Divendres 28 d ' Abril de 2017
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D'ESQUÍ I URBANITZACIÓ DE BAQUEIRA-BERET
Estació d'esquí i urbanització de Baqueira-Beret Mapa: Montse Ferrés
Xavier Basora - X3 Estudis Ambientals
Actualitzat a 31/12/2006

Les obres del tram inicial del telecabina “Baqueira”, inaugurat la temporada 2005-2006, continuen aturades per una denúncia de veïns que consideren que els resta intimitat. A principi d’agost, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ratifica l’aturada de les obres, però a mitjan setembre n’aixeca la suspensió cautelar i l’Ajuntament del Naut Aran n’autoritza novament la construcció per tal d’inaugurar el nou tram la temporada 2007-2008. D’altra banda, tota la vall d’Àrreu s’inclou definitivament a la Xarxa Natura 2000, i s’obre el debat de si és possible construir pistes dins un espai amb aquesta protecció. La decisió queda en mans de la Comissió Europea. El Pla director de les estacions de muntanya, aprovat al maig, permet l’ampliació de Baqueira-Beret cap a la zona de Bassibé, però en redueix la superfície prevista inicialment.


Antecedents 2003, 2004, 2005

Articles posteriors 2007, 2008, 2009, 2015

L’estació d’esquí de Baqueira-Beret està situada a l’extrem més oriental de la Vall d’Aran, al Pirineu de Lleida. Al llarg de 2005 van seguir avançant les obres del nou complex hoteler i residencial Baqueira 1.500 a la vall de Ruda, que incloïa tres hotels de luxe, cinc-cents apartaments, quaranta-sis cases unifamiliars i un aparcament subterrani. D’altra banda, seguia oberta la polèmica sobre el Pla especial per a l’ampliació de Baqueira-Beret cap a la vall d’Àrreu (Pallars Sobirà), aprovat el 2002, però pendent d’execució a l’espera de l’aprovació de la proposta final d’espais a incloure a la XARXA NATURA 2000. El PLA DIRECTOR DE LES ESTACIONS D’ESQUÍ, també pendent d’aprovació, havia de concretar les possibilitats d’ampliació de l’estació cap a l’interior de la Vall d’Aran.

Es desencallen les obres del tram inicial del nou telecabina
En acabar el 2005, l’estació d’esquí va inaugurar el telecabina “Baqueira”, que pretenia comunicar el nou aparcament subterrani amb la cota 1.800 de Baqueira-Beret. El punt de sortida del remuntador, però, es va traslladar al costat del telecadira ”Bosque” perquè la denúncia d’uns veïns va fer que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aturés temporalment les obres del tram inicial del telecabina. Segons la comunitat de veïns de l’edifici Port de la Bonaigua, el remuntador passaria a tocar de les seves cases i els restaria intimitat.

Per solucionar el conflicte, els responsables de Baqueira-Beret van enviar a final d’abril de 2006 una carta a la comunitat de veïns demanant-los que abandonessin el litigi ja que la seva oposició dificultava l’accés dels esquiadors a l’estació i de retruc perjudicava tota la Vall d’Aran. A més a més, els comunicaven que col•locarien cortines o vidres fumats als telecabines per evitar que els usuaris poguessin veure l’interior de les cases.

La demanda de Baqueira-Beret no va tenir efecte, i a començament d’agost el TSJC va desestimar el recurs que havien presentat els responsables de l’estació i l’Ajuntament de Naut Aran contra la suspensió provisional de les obres. La sentència, doncs, impedia en principi construir el tram que faltava del telecabina. Pocs dies abans, el mateix tribunal admetia a tràmit el recurs contenciós administratiu que havia interposat la comunitat de veïns contra la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida per aprovar el pla urbanístic de la zona on s’havia de construir el tram del inicial del telecabina.

Malgrat tot això, a mitjan setembre el TSJC va aixecar la suspensió cautelar que paralitzava la construcció del telecabina i l’Ajuntament de Naut Aran va poder autoritzar novament les obres amb la voluntat d’expropiar els propietaris si no s’arribava a cap acord. Les previsions eren que el polèmic tram del telecabina es pogués inaugurar la temporada d’hivern 2007-2008.

Pel que fa a altres equipaments associats a l’estació, la temporada 2006-2007 va començar amb un altre ajornament de l’obertura al públic de l’aparcament subterrani de la vall de Ruda i amb la carretera de Viella a Baqueira eixamplada i amb nou paviment per tal de descongestionar el tràfic. D’altra banda, es van iniciar les obres de la captació d’aigua i el dipòsit associat per abastir la urbanització Baqueira 1.500.

La vall d’Àrreu, totalment inclosa a la Xarxa Natura 2000
A mitjan d’abril, el Govern de la Generalitat va presentar una nova proposta d’ampliació de la Xarxa Natura 2000 que incorporava la totalitat de la vall d’Àrreu, llevat d’un corredor de 500 m paral•lel a la carretera de la Bonaigua destinat a infraestructures com ara remuntadors o telecabines. Aquesta proposta es va ratificar al setembre, quan el Govern la va aprovar definitivament.

A començament de maig, vuit entitats ecologistes i excursionistes, entre les quals hi havia la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), la Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de la Natura (IPCENA) i la Plataforma pel Desenvolupament Sostenible del Massís de Beret, van mostrar-se molt satisfetes per la incorporació a la Xarxa Natura 2000 de tota la vall d'Àrreu (1.734 ha). Segons aquestes entitats, la normativa europea faria impossible que a la vall d’Àrreu es poguessin construir pistes d'esquí.

En canvi, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va recordar que la inclusió d’un territori a la Xarxa Natura 2000 no ho feia incompatible amb la construcció d’estacions d’esquí, cosa que quedava demostrada amb la presència de pistes d’esquí als Alps francesos dins de zones incloses a la Xarxa Europea d’Espais Naturals. Per la seva part, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va matisar que Baqueira-Beret hauria de presentar un altre projecte per a fer les pistes d’esquí a la vall d’Àrreu tenint en compte les condicions que emanen d’un espai inclòs a Xarxa Natura 2000 i que, en qualsevol cas, no hi podria construir edificacions.

Per tot plegat, semblava que la darrera paraula sobre l’ampliació de Baqueira-Beret cap a la vall d’Àrreu la tindria la Comissió Europea, que és qui hauria de decidir si serien compatibles les noves pistes d’esquí amb el fet que estiguessin dins d’una zona inclosa a la Xarxa Natura 2000.

Ampliació de Baqueira-Beret cap a l’interior de la Vall d’Aran
El Govern català va aprovar al maig el Pla director de les estacions d’esquí 2006-2011. En el cas de Baqueira-Beret, el Pla va recollir (però no aprovar) les dues propostes d’ampliació que els responsables de l’estació tenien en estudi o en tràmit: l’àrea de Bassibé, de 600 ha, i l’àrea de la Bonaigua i la vall d’Àrreu. Pel que fa a l'ampliació de Bassibé, el Pla director reduïa un 35% la superfície proposada per l'estació, ja que excloïa l'àrea que es trobava sota protecció especial. En relació amb l'ampliació de la Bonaigua, es proposava establir un sistema de remuntadors que, des de la zona del refugi de la Mare de Déu de les Ares, permetés arribar al domini ja existent.

Pel que fa al potencial creixement cap a la zona de Beret-Parrós, àrea que tocava amb el domini existent de Baqueira-Beret pel costat nord, el Pla director proposava no considerar-la com a àrea d'expansió potencial perquè la major part es trobava dins d'àrees d'especial protecció. Tanmateix, només en el cas que el futur Pla director de Baqueira-Beret ho proposés, el Pla director de les estacions de muntanya considerava que aquesta ampliació es podria estudiar sempre que no afectés les àrees incloses dins el Pla d’espais d’interès natural (PEIN).

A final d’any, els veïns dels nuclis de Bagergue i Unha (Naut Aran) van acordar iniciar negociacions amb Baqueira-Beret per a construir un nou accés a l’estació. La proposta inicial era un telecadira de quatre places que sortiria de la carretera que dóna entrada a Bagergue i que arribaria a la cafeteria de Blanhiblar, a la zona de Beret. A més, s’habilitaria una pista amb el mateix recorregut. El Pla director de les estacions de muntanya preveia la possibilitat d’un nou accés a l’estació a través d’un telecabina des de Bagergue, però no preveia l’ampliació del domini esquiable cap a aquesta zona.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/espais_naturals
www.baqueiraberet.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati