Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D'ESQUÍ BOÍ-TAÜLL
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

El grup immobiliari Nozar SA compra a Agrupació Mútua i Bankpime el 80% de les accions del complex de Boí-Taüll per un valor de 45 milions d'euros i assumeix un deute de 23,5 milions. Aquesta adquisició, que ha estat ben rebuda per l'Ajuntament de la Vall de Boí, obre les portes a la millora del complex, amb nous hotels de luxe i l'ampliació de les pistes d'esquí.


Articles posteriors 2005, 2008

Al cor de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), se situa el complex turístic anomenat comercialment Boí-Taüll Resort, format per l'estació d'esquí de Boí-Taüll i un conjunt residencial amb unes 1.200 places d'allotjament. L' estació d'esquí ofereix 550 hectàrees de domini esquiable amb 43 km de pistes i l'oferta hotelera i residencial es reparteix entre tres hotels, un aparthotel i dos conjunts residencials, que formen tots plegats un nucli al Pla de l'Ermita, a 1.600 m d'alçada. El complex del Pla de l'Ermita té un sòl edificat de 60.000 m2, i és gairebé tan gran com el mateix poble de Taüll.

La gestió de l'estació, que en temporada alta ofereix feina a unes 300 persones, va acumular els anys 2002 i 2003 unes pèrdues de 2,87 i d'1 milió d'euros, respectivament. Al començament de 2004 el 80% de les accions de l'empresa de Boí-Taüll eren en mans d'Agrupació Mútua i Bankpime. El 20% restant es trobaven en mans d'uns 400 petits accionistes.

A mitjan agost, l'empresa immobiliària Nozar SA va adquirir una opció de compra de les participacions d'Agrupació Mútua i Bankpime. Aquesta opció es va fer efectiva el 28 d'octubre per un valor de 45 milions d'euros. D'aquests, 23,5 milions van servir per a eixugar el deute que arrossegava l'empresa de Boí-Taüll. Agrupació Mútua va justificar la venda amb l'argument de concentrar les seves inversions en el negoci assegurador.

L' empresari d'origen mexicà Luis Nozaleda, propietari de Nozar SA, ja té experiència en la revitalització de complexos de muntanya. L' any 1999 va adquirir el balneari de Panticosa, als Pirineus d'Osca, i des de llavors hi ha invertit un total de 60 milions d'euros. Bona part d'aquesta inversió es va destinar a restaurar les edificacions per crear un complex turístic de muntanya de luxe, anomenat Panticosa Resort, que es preveu que disposarà d'un casino, quatre hotels, un palau de congressos i un palau termal de més de 8.500 m2. No obstant això, els representants de l'empresa van assegurar que l'estratègia que se seguirà a Boí-Taüll serà diferent de la de Panticosa.

Els plans de Nozar SA a Boí-Taüll són crear una oferta residencial i hotelera per a un turisme d'alt nivell adquisitiu, amb hotels de quatre i cinc estrelles. En aquest sentit, Nozar SA preveu encarregar la gestió del complex hoteler a la cadena hotelera Hesperia. Les inversions al complex també significarien millorar l'estació d'esquí i incrementar-ne el domini esquiable. De fet, Nozaleda va declarar que havia mantingut contactes amb l'empresa Vallfosca Interllacs SA, que promou l'ESTACIÓ D'ESQUÍ DE LA VALL FOSCA. La connexió de Boí-Taüll amb la Vall Fosca crearia un dels dominis esquiables més grans dels Pirineus. A la darreria d'any, Nozaleda va anunciar que el pla d'actuacions per a l'estació estaria llest a mitjan 2005 i que les primeres inversions al complex arribarien durant la temporada d'esquí 2005-2006.

L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada (Convergència i Unió), va valorar molt positivament el canvi de mans del complex, especialment pel fet que, per primera vegada, Boí-Taüll seria gestionat per professionals del sector turístic. L' alcalde també va lloar que els nous propietaris volguessin fomentar un turisme de qualitat. Per la seva part, Nozaleda va assegurar a Peralada que respectaria el pla urbanístic de la vall, que limita el sòl edificat al Pla de l'Ermita en 92.000 m2. Això encara permetria a Nozar SA construir uns 32.000 m2 nous d'urbanització en aquest paratge.

Més informació
www.boitaullresort.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada