Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D'INTERÉS NATURAL DE CASTELL-CAP ROIG
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'espai del Pla d'espais d'interés natural (PEIN) Castell-Cap Roig continua pendent de l'aprovació definitiva del Pla especial de protecció del medi natural i el paisatge. Mentrestant els grups ecologistes reclamen una major protecció de l'espai i la supressió d'algunes construccions que consideren il·legals. Els tres ajuntaments que integren el PEIN demanen a la Generalitat la creació d'un òrgan de gestió de l'espai.

Antecedents 2003

L'àrea del PEIN anomenat Castell-Cap Roig, situada entre Palamós i Calella de Palafrugell, és un dels pocs àmbits costaners no urbanitzats de la Costa Brava. Aquest sector representa la prolongació cap al mar del massís de les Gavarres i es caracteritza per un paisatge de turons suaus que, en arribar al mar, formen un conjunt de penya-segats litorals i platges de diferent extensió. Inclou, a més, el petit arxipèlag de les illes Formigues.

El 1992 un projecte d'urbanització d'una part d'aquest espai, la platja de Castell, va aixecar l'oposició de bona part dels veïns de Palamós que van crear la plataforma Salvem Castell. Després que la major part de la població donés suport a la protecció de l'espai en un referèndum, l'any 1999 la Generalitat va adquirir les 76 ha de l'espai considerades urbanitzables. A més, el Decret 23/2003 va crear l'espai PEIN Castell-Cap Roig que, amb un total de 1.105 hectàrees, protegeix tota la façana marítima situada entre Palamós i Calella de Palafrugell i engloba també part del municipi de Mont-Ras.

El juny de 2003, el Departament de Medi Ambient (DMA) va aprovar inicialment el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge d'aquest espai amb l'objectiu de preservar-ne els sistemes naturals terrestres i marins, ordenar-hi els usos i les activitats humanes i recuperar-ne els sistemes degradats. Al llarg de 2004 no es va efectuar ni l'aprovació provisional ni l'aprovació definitiva del Pla especial, pendent de la revisió per part dels serveis jurídics del DMA i la resolució de l'al·legació presentada per l'Ajuntament de Palamós, que demanava augmentar-ne la superfície.

Els ecologistes reclamen més protecció de l'espai
A principi de 2004 la coordinadora Salvem el Crit va demanar a la Generalitat, aprofitant el recent canvi de govern, que actués a fi d'eliminar les irregularitats detectades dins l'espai PEIN. Denunciaven la construcció de quatre habitatges al municipi de Mont-Ras i les obres il·legals realitzades al mas Castell, a Palamós, i demanaven la paralització i l'enderrocament de totes aquestes edificacions.

D'altra banda la plataforma Salvem Castell de Palamós es va dissoldre el mes de març en considerar que ja havia complert l'objectiu principal: preservar la platja de Castell. No obstant això, alertaven del perill d'urbanització de la Pineda d'en Gori, propera a la platja de Castell, on l'Ajuntament de Palamós havia de decidir si mantenia un projecte per realitzar-hi 80 habitatges. La plataforma Salvem l'Empordà va esdevenir el relleu de Salvem Castell en la lluita per la preservació d'aquest espai.

Els ajuntaments demanen un òrgan de gestió de l'espai
El mes d'agost els tres ajuntaments inclosos dins el PEIN, Palamós, Palafrugell i Mont-ras, van demanar a la Generalitat que l'espai estigués gestionat per un sòl òrgan amb entitat pròpia. L' objectiu era fer front a les dificultats de coordinació que suposava el fet que l'espai estigués gestionat per cinc administracions: els tres ajuntaments, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i la Direcció General de Costes.

Així mateix, durant l'estiu, els tres ajuntaments, amb la col·laboració del DMAH, van prohibir l'accés al camí de cala Estreta que va des de Castell fins a Cap Roig amb l'objectiu d'evitar la massificació de l'espai. Per donar resposta a l'accés a la platja de Castell es va crear un aparcament de pagament situat a uns centenars de metres de l'espai, els beneficis del qual es destinarien a finançar actuacions de millora de l'entorn natural.

Amb tot, a final de 2004 la gestió de l'Espai d'Interès Natural Castell-Cap Roig continuava pendent de l'aprovació definitiva del Pla especial i de conèixer l'opinió de la Generalitat en relació amb l'òrgan de gestió reclamat pels ajuntaments. També estava pendent la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havia de dictaminar si les obres realitzades a Palamós i Mont-ras eren conformes a la legalitat.

Més informació
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Empordà