Dimarts 4 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D'INTERÈS NATURAL DEL GORG DE CREIXELL
Joan de la Flor

Actualitzat a 31/12/2005

Després de vint anys de reivindicacions dels grups cívics i ecologistes per la protecció dels aiguamolls del Gorg de Creixell, el 16 de juny de 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge aprova el decret que inclou aquest espai al PEIN Platja de Torredembarra. Paral·lelament, l'Ajuntament de Creixell aprova la modificació del Pla general d'ordenació urbana que trasllada els drets d'edificabilitat dels plans parcials que afectaven la zona als terrenys annexos de l'espai protegit.


Antecedents 2003, 2004

El paratge del Gorg de Creixell és continu a la platja de Torredembarra, inclosa en el catàleg de les zones humides i en el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) des de 1992. El Gorg és un espai d’aiguamolls d’unes 19 ha situat a la franja marítima del municipi de Creixell, entre Roda de Barà i Torredembarra, a la comarca del Tarragonès. Aquest espai era, el 1956, la llacuna més gran entre el delta de l’Ebre i el del Llobregat. Tanmateix, en els darrers anys, amb la implantació d’un càmping i l’abocament no controlat de runa, l’espai s’havia degradat considerablement. Aquest àmbit estava classificat dels del 1991 pel Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Creixell com a sòl urbanitzable i l’any 2003 hi havia tramitats dos plans parcials: el de la Marinada i el de la Gavina, que preveien la construcció de 221 i 254 habitatges, respectivament.

Els primers passos per a la protecció de l'espai
Durant els últims vint anys, grups ecologistes, com el Grup per a la Conservació dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) i l’Associació per a la Conservació del Medi Natural del Gorg de Creixell van reclamar la preservació de l’espai amb l’argument que les condicions naturals del Gorg eren pròpies dels ecosistemes dunars, i que era una zona de descans per a les aus i altres animals. Des de 2003, el GEPEC també va promoure la protecció del paratge dels Muntanyans, espai contigu al Gorg, inclòs en bona part al PEIN Platja de Torredembarra excepte 15 ha afectades pel PLA URBANÍSTIC MUNTANYANS II .

El maig de 2003, l’equip de govern de l’Ajuntament del Creixell va anunciar la suspensió de les llicències i de la tramitació dels plans parcials fins al març de 2004 per la revisió del planejament del municipi.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va publicar el 29 d’abril de 2004 l’inici de la tramitació de l’expedient administratiu per incloure al PEIN el paratge del Gorg de Creixell. El conseller del DMAH, Salvador Milà, va ordenar de manera preventiva la suspensió cautelar dels projectes urbanístics i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aplicar a la zona el règim de sòl no urbanitzable per tal d’evitar que es degradés més.

S'aprova la incorporació del Gorg al PEIN Platja de Torredembarra
El 2 de febrer de 2005, el conseller Milà va anunciar el desenvolupament del Pla de protecció i gestió de les zones humides per part de la Direcció del Medi Natural i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest Pla preveia incorporar els Gorgs de Creixell al cordó d’aiguamolls de la platja de Torredembarra.

A principi d’abril, el DMAH va treure a exposició pública la proposta d’ampliació del PEIN Platja de Torredembarra. La proposta passava de 35,31 a 62,03 ha i preveia la inclusió del Gorg de Creixell. Tanmateix, es reduïa l’àmbit de protecció que s’havia establert en començar la tramitació de l’expedient administratiu, que anava de la línia de mar fins a la carretera N-340. La nova proposta només arribava fins a la línia del tren. Josep-Lluís Pau, director dels Serveis Territorials del DMAH, va argumentar que la nova delimitació responia a l’extensió que tenia la llacuna el 1956.

Finalment, el 16 de juny, el DMAH va aprovar definitivament el decret 124/2005 que incloïa el Gorg de Creixell dins del PEIN Platja de Torredembarra amb la delimitació proposada en l’aprovació inicial.

L'edificabilitat es trasllada a un àmbit veí
Prèviament, el 6 de juny de 2005, el ple de l’Ajuntament del Creixell, amb els estudis previs per a la redacció del nou POUM ja iniciats, va aprovar per unanimitat la modificació puntual del PGOU desclassificant aquest sector i creant-ne un de nou urbanitzable per permutar-los. La modificació transportava els drets d’edificabilitat dels plans parcials de la Gavina i la Marinada a l’espai annex de l’àrea protegida.

L’alcalde del Creixell, Teodor Fuster, d’Unió per Creixell-Federació d’Independents de Catalunya (UPC-FIC), va ressaltar el fet d’haver aprovat la modificació per unanimitat, mentre que el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté (Partit dels Socialistes de Catalunya-PSC), va celebrar la bona entesa entre l’Ajuntament del Creixell i la Generalitat que evitava una possible confrontació judicial.

D’altra banda, l’Associació per a la conservació del Gorg de Creixell i el GEPEC van valorar positivament la decisió de la Generalitat d’incorporar el Gorg al PEIN i de classificar-lo com a sòl no urbanitzable.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_departament/actuacions_i_serveis/legislacio/natura/espais_naturals/DECRET_124_2005.jsp
ebop.altanet.org/index.php?op=anunci&id=5781&ebop_any=2005
www.gencat.net/diari/4488/05238029.htm
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès
Fotogaleria relacionada