Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI OBERT, GALLECS
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

L’any 2003 l’Institut Català del Sòl (Incasol) va presentar una proposta per preservar el 85% de l’espai rural de Gallecs i edificar-ne la resta, unes 130 ha. La proposta de l’Incasol va trobar oposició en determinats sectors de la població local, que demanava que es preservés íntegrament l’espai
.

Articles posteriors 2004, 2005

Gallecs és un espai rural situat entre les comarques del Vallès Occidental i l’Oriental, amb una extensió de 735 ha, on habitaven unes dues-centes persones el 2003. Bona part d’aquest espai es troba al terme municipal de Mollet del Vallès, tot i que també afecta Parets del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà, Lliçà de Vall, Palau-solità i Plegamans i Montcada i Reixac.

L’ espai obert de Gallecs ha estat definit d'emblemàtic i paradoxal alhora. Malgrat estar qualificat com a urbanitzable, és un paisatge congelat des de fa trenta anys i un dels espais oberts més importants de l’àmbit metropolità. La conservació de l’actual espai rural prové d’una expropiació de 1.372 ha, feta als anys seixanta, sota el concepte d'ACTUR (actuación urgente) per construir, al voltant de l'església romànica de Santa Maria de Gallecs, una ciutat de 150.000 habitants. El projecte, malgrat la necessitat d’habitatge de l’època, va quedar ajornat.

L’ any 1981 un conveni entre la Generalitat de Catalunya, que era titular del sòl, i l’Ajuntament de Mollet del Vallès va permetre mantenir com a agrícola bona part de la superfície, mentre Mollet del Vallès urbanitzava el sector sud i altres municipis establien sectors industrials al nord i a la rodalia. Més tard la titularitat de l’àmbit va passar a l’Incasol (Institut Català del Sòl) amb la categoria genèrica de sòl urbanitzable no programat. L’ únic municipi que sempre ha mantingut el sòl com a agrícola ha estat Parets del Vallès.

Durant la dècada dels vuitanta, i més intensament durant els noranta, les protestes ciutadanes i la fermesa de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, municipi al qual pertanyen 656 del total d'hectàrees sense transformar, van permetre iniciar el procés de conservació de l’espai rural. L’ any 1998 l’Ajuntament de Mollet del Vallès va tramitar l’aprovació inicial i provisional de la Modificació del Pla general de Mollet del Vallès i del Pla especial de protecció de l’àrea de Gallecs, però la Generalitat el va denegar. El 2001 es va iniciar la creació del Consorci de l’Espai Rural de Gallecs constituït pels Ajuntaments de Mollet del Vallès i Parets del Vallès. El consorci ha establert conveni amb la Fundació Territori i Paisatge, ha permès vincular l’espai a projectes com Life, Interreg i la XARXA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI i ha promogut la tramitació del Pla d’ús públic, del Pla de gestió agrícola sostenible i del Pla de gestió i millora forestal. L’ Ajuntament de Mollet del Vallès, un dels principals impulsors de la preservació de Gallecs, va presentar, però, una proposta per ubicar-hi un nou cementiri, que va ser rebutjada per seixanta-quatre entitats.

El març del 2003 es va presentar el llibre Gallecs. Més de trenta anys de propostes i accions, de Josep Gordi, geògraf i regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, i Ramon Boter de Palau, geògraf.

La proposta de l’Incasol, de preservar el 85% de l’espai rural de Gallecs i edificar-ne la resta, presentada el 2003, va rebre les crítiques dels partidaris de la conservació íntegra i va afavorir que al final de l’any els municipis afectats sol·licitessin a la Generalitat una reunió per enllestir les bases per a la protecció definitiva d’aquest àmbit. Els municipis van coincidir a valorar Gallecs com un espai obert al servei de les poblacions que l’envolten i del conjunt de l’àrea metropolitana.

Més informació
NEL·LO, Oriol (Ed.), 2003, Aquí no! Els conflictes territorials a Catalunya, Barcelona, Editorial Empúries.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati