Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
DEPURADORA DEL BAIX LLOBREGAT
DEPURADORA DEL BAIX LLOBREGAT Mapa: Montse Ferrés
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté
Actualitzat a 31/12/2004

La construcció de la depuradora del Baix Llobregat inicia la seva tercera i darrera fase, que permetrà reutilitzar l'aigua depurada, contribuir a la recuperació ambiental del Llobregat i combatre la intrusió salina a l'aqüífer del delta.

Antecedents 2003

La depuradora del Baix Llobregat es troba prop de la desembocadura del riu Llobregat, al delta del Llobregat, ocupa unes 36 hectàrees i l'any 2004 era la més gran d'Europa. La depuradora, gestionada per l'empresa pública Depurbaix, va entrar en funcionament el juny de 2002 i l'any 2004 ja tractava les aigües residuals de més de dos milions de persones habitants del Baix Llobregat i el Barcelonès.

A mitjan febrer, Depurbaix va presentar la tercera i última fase de les obres d'aquesta instal·lació, que preveia diverses actuacions per a contribuir a la RECUPERACIÓ AMBIENTAL DEL RIU LLOBREGAT. Les obres, amb un pressupost total de 102 milions d'euros, es van iniciar durant el segon trimestre de 2004, i s'emmarquen en el PROGRAMA AGUA del Govern central. El finançament es repartia entre el Ministeri de Medi Ambient, amb ajuts del Fons de Cohesió de la Unió Europea (85%), i l'Agència Catalana de l'Aigua (15%).

Una de les actuacions consistia a construir les instal·lacions necessàries per a aplicar un tractament terciari (desinfecció, eliminació de nutrients i contaminants específics, i oxigenació) al 40% de les aigües residuals que rep la depuradora, de manera que aquesta aigua disposaria de prou qualitat per a ser reutilitzada. Aquesta aigua es transportaria riu amunt, gràcies a 20 km de canonades, fins Sant Joan Despí. Des d'allí, les aigües s'aprofitarien per al reg de cultius, per a la via pública i les indústries i per a assegurar el cabal ecològic del riu i el manteniment de les zones humides del delta. Estava previst que es reutilitzessin una mitjana de 50 hm3 cada any. L' any 2004, l'aigua depurada encara s'abocava mar endins a través d'un emissari submarí de 3,7 km de longitud.

Una altra actuació de la tercera fase de la depuradora era construir una barrera d'aigua dins l'aqüífer del delta per evitar l'entrada d'aigua salada del mar. Aquesta barrera es crearia mitjançant una vintena de pous (construïts en dues fases) de 20 m de profunditat per on s'introduirien 2.500 m3 d'aigua procedent de la depuradora. Aquest sistema innovador hauria de permetre augmentar el nivell de l'aigua dolça en l'aqüífer i lluitar contra l'entrada d'aigua salada. Estava previst que la reutilització de les aigües es posés en marxa l'estiu de 2006, mentre que la barrera contra la intrusió salina estaria acabada l'any 2007.

Més informació
www.elbaixllobregat.net
www.depurbaix.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat