Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D’INTERÈS NATURAL, CASTELL-CAP ROIG
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

Amb el Decret 23/2003, de 21 de gener, s’aprova finalment la modificació del PEIN (Pla d’espais d’interès natural) per a incloure l’espai de Castell-Cap Roig com a espai independent. Al mes de juny s’aprova inicialment el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge d’aquest àmbit.


Articles posteriors 2004

El 1992, quan es va donar a conèixer el projecte d’urbanització de l’àrea de Castell-Cap Roig, grups ecologistes i socials de Palamós van formar la Plataforma Salvem Castell amb l’objectiu de protegir aquest espai. Aleshores van recollir trezte mil signatures de suport en quatre mesos. Aquest col·lectiu al·legava que era un dels pocs àmbits costaners no urbanitzats de la Costa Brava, proper a l’espai PEIN de les muntanyes de Begur, amb valors per a la connectivitat ecològica, valors naturals (un aiguamoll) i històrics (un poblat ibèric). La plataforma va comptar aviat amb un ampli suport social a Palamós, i va arribar a tenir representació dins de l’Ajuntament, des d’on, el 12 de juny de 1994, va forçar un referèndum en què el 70% de la població del municipi va donar suport a la protecció de l’àmbit.

El 1999 la Generalitat de Catalunya va adquirir les 76 ha de les finques del paratge considerades urbanitzables en el planejament de l'any 1992, per aproximadament 19,2 milions d’euros, i posteriorment se'n van iniciar els tràmits per a la protecció. Tanmateix, la promotora, Immobiliària Camo, va presentar diversos recursos que finalment va resoldre, el maig del 2001, el Tribunal Suprem, avalant una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a favor de la demanda de protecció de l’espai que havia interposat Depana.

L’any 2001 es va començar a tramitar la Modificació 5 (2001) del Pla d’espais d’interès natural: nova delimitació muntanyes de Begur. Incorporació del nou espai Castell-Cap Roig, que va ser finalment aprovada amb el Decret 23/2003, de 21 de gener, on es redefineixen els límits de l’espai i s'incorpora el paratge de Castell i el sector de Castell-Cap Roig com a espais independents número 145 del catàleg del PEIN.

El 28 de juny de 2003, el Departament de Medi Ambient va aprovar inicialment el Pla especial de protecció del me-di natural i del paisatge de Castell-Cap Roig (DOGC 3913). L’àmbit definit ocupa una superfície de 1.105 ha dins de la comarca del Baix Empordà: 427,9 ha terrestres i 677 de zona marítima compreses entre el cap Roig (als termes municipals de Palafrugell i Mont-ras) i Castell (Palamós), incloent-hi les illes Formigues. L’ objectiu del Pla, que s’ha de desenvolupar en vuit anys, és preservar els sistemes naturals terrestres i marins d’aquest espai, ordenar-ne els usos i les activitats humanes a la zona i recuperar-ne els sistemes naturals degradats.

Les accions en el medi terrestre inclouen un pla tècnic de gestió i millora forestal per a les finques del paratge de Castell que la Generalitat va comprar; un pla de prevenció d’incendis; la regeneració de la riera d’Aubi, i la catalogació d’elements d’interès geològic. En el medi marí, es preveu realitzar un estudi preliminar per al seguiment de la biodiversitat marina, la senyalització de l’espai i la promoció de la reserva de les illes Formigues. Pel que fa a les infraestructures i l’ús de l’espai, es vol rehabilitar el Mas Sert per a ús públic; posar al dia la senyalització de la zona i l’adequació d’itineraris pedestres; ajustar l’ordenació del trànsit i de l’aparcament de la platja de Castell; aplicar mesures per a la integració ecològica i paisatgística dels tancaments de les finques privades i de les línies elèctriques, i millorar el camí de ronda. La inversió prevista per part de la Generalitat al Pla era de 300.000 euros i algunes de les accions s’havien de coordinar amb els ministeris de Medi Ambient, Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’Ajuntament de Palamós va presentar una al·legació al document del Pla especial aprovat inicialment per a l’ampliació de l’espai natural protegit
L’Ajuntament de Palamós, governat pel PSC, Entesa i ERC, amb la intenció que el Pla especial de protecció de Castell-Cap Roig elaborat per la Generalitat tingués el màxim consens del municipi, va posar el document a consulta pública. Com a resposta es va presentar una sèrie d’al·legacions, entre les quals destaca la formulada per la regidoria de Medi Ambient i Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós. Aquesta al·legació demanava que s'ampliés l’espai inclòs dins el PEIN de Castell-Cap Roig. L’Ajuntament volia ampliar les 195 ha protegides previstes que afectaven el municipi fins a prop de 400, a fi de garantir a llarg termini la conservació dels elements naturals, culturals i paisatgístics de la zona. L’ampliació proposada havia d'afectar les Serres, Mas Juny, s’Alguer i els plans del Mas Bofill, Mas Ros i Mas Xec, zones d’àmbit agrícola i forestal, i també la zona costanera de cap Gros i la punta de Sant Esteve. La proposta de l’Ajuntament de Palamós porta els límits del paratge fins a la carretera de la Fosca, la C-31, i el límit del polígon industrial de Vall-llobrega, amb l’objectiu d’anar més enllà de les zones costaneres i preservar també la fèrtil plana agrícola de l’Aubi, sempre amb la finalitat de garantir la conservació d’aquest àmbit i la connectivitat biològica amb els altres espais PEIN de la comarca, és a dir, les Gavarres i les muntanyes de Begur. Segons el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, Josep Espadalé (Entesa), aquests espais formarien una única unitat paisatgística i ambiental i estarien sotmesos al mateix tipus de pressions i problemàtiques que l’àrea protegida inicialment prevista.

El 6 de març de 2003, la plataforma ecologista Salvem el Crit va presentar dues instàncies al Departament de Medi Ambient i la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona reclamant la paralització del projecte de construcció d’uns habitatges situats dins el límit definit pel PEIN de Castell-Cap Roig, en el municipi de Mont-ras. Al mes de novembre la coordinadora Salvem el Crit, l’associació Arítjol, Salvem Castell, l’Agrupació Excursionista de Palafrugell i Salvem l’Empordà van decidir portar a la fiscalia la construcció dels habitatges. A més, també van preveure la interposició d’un recurs contenciós administratiu contra les esmentades obres. L’origen d’aquestes accions prové de l’aprovació el 2001, per part de l’Ajuntament de Mont-ras i de la Generalitat, d’un projecte en què es preveia construir quatre habitatges dins del límit del PEIN, el qual estava en tramitació. L’ àmbit dels habitatges tenia, en aquell moment, una petita edificabilitat assignada. L’ Ajuntament de Mont-ras va autoritzar la construcció d’aquests habitatges a canvi de l’adquisició de 10 ha de terreny forestal que van passar a ser zona protegida i es van sumar a unes altres 50 ha que l’Ajuntament ja havia comprat el 2002. Les entitats ecologistes van presentar instàncies al·legant que tant la Generalitat com l’Ajuntament havien aprovat el projecte tot i saber que el Pla especial de la zona, en redacció, no permetria l’edificació residencial. Van afegir també que aquests habitatges i les infraestructures associades tindrien un fort impacte en el corredor biològic de la plana de l’Aubi.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati