Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI OBERT, PINYA DE ROSA
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat la catalogació de Pinya de Rosa (Blanes) com a paratge natural d’interès nacional aturant així un projecte d’urbanització que havia provocat mobilitzacions i recollides de signatures en contra.


Articles posteriors 2005, 2006, 2008

Pinya de Rosa és un espai obert situat dins el terme municipal de Blanes, entre la platja i la urbanització de Sant Francesc, Cala Treumal i Santa Cristina. Consta de 55 ha, 1.000 m de costa, una extensa àrea forestal frondosa que arriba fins els penya-segats, un jardí botànic amb una de les col·leccions de cactus més importants del món i una masia de mitjan segle passat anomenada Masia del Sol. El conjunt constitueix el darrer vestigi de bosc del litoral de Blanes. La història de Pinya de Rosa es remunta al 1941 quan un estiuejant francès Ferran Rivière de Caralt va comprar la vinya de s’Agulla que va batejar amb el nom de Pinya de Rosa en homenatge a Joaquim Ruyra. L’escriptor havia aplegat el 1920 els escrits sobre la zona un a un en una obra que porta per títol Pinya de Rosa, en referència al nus mariner.

El projecte d’urbanització
El 2002, la promotora Nova Provet 2000 va fer una oferta als actuals propietaris, els hereus de Ferran Rivière per dur a terme un projecte d’urbanització que preveia la construcció d’uns tres-cents trenta habitatges, un hotel de luxe que havia d'aprofitar la Masia del Sol i un centre comercial. El mes de juny del mateix any es va constituir la plataforma ciutadana Salvem Pinya de Rosa, que en un sol mes va reunir set mil firmes en contra del projecte i les va presentar a l’Ajuntament de Blanes. L’ equip de govern municipal va aprovar la suspensió cautelar de les llicències urbanístiques que afectaven el paratge durant un any, el mes de juliol del 2002. La plataforma va treballar per aconseguir el suport de tots els grups polítics presents a l’Ajuntament i va encomanar informes jurídics i ambientals. Els informes jurídics assenyalaven que en cas de protecció del paratge no seria necessari indemnitzar els propietaris a preu de sòl urbanitzable.

La protecció de Pinya de Rosa
El mes de febrer del 2003 es van iniciar els tràmits parlamentaris per a la protecció de l’àmbit, fet que es materialitzava amb la Llei 25/2003, de 4 de juliol, que declara paratge natural d'interès nacional la finca Pinya de Rosa, al terme municipal de Blanes. Es va incloure la creació d’un òrgan rector per gestionar el paratge integrat per l’Ajuntament, la Generalitat i la plataforma Salvem Pinya de Rosa i el termini màxim d’un any i mig per definir els nous usos permesos. El text aprovat recordava que la Costa Brava «ha patit i continua patint una pressió urbanística que posa en perill el model turístic basat en la sostenibilitat».

La catalogació de Pinya de Rosa com a paratge natural d’interès nacional hi atribueix una protecció superior al Pla d’espais d’interès natural (PEIN), en prohibeix la urbanització i obre la porta a una negociació entre els propietaris i la Generalitat per adquirir la titularitat de les finques. Els terrenys seran gestionats pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, la qual es va comprometre a destinar una partida anual per a comprar als propietaris el conjunt que forma Pinya de Rosa.

Després d’un any de mobilitzacions i més de divuit mil firmes recollides, la plataforma Salvem Pinya de Rosa va fer el mes de juny una festa popular per a celebrar la protecció de l’espai. Queda pendent de definir l’ús del paratge. La plataforma ha presentat diverses propostes: convertir la Masia del Sol en una escola de natura i en un casal d’estiu per a nens, netejar el bosc i els camins i aprofitar el compost i la llenya, fer visites guiades i senyalitzar els camins, etc.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati