants de Betren. Disposar d’alternatives per a l’aparcament permetria poder prohibir la circulació en cotxe pel nucli històric del municipi i millorar la qualitat de vida dels veïns.

El nombre d’habitatges encara no estava concretat, tot i que les primeres estimacions apuntaven cap als sis-cents, un centenar dels quals es destinaria a habitatge social. També es construirien dos hotels de més de quatre estrelles d’unes cent habitacions, respectivament, i una residència d’estudiants. Una de les particularitats del projecte era que s’hi pretenia desenvolupar un centre universitari que oferís diplomatures i llicenciatures relacionades amb el turisme i l’esport d’aventura.

El pla especial per a l’estació d’esquí preveia remuntadors per a uns cinc mil esquiadors diaris, amb pistes que arribarien fins a la cota 2.500 m i accés amb telecabina des del nucli de Betren. El domini esquiable ocuparia una extensió de 425 ha amb 35 km de pistes. La intenció del grup era que la primera etapa de l’estació funcionés entre el 2007 i el 2008.

La inversió estimada per als dos projectes era de 200 milions d’euros, dels quals uns 30 milions es destinarien a l’estació d’esquí.

Cal afegir que les estacions de la Tuca i la Vall Fosca han estat les dues úniques estacions que han rebut el vistiplau del Govern per continuar endavant, ja que ambdues tenien els projectes molt avançats. En la presentació del Pla director d’estacions de muntanya, el juliol de 2005, Oriol Nel·lo i Colom, Secretari del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, va dir que en el futur, més que noves estacions, el que es voldria és consolidar l’oferta existent i reorientar-la cap a operadors turístics i no immobiliaris.

Més informació
www.nevasport.com/reportajes/articulos_detalle.php?id_articulos=424 - enllaç trencat?
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada