Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI OBERT, CINC SÈNIES
Maria Herrero i Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2003

L’Ajuntament de Mataró aprova inicialment el Pla especial de millora rural i de desenvolupament agrícola de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix. Grups de propietaris continuen reclamant la requalificació dels terrenys per construir-hi habitatges.

L’espai obert anomenat Cinc Sènies és un espai d’ús agrícola tradicional situat al municipi de Mataró (Maresme), a la frontera amb Sant Andreu de Llavaneres. En aquest espai, hi convivien l’any 2003 parcel·les que continuaven destinades a l’activitat agrícola amb d'altres que romanien buides sense cap tipus d’activitat.

Com a conseqüència de les nombroses pressions urbanístiques que l’espai havia rebut els darrers anys, col·lectius de pagesos afectats van iniciar, amb el suport d’altres representants de la societat civil, un seguit d’accions, entre les quals va destacar una tractorada de protesta. L’ objectiu de les accions era aconseguir que l’Ajuntament es comprometés a protegir l’espai i el manteniment dels usos agrícoles.

L’Ajuntament decideix protegir Cinc Sènies
L’àrea de les Cinc Sènies havia estat una àrea urbanitzable programada al pla general del 1977, fins que es va treure del programa el 1992. El 1996, el nou pla general ja va declarar l’àmbit com a no urbanitzable i va prescriure la necessitat de redactar un pla especial de desenvolupament dels sòls agrícoles. Els estudis i treballs per redactar el Pla especial de millora rural i de desenvolupament agrícola de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix es van iniciar l’any 1997 sota l’impuls de Salvador Milà com a regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Mataró.

Finalment, el 8 de maig de 2003 la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Mataró (PSC-ICV-ERC) va aprovar els can-vis del pla general del 1996 necessaris per a l’aprovació inicial del Pla especial de millora rural i desenvolupament agrícola de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix i posteriorment va fer efectiva l’aprovació inicial del pla especial que ordenava i determinava els usos com a zona agrícola i afectava 440 ha, quasi un 20% del municipi. D’aquestes, 263 ha pertanyien a l’àmbit de Cinc Sènies i la resta als àmbits de Valldeix i Mata. La Comissió de Govern va aprovar el pla, tot i que la continuació de la tramitació l’hauria de fer el nou consistori, constituït després de les eleccions. El grup municipal de Convergència i Unió (CiU) que havia estat partidari de la protecció de l’espai, es va abstenir a la votació per desacords amb la manera com l’equip de govern havia aprovat el pla.

Els objectius del pla eren ordenar els usos de caràcter agrícola i lúdic que s'havien de desenvolupar en aquests espais. El pla incloïa una zona d’equipaments pròxima a la riera de Sant Simó i una xarxa d’itineraris per a vianants.

Part dels propietaris, agrupats en l’Associació de Propietaris de la Riera de Sant Simó, van presentar al·legacions al pla especial perquè consideraven injust que la majoria d’equipaments estiguessin situats prop de la riera, fet que comportaria l'expropiació de les terres a preu de sòl agrícola, i no a preu de sòl urbanitzable. Els setanta-tres propietaris afectats van encarregar un estudi en què es concloïa que el 55% dels veïns estaven a favor d’urbanitzar l’espai. També argumentaven que urbanitzar l’espai podia contribuir a posar remei al dèficit d’habitatges de Mataró, dèficit que quantificaven en uns deu mil habitatges per als deu anys vinents. Les reivindicacions dels propietaris afectats van comptar amb el suport del grup del PP a l’Ajuntament.

El juliol del 2003 un col·lectiu de pagesos va constituir una associació sota el nom de Les Cinc-Sènies- Mata Valldeix i Rodalies de Mataró, amb l’objectiu de preservar l’únic espai agrari de la ciutat i fer front a les pressions urbanístiques que, segons els quinze pagesos fundadors, patia l’espai.

La Plataforma de Defensa de les Cinc Sènies, que també defensava l’espai agrari, va organitzar una jornada reivindicativa a la darreria de novembre, demanant que l’Ajuntament no cedís a la pressió urbanística. La secció comarcal del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) també va reclamar la protecció de l’espai i es va solidaritzar amb les reivindicacions dels pagesos afectats.

Altres col·lectius, com el partit de nova creació Candidatura d’Unitat Popular (CUP), es mostraven partidaris de protegir l’espai però no com ho havia fet l’Ajuntament. Afirmaven que el pla de les Cinc Sènies era insuficient i al·legaven manca de participació ciutadana en la redacció del projecte.

Malgrat l’aprovació inicial del pla especial, el desembre del 2003, els setanta-tres propietaris afectats van presentar una proposta per construir tres mil habitatges als terrenys no destinats a usos agrícoles. Els propietaris seguien reclamant a l’Ajuntament la requalificació dels terrenys i insistien que el nou projecte era compatible amb els usos agrícoles de la resta de l’espai.

Al final del 2003 s’estava pendent de donar resposta a les al·legacions que permetrien incorporar les possibles mi-llores proposades per poder tramitar l’aprovació provisional.

Més informació
http://www.mataro.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Maresme