Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
EDICIÓ D’AQUÍ, NO! ELS CONFLICTES TERRITORIALS A CATALUNYA
Josep Báguena

Actualitzat a 31/12/2003

El mes de juliol del 2003 es va publicar el llibre Aquí, no! Els conflictes territorials a Catalunya dirigit pel geògraf Oriol Nel·lo. El volum analitza setze casos de conflictivitat territorial esdevinguts a Catalunya durant els darrers cinc anys. L’autor va presentar el volum no com una solució dels conflictes sinó com una contribució que ajudés a trobar les eines i els mitjans per a resoldre aquests casos en benefici de la col·lectivitat.

El 9 de setembre de 2003 es va presentar a la Casa Elizalde de Barcelona el llibre Aquí, no! Els conflictes territorials a Catalunya, dirigit pel geògraf Oriol Nel·lo i publicat per l’Editorial Empúries amb el suport de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona.

L’objectiu central del volum va ser fornir elements per a la comprensió de les raons de la conflictivitat territorial a Catalunya, tot explorant les causes, la localització, la dinàmica i el resultat d’algunes de les controvèrsies que hi van tenir lloc els darrers anys.

Amb aquesta finalitat es va fer una tria de setze casos de conflictes territorials atenent tres criteris principals: temporalitat, distribució territorial i diversitat temàtica. Així, els conflictes analitzats, tot i provenir d’horitzons temporals més o menys remots, es van manifestar i van adquirir notorietat durant els cinc anys anteriors a la publicació del llibre. Aquest fet va permetre als autors analitzar els casos en una mateixa conjuntura política i social.

Es van escollir problemàtiques de cada un dels set àmbits territorials catalans que tenien en compte la globalitat del territori català. Finalment, es va evocar la diversitat temàtica dels conflictes territorials a Catalunya tractant aspectes relacionats amb l’energia, les infraestructures viàries i ferroviàries, l’aigua, els residus, els ports, la indústria, l’agricultura, el lleure, els espais oberts, els riscos ambientals i les problemàtiques socials lligades a la immigració, l’habitatge o la segregació social.

Les CENTRALS EÒLIQUES DE LA TERRA ALTA, l’abocador de Cardona, LA CARRETERA VIC-OLOT, el CAMP DE GOLF DE TORREBONICA, la línia elèctrica de les Gavarres, la urbanització de GALLECS, el port de Sant Feliu de Guíxols, l’ampliació de L’ESTACIÓ D’ESQUÍ DE VAQUÈIRA el PLA HIDROLÒGIC NACIONAL, els INCENDIS FORESTALS a la Catalunya central, L’ABOCAMENT DE PURINS a les conques del Segre i del Ter, el FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT, la petroquímica del Tarragonès, els barris de l’Erm a Manlleu i la Mina a Sant Adrià de Besòs i l’espai de la TORRE NEGRA a Sant Cugat del Vallès van ser els setze exponents de conflictivitat territorial treballats per vint-itres autors, entre professors universitaris i col·laboradors, geògrafs en la majoria dels casos.

Els estudis de cas van anar precedits d’una introducció teòrica de Nel·lo en què, d’una banda, posava de manifest la manca d’estudis sobre la conflictivitat territorial a Catalunya i, de l’altra, defensava el treball no com a solució dels conflictes sinó com a contribució per a trobar les eines i els mitjans perquè aquests poguessin ser resolts en benefici de la col·lectivitat.

Recolzant-se en tres fets fonamentals, la creixent importància del lloc i de les identitats territorials, la crisi de representació i de confiança dels ciutadans respecte a les institucions i els partits polítics i el mal plantejament de les polítiques territorials efectuades a Catalunya durant els darrers anys, Nel·lo va coresponsabilitzar tant les administracions i les institucions polítiques com els diferents col·lectius i plataformes sorgides de la societat civil a l'hora de trobar una nova manera de governar el territori. Les institucions haurien de proposar nous models de reflexió i de decisió en aspectes territorials, ambientals i paisatgístics on la participació dels diferents col·lectius implicats, coneixedors del lloc i de la temàtica que s'ha de tractar, permetessin una presa de decisió deliberada i consensuada. D’altra banda, l’autor defensava que les plata-formes cíviques vinculades a la defensa del territori haurien de mirar d’anar més enllà de l’oposició a projectes concrets i passar d’un posicionament de resistència a un altre de proposició, tot superant l'àmbit local i assumint el polític com a nou marc relacional amb les institucions.

La publicació d’Aquí, no! va coincidir amb una intensa atenció per part dels mitjans de comunicació als diferents conflictes territorials arreu de Catalunya i amb la voluntat de diferents col·lectius i plataformes cíviques de construir una nova cultura del territori tal com es va manifestar en la PRIMERA TROBADA D’ENTITATS EN DEFENSA DEL TERRITORI celebrada el mes de novembre a l’Alt Empordà i que va donar com a resultat el document de la DECLARACIÓ DE FIGUERES.

A banda del primer acte de presentació del llibre, presidit pel president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, i de les intervencions d’Oriol Bohigas i Oriol Nel·lo, el llibre va ser presentat, en diverses ocasions al llarg del 2003, en cada un dels set àmbits territorials catalans i en alguns dels escenaris de conflicte analitzats al volum.

També l’any 2003 es va publicar el llibre Catalunya es revolta, escrit pel periodista Xavier Garcia, en què es fa un exhaustiu repàs de les diferents lluites ecologistes esdevingudes al territori català durant els darrers trenta anys.

Ordenats per comarques, l’autor va ressenyar trenta-sis casos de conflicte territorial posant l’èmfasi en l’anàlisi dels col·lectius i organitzacions que van encapçalar cada un dels casos analitzats.

El mes de desembre del 2003 Oriol Nel·lo va ser nomenat secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Més informació
Nel·lo, Oriol (Ed.), 2003, Aquí, no! Els conflictes territorials a Catalunya, Barcelona, Editorial Empúries.
Garcia, Xavier, 2003, Catalunya es revolta, Barcelona, Angle Editorial
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame