Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D'INTERÈS NATURAL DELS COLLS-MIRALPEIX (EL GARRAF)
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2006

L’Espai d’Interès Natural dels Colls-Miralpeix (el Garraf) és una de les zones amb una major superfície sense urbanitzar del litoral entre Barcelona i Tarragona. Des de 1994 una plataforma formada per una cinquantena d’entitats en defensa la preservació. L’any 2006 es concreta la creació d’un consorci supramunicipal per a la gestió de l’espai i se n’inclou una part important a la Xarxa Natura 2000. El Consorci pretén aplicar de manera pilot l’estratègia europea de gestió integrada de costes i neix amb la participació dels ajuntaments de Sitges i Vilanova i de tres departaments de l’executiu català, però amb l’absència del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. A final d’any s’adjudica la redacció d’un pla de gestió que inclou els Colls-Miralpeix i altres zones litorals de la comarca com la Platja Llarga de Vilanova.


El paratge dels Colls-Miralpeix és un espai agroforestal costaner del Garraf que amb 2,5 km d’extensió i 379 ha de superfície esdevé una de la majors zones litorals sense urbanitzar entre Barcelona i Tarragona. El 70% del territori pertany a Sitges, mentre que la resta està situat entre els nuclis de Roquetes (municipi de Sant Pere de Ribes) i Vilanova i la Geltrú.

Els plans generals d’ordenació urbana dels tres municipis havien previst plans parcials que afectaven bona part de l’espai. Aquest fet va impulsar la creació l’any 1994 de la Plataforma Salvem els Colls-Miralpeix impulsada per la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) i l’Associació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) del Garraf. Es pretenia evitar la urbanització de l’espai per l’interès ecològic, paisatgístic, social i arqueològic que té. Cal destacar el paper de connexió amb els parcs del Garraf i Foix o la troballa de la mandíbula de neandhertal més antiga de Catalunya a l’avenc del Gegant.

En la revisió del planejament (2001-2004) bona part d’aquests plans es van desclassificar. Malgrat aquest fet, els plans parcials del Camí de Can Girona i el de Ponent (Sitges), un sector del Pla d’Imsa (Vilanova) i la pràctica totalitat dels Colls de Ribes es van executar.

Posteriorment, l’APMA i DEPANA van demanar als tres municipis que aprovessin mocions per incloure els Colls-Miralpeix al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i van promoure també la formació d’un consorci de gestió. Entre desembre de 2003 i gener de 2004 els tres ajuntaments i el Consell Comarcal del Garraf es van adherir a la iniciativa dels ecologistes. D’altra banda, el novembre de 2005 es va aprovar el PLA ESTRATÈGIC PER AL LITORAL (PEL) DE LA REGIÓ METROPOLITANA DE BARCELONA, en el qual es proposava la preservació de setze espais “blau-verds” de la costa metropolitana. El PEL va considerar que cali salvaguardar vuit paratges estratègics de la urbanització, un dels quals va ser els Colls. Altrament, en aquell mateix any l’aprovació definitiva del PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC) va considerar l’espai com a sòl costaner no urbanitzable, figura que en fa incompatible la futura transformació.

Un projecte pilot
La decisió de gestionar els Colls-Miralpeix amb un consorci supramunicipal pren com a referent la gestió integrada de les zones costaneres (GIZC). Aquesta estratègia europea es defineix com un procés pluridisciplinar destinat a fomentar el desenvolupament sostenible del litoral, abastar el cicle integral de gestió i incorporar la participació de totes les parts interessades. En aquest sentit el Ministeri de Medi Ambient (MMA) va escollir aquest espai natural del Garraf com a projecte pilot. Per Jordi Valls (Iniciativa per Catalunya-Verds, ICV), regidor d’Acció Territorial de Vilanova, l’experiència que reculli el consorci permetrà fer extensiva aquesta nova política de gestió a la resta del litoral català.

A final de juliol de 2006 els ajuntaments de Sitges i Vilanova van aprovar els estatuts del Consorci. En aquell moment encara no ho havien fet ni l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ni el Consell Comarcal del Garraf.

Posteriorment es va realitzar la primera presentació de l’ens supramunicipal en la qual l’alcalde de Sitges Jordi Baiget (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) va agrair molt especialment a la Plataforma Salvem els Colls-Miralpeix la seva tasca per a evitar la urbanització de la zona. Dies després, Josep Antoni Blanco (PSC) president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Pere de Ribes, afirmava que l’ens s’havia posat en marxa amb falta de coordinació i amb presses, i ajornava la decisió de formar-ne part.

La Xarxa Natura 2000 protegeix part dels Colls
El mes de setembre el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va realitzar la proposta d’ampliació de la XARXA NATURA 2000 en la qual es van incloure 300 ha terrestres i marítimes de l’espai dels Colls dels termes municipals de Sitges i Ribes Aquest fet havia de permetre segons Andreu Bosch, regidor de Sostenibilitat de Sitges (Acció per Sitges, AxS), impulsar una reserva marina conjuntament amb la Fundació Natura, una associació sense ànim de lucre dedicada a la protecció i restauració d’ecosistemes. L’objectiu del projecte era preservar de la pesca una àrea i desenvolupar-hi activitats turístiques sostenibles.

Constitució oficial del Consorci
El 21 de novembre el Govern català va aprovar la constitució del Consorci dels Colls-Miralpeix–Costa del Garraf i s’hi implicava a través dels departaments de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) i del DMAH. L’endemà es va realitzar a Sitges un acte de presentació en el qual Maria Comellas, directora general de Medi Ambient, va declarar que el Consorci era una mostra de l’aposta del Govern per la protecció del litoral i assenyalava que no només es gestionaria l’espai natural dels Colls-Miralpeix sinó que s’hi integrarien altres paratges com la PLATJA LLARGA DE VILANOVA recentment preservada.

Mentrestant, l’estira-i-arronsa entre Josep Blanco i els ajuntaments de Vilanova i Sitges continuava. L’alcalde de Ribes afirmava que Vilanova tan sols buscava rehabilitar la masia de Solicrup –equipament que serviria de futura seu del Consorci–. Jordi Valls, per la seva banda, acusava Blanco de no haver llegit els objectius del Consorci i lamentava que el Consell Comarcal no en formés part. Així mateix insistia que l’ens realitzaria la gestió integral de tot el litoral del Garraf. La posició de Blanco va ser molt criticada per part d’Unitat Municipal 9 (UM-9) i Convergència i Unió (CiU), principals grups a l’oposició de Ribes i del Consell Comarcal, respectivament.

Una setmana després, Jordi Valls i Andreu Bosch van presentar el projecte al congrés estatal de medi ambient (CONAMA). Els congressistes van considerar molt positiu el fet que la creació del Consorci respongués a les mobilitzacions de dues plataformes ciutadanes: Salvem els Colls i Salvem la Platja Llarga.

Els estatuts del Consorci preveuen la redacció d’un pla especial de gestió integrada de les zones costaneres del Garraf. Aquesta eina ha d’establir els límits de gestió i les bases per a l’ordenació i la integració d’actuacions i usos en l’àmbit litoral de la comarca. El pla especial va ser adjudicat el desembre de 2006 però paral•lelament es realitzaran diverses iniciatives. Un dels projectes més importants és la recuperació del camí de ronda que uneix Sitges i Vilanova, iniciativa engegada l’any 2005 per l’Ajuntament de Sitges gràcies a una subvenció del PDUSC. Altres projectes pendents de ser desenvolupats al llarg del 2007 són la fundació d’un centre de documentació, l’estudi i senyalització dels camins públics, la restauració de la riera de Ribes, la gestió dels boscos com a eina de prevenció d’incendis forestals, un estudi de foment del turisme sostenible i la rehabilitació de la masia Solicrup.

Més informació

www.plalitoral.net
www.vilanova.cat
www.vvirtual.es/apma
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garraf