Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI OBERT, ENTORN DEL PARC DE L'AGULLA
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

Una quinzena d’entitats signen la Declaració de l’Agulla per demanar la protecció de l’àmbit comprès entre l’actual parc de l’Agulla i el barri de la Rosaleda, a Sant Fruitós de Bages. La declaració reivindica el valor d’aquests terrenys com a espai lliure urbà i com a corredor biològic entre els rius Llobregat i Cardener.

Articles posteriors 2009

El parc de l’Agulla està situat a un quilòmetre i mig al nord de Manresa, i es tracta d’un àmbit al voltant d’un embassament creat per recollir l’aigua procedent de la Sèquia (canal artificial que pren l'aigua del riu Llobregat a l'alçada de Balsareny passant per diversos municipis del pla de Bages fins arribar a l’actual parc de l'Agulla).

El 12 d’abril de 2003 va tenir lloc a Manresa una jornada de treball per debatre el paper que en el futur haurien de tenir els espais propers al parc de l’Agulla. L’ acte fou convocat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (delegació del Bages-Berguedà), el Col·legi de Geògrafs (Delegació de Catalunya), el Centre d'Estudis del Bages, la Institució Catalana d'Història Natural (delegació del Bages), el Col·lectiu Ecologista l’Alzina, l'Escola Universitària Politècnica de Manresa (EUPM-UPC), la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, la Federació d'Associacions de Veïns del Bages, la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya, el Centre Excursionista Montserrat, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Òmnium Cultural (delegació del Bages) i la Unió de Pagesos del Bages.

L’objectiu de la jornada era establir un consens ampli sobre el projecte de futur per als espais propers al parc de l’Agulla, dins el context del paper dels espais lliures en els sistemes urbans actuals, remarcant-ne els valors ambientals, agrícoles, forestals, paisatgístics i patrimonials. Al final de l’acte es van recollir les conclusions en un document que es va anomenar Declaració de l’Agulla. El document, que va ser signat per les entitats convocants, demanava la preservació de l’àmbit que hi ha entre l’actual parc i el barri de la Rosaleda, a Sant Fruitós de Bages, com a corredor biològic entre els rius Cardener i Llobregat i com a àmbit de lleure. Tot això es plantejava en un moment en què s’estava redactant el Pla territorial parcial de les comarques centrals i el Pla director del pla de Bages i en què també hi havia expectatives de modificar el planejament existent quant a la urbanització d'aquest àmbit.

La jornada va partir de presentacions de diversos professionals. Joaquim Sabaté, arquitecte, va xerrar dels parcs patrimonials; Carles Llop, també arquitecte, del sistema d’espais oberts de Lleida i Rufí Cerdán, geògraf, va presentar els treballs del Pla de paisatge de la comarca del Bages. Posteriorment, els participants van formar equips de treball per redactar el document final que, de manera sintètica, demanava la redacció i l'aprovació del planejament supramunicipal a la comarca del Bages, una moratòria sobre possibles requalificacions de sòls no urbanitzables i propostes i compromisos de les administracions per protegir l’àrea del parc de l’Agulla, evitant el pas per l’est de l’àmbit de la nova carretera que havia projectat la Direcció General de Carreteres.

Durant el mes de juliol, les diferents entitats que van signar el document van adreçar diverses peticions al secretari de Planificació Territorial de la Generalitat, Pere Torres. El mes d’agost la Generalitat de Catalunya es va comprometre a estudiar la possibilitat d’incorporar les propostes de la Declaració de l’Agulla en la redacció del Pla director del pla del Bages.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati