Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D'ESQUÍ I URBANITZACIÓ DERA TUCA
Júlia Rubert

Actualitzat a 31/12/2004

L'Ajuntament de Vielha promou la reobertura de l'estació d'esquí dera Tuca i la creació d'un complex comercial, residencial i hoteler a peu de pistes per tal de diversificar l'oferta d'esquí i dinamitzar el turisme al municipi al llarg de tot l'any. El projecte de desenvolupament turístic s'encarrega al grup gallec Fadesa que, malgrat les dificultats inicials per a adquirir la totalitat dels terrenys afectats, acaba arribant a un acord amb els propietaris.

Articles posteriors 2005, 2008, 2009

L'estació d'esquí dera Tuca, situada al terme municipal de Vielha e Mijaran i a les entitats municipals descentralitzades de Betren i Escunhau, va tancar als anys vuitanta. A Betren, les normes subsidiàries de 1982, que regulaven el desenvolupament urbanístic del municipi, preveien un sector de sòl urbanitzable destinat a residència i comerç. Des de final dels anys noranta, l'Ajuntament de Vielha va buscar la fórmula per a reobrir l'estació i per a diversificar així l'oferta turística i d'esquí de la Val d'Aran. El consistori era un dels principals propietaris dels terrenys i tenia el 49% de les accions de l'antiga societat gestora, Tuca Mall Blanc. La resta pertanyia a un grup d'empresaris de Terrassa que van intentar convèncer el municipi que eren capaços d'assumir-ne la reobertura. Finalment, el gener de 2004 l'Ajuntament havia aconseguit judicialment la dissolució de la societat després de subscriure un crèdit de 630.000 euros per a adquirir la totalitat de les instal·lacions.

L'Ajuntament de Vielha encarrega el projecte a Fadesa
El 23 de gener de 2004 va finalitzar el termini establert pel consistori per a la presentació de propostes empresarials per a la re-obertura de l’estació d’esquí i la creació d’un complex turístic de lleure i esports obert com a mínim deu mesos l’any, amb una àrea residencial i comercial associada. Hi va haver cinc grups interessats: una empresa de capital suís vinculada a complexos hivernals, el grup immobiliari gallec Fadesa, els empresaris de Terrassa Carlos Cánovas i Eusebio Gómez, la constructora Fomento de Construcciones y Contratas i un grup al qual esta-va integrat l’empresari andorrà Joan Viladomat, president de Grandvalira.

En la sessió plenària del 23 de juny, tots els grups del consistori de Vielha (Unitat d’Aran, Convergència Democràtica Aranesa, Partido Popular i Unió Democràtica Aranesa) van ratificar un protocol que encarregava la redacció del projecte d’explotació turística de la muntanya dera Tuca a Fadesa en un termini de tres mesos. Tanmateix, el protocol no comportava l’adjudicació formal a Fadesa, per la qual cosa les altres ofertes presentades per a la Tuca encara podien tenir possibilitats de fer-se càrrec de la iniciativa si l'Ajuntament desestimava finalment la proposta del grup immobiliari gallec.

El protocol signat concedia que la societat que aconseguís l'adjudicació podia repercutir les inversions en els aprofitaments urbanístics que generés el nou complex, és a dir, que la societat podia recuperar els costos d’urbanització i construcció de l’àrea residencial i comercial associada a la reobertura de les pistes d’esquí amb la venda de les edificacions. No obstant això, el portaveu de Convergència Democràtica Aranesa, Pau Perdices, va demanar que, complint una proposició no de llei del Partit dels Socialistes de Catalunya, la Generalitat efectués una inversió important a la muntanya dera Tuca amb l’objectiu que el municipi hagués de concedir el mínim número de compensacions urbanístiques possible, ja que les actuacions de reobertura de les pistes d’esquí podien portar la societat a demanar de recuperar la inversió amb el desenvolupament d’un sector residencial més important.

L'estació d'esquí i el complex residencial associat
Segons la proposta de Fadesa, en una primera fase s'hauria d'accedir a la nova estació d'esquí dera Tuca amb un telefèric amb capacitat per a cinc persones situat a la població de Betren, i cinc telecadires haurien de permetre el descens per les pistes projectades entre les cotes 1.600 i 2.500 de la muntanya de Betren. Posteriorment, s'hauria d'estendre l'estació per la muntanya contigua d'Escunhau, creant-hi un altre accés des d'aquesta població. Finalment, es podria ampliar el domini esquiable cap al port de Vielha i habilitar un últim accés des de la boca nord del túnel. El domini esquiable resultant es convertiria en un dels més grans dels Pirineus.

L'àrea residencial i comercial prevista a les Normes subsidiàries estava associada a la reobertura de l'estació i s'havia de desenvolupar amb el Pla parcial de Betren, que afectava 40.000 m2 a peu de pistes, propietat d'una vintena de persones. El Pla preveia la construcció d'un gran aparcament subterrani, centres comercials, cases aparellades, apartaments i hotels.

Fadesa va llançar una primera oferta de compra dels terrenys a aquests propietaris a 90 euros/m2 però, davant les dificultats per arribar a un acord amb tots ells, el director general de Desenvolupament de Fadesa, Antonio de la Morena, va anunciar el setembre la paralització del projecte.

El 19 d'octubre, Fadesa va anunciar que finalment tirava endavant el projecte atès que havia aconseguit comprar els terrenys dels propietaris reticents per 120 euros/ m2 i només faltava adquirir el solar de l'aparcament, propietat de l'Ajuntament.

Més informació
www.lamalla.com/canal/turisme/neu/article.asp?id=144216
www.bossost.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada