Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
DESSALADORA DE CUNIT

Arnau Urgell - Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

L'episodi de sequera de 2007 provoca que el mes de març s'anunciï l'acceleració del procés per a construir la tercera dessaladora de Catalunya ―projecte inclòs al PHN― entre Barcelona i Tarragona. Finalment, el mes de desembre es fa públic que s'ubicarà a Cunit i que produirà 20 hm3. Mentre que la PDE considera que es tracta d'una interconnexió de xarxes ―CAT i ATLL― camuflada, el DMAH ho nega, ja que afirma que serà una instal•lació que només podrà bombar aigua al sud o al nord però no pas rebre'n. CiU, per la seva banda, lamenta la lentitud del procés i acusa al tripartit d'enganyar al territori.

Diversos municipis del Garraf i el Baix Penedès havien patit el darrer terç del segle XX dificultats molt severes d'abastament d'aigua. La construcció de les xarxes de distribució d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) i del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van poder solucionar la situació. Tanmateix, el gran creixement dels darrers anys ha provocat de nou una situació precària en la qual coincideixen pràcticament la demanda amb els recursos disponibles. Així mateix, a mitjà termini, el DMAH preveu que la població de l'àmbit del CAT augmenti en 510.000 persones.

S'especula amb una dessaladora a Cubelles

A causa de l'episodi de SEQUERA que va afectar Catalunya la tardor i l’hivern de 2005 es va posar sobre la taula un dels projectes inclosos al PLA HIDROLÒGIC NACIONAL (PHN), una dessaladora entre Barcelona i Tarragona. Així, a final d'octubre, el conseller de Medi Ambient (DMAH) Salvador Milà (Iniciativa per Catalunya-Verds, ICV) va suggerir com a emplaçament el municipi de Cubelles (el Garraf) per tal que pogués donar servei tant a la xarxa del CAT com a ATLL. Milà recordava que aquesta infraestructura no suposaria una interconnexió i en canvi augmentaria l'autonomia d'ambdós sistemes de distribució. Fonts no oficials parlaven d'una producció de 15 hm3 anuals i la instal•lació a redós de la central tèrmica. L'Ajuntament de Cubelles va expressar el desconeixement sobre el projecte i la negativa a acollir-lo.

Es recupera el projecte
De nou, l'episodi de SEQUERA de 2007 posava sobre la taula la problemàtica de l'ABASTAMENT A L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA (AMB). Per a afrontar una situació que el conseller del DMAH Francesc Baltasar (ICV) considerava “delicada”, el març de 2007 es va anunciar que després de les eleccions municipals del mes de maig es decidiria la ubicació de la tercera dessaladora.

El novembre de 2007 la situació s'havia agreujat. Per Francesc Baltasar es tractava de “la pitjor sequera de la dècada” i aquest fet va suposar prorrogar el Decret de sequera per tal d'accelerar obres previstes en els propers tres anys per un valor de 163 MEUR. Entre altres mesures es va decidir facilitar el procés d'expropiació de terrenys per a la construcció de la dessaladora del Baix Penedès-Garraf (20 hm3). Segons el DMAH, el procediment d'urgència permetria construir-la en un termini d'un any i entrar en funcionament fins i tot abans que la del Llobregat (60 hm3).

Dies després Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), valorava molt negativament el projecte ja que considerava que en connectar-se a les xarxes del CAT i ATLL esdevenia la la interconnexió de xarxes, un dels projectes retirats del PHN.

Per la seva banda, Jaume Forcadell, president d'ICV a les Terres de l'Ebre, va lamentar la interpretació de la PDE. Entre altres qüestions va assenyalar que el projecte precisament pretenia que el Camp de Tarragona reduís la dependència de l'aigua de l'Ebre i que s'instal•larien “vàlvules antiretorn” de tal manera que en cap cas l'aigua de la xarxa del CAT pogués passar a la xarxa d'ATLL, és a dir, que l'aigua només podria sortir de la dessaladora però mai entrar-hi.

En canvi, el diputat de CiU i expresident del CAT, Francesc Sancho, va confirmar que feia temps que sabien que la dessaladora esdevindria la interconnexió de xarxes. Malgrat lamentar “l'engany” del tripartit al territori va defensar obertament el projecte: “Si la interconnexió es gestiona amb un sistema reversible, l'Ebre podria ser també una conca receptora”.

La negativa de Cubelles l'any 2005 d'acollir el projecte provocava que s'assenyalés Cunit (el Baix Penedès) com a possible emplaçament per a la planta. Tanmateix, la seva alcaldessa, Judit Alberich (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), va negar el 25 de novembre que hi hagués cap decisió en ferm tot i que es mostraven disposats “a parlar-ne”.

Es confirma que la tercera dessaladora serà a Cunit

El DMAH va anunciar el 21 de desembre que Cunit acolliria la tercera dessaladora del Principat. El projecte tindria un pressupost de 85 MEUR i es posaria en funcionament a la primeria de 2010.

La planta podria bombar aigua a ambdues xarxes: a la tardor i a l'hivern cap al nord ―per a emmagatzemar-la als embassaments de les Conques Internes (CIC) ― mentre que a l'estiu ―quan es produeix una punta de demanda a les zones turístiques del Camp― cap al sud.

Francesc Baltasar va reiterar que en cap cas no es tractava d'una interconnexió de xarxes“, ja que tècnicament era impossible”. Per al conseller, es tractava també d'“una gran oportunitat” per a la xarxa de l'Ebre en cas de necessitat.

Els alcaldes del Baix Penedès i el Garraf van rebre amb satisfacció la notícia. L'alcaldessa de Cunit va destacar que es tractava d'una instal•lació amb un impacte paisatgístic molt reduït, ja que s'instal•laria fora de la trama urbana, concretament als terrenys de Mas Pairot, al vessant interior de l'autopista C-32.

Malgrat que el projecte estava molt definit, hi havia incertesa sobre el seu finançament i el model d'explotació. Altrament, des de CiU es criticava el retard de quatre anys per a decidir l'emplaçament i basar tot l'abastament de l'AMB en la dessalació, energèticament poc sostenible.

Més informació

www.atll.cat
www.ccaait.cat
www.cubelles.cat
www.cunit.org
www.gencat.cat/aca
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Penedès