Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
DEPURADORA DE L'ALT MARESME (PINEDA DE MAR I SANTA SUSANNA)
Alfons Recio

Actualitzat a 31/12/2007

A final de 2006, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) fa públic el projecte de depuradora de l’Alt Maresme i l’acord amb els alcaldes de Santa Susanna i Pineda de Mar per localitzar-la en uns terrenys costaners. Però al llarg del 2007 el ple de l’Ajuntament de Pineda de Mar aprova diferents mocions en les quals es demana al DMAH ubicar la depuradora en una localització alternativa. Finalment, el DMAH i els ajuntaments als quals la depuradora ha de donar servei acorden la recuperació d’un antic projecte per a situar la depuradora a la pedrera de Montpalau, als municipis de Tordera i Pineda de Mar.

Antecedents 2005, 2006

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de l’Alt Maresme és la infraestructura que ha de tractar les aigües residuals generades pel sistema format pels municipis de Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls.

Aquests municipis disposaven des de l’any 1982 d’una planta de pretractament, una xarxa de col•lectors i un emissari submarí però encara no tenien una EDAR. El primer projecte de depuradora, redactat l’any 1994, va rebre nombroses al•legacions i se’n va proposar la ubicació en uns terrenys agrícoles. Tot i que es va licitar el projecte i es van adjudicar les obres mai no es va arribar a executar. L’any 1999, els ajuntaments afectats es van posar d’acord perquè la localització de l’EDAR fos la pedrera, ja en desús, de Montpalau, al terme municipal de Tordera, i una part del de Pineda de Mar. Amb això, es va redactar un nou projecte entre els anys 2000 i 2001 i es va anul•lar l’anterior adjudicació d’obres. El nou projecte va rebre favorablement la formulació de declaració d’impacte ambiental, per la qual cosa es van licitar i concedir les obres l’any 2003. No obstant això, l’any 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) * va descartar aquest projecte, ja que la ubicació de l’EDAR a la pedrera, muntanya amunt i per sobre de la C-32, implicava haver de bombar les aigües residuals diversos quilòmetres des del centre de gravetat del sistema situat a la costa, la qual cosa encaria el projecte i comportava un elevat consum energètic. Finalment i després d’estudiar diferents opcions, l’Agència Catalana d’Aigua (ACA) va proposar situar la depuradora en uns terrenys al litoral just al límit dels termes de Santa Susanna i Pineda de Mar.

Aquesta decisió va aixecar una important contestació institucional, com la de l’alcalde de Pineda de Mar, i també social, especialment de l’Associació de Veïns del barri de Bellamar de Pineda, d’Unió de Pagesos (UP) i d’associacions hoteleres i de comerciants, que veien perillar la qualitat ambiental de la costa. El marc polític i social d’oposició va fer emergir diferents propostes alternatives de localització, fins que a final de l’any 2006 els ajuntaments de Santa Susanna i Pineda de Mar van pactar amb l’ACA localitzar l’EDAR en uns terrenys a primera línea de mar, a tocar de l’actual sistema de pretractament. L’àmbit quedava limitat per la línia de ferrocarril i per la de la costa, tot dibuixant una forma de llentia, fet que va fer que popularment els terrenys es bategessin amb el nom de la Llentia.

Aquesta decisió va provocar una crisi política en el govern de Pineda de Mar, format per Convergència i Unió (CiU), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Els dos anteriors partits van acusar l’alcalde Joan Morell (CiU) d’haver pres la decisió sense consultar la resta de grups. Joan Morell va defensar la seva postura com a única manera de desencallar definitivament el projecte. Finalment, el grup municipal d’ERC va abandonar el govern municipal i poc després l’alcalde va expulsar el grup del PSC.

El govern de Pineda de Mar replanteja la seva decisió
En iniciar-se l’any 2007, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal (PSC), va manifestar que no donaria suport a una iniciativa de construcció de l’EDAR sense un acord de ple de cada un dels ajuntaments implicats, de manera que el seu departament no donaria cap autorització de modificació del planejament que permetés localitzar la depuradora. Una modificació que, per altra banda, l’Ajuntament de Pineda de Mar encara no havia aprovat, fet que impedia l’inici de les obres.

Des d’un vessant local, la situació política de Pineda de Mar va canviar. En el ple del 26 de gener, tots els grups municipals, inclòs el grup de govern de CiU, van votar a favor d’una moció presentada pel grup del PSC en què es rebutjava el projecte de construcció de l’EDAR als terrenys de la Llentia i es demanava al DMAH que aquesta es localitzés a l’àmbit del pla de Grau de Malgrat de Mar, per bé que es proposava com a segona alternativa la recuperació de l’emplaçament de la pedrera de Montpalau.

Poc després, les eleccions municipals de maig de 2007 van comportar un canvi en el govern de Pineda de Mar, el qual es va compondre pel PSC i ERC, amb Xavier Amor (PSC) com a nou alcalde. Aquest, que en el seu programa electoral havia inclòs la promesa que l’EDAR no s’ubicaria a primera línia de mar, es va posicionar a favor de cercar un nou emplaçament per a la depuradora i va defensar el pla de Grau com la millor opció, tot i que també es va mostrar favorable al de la pedrera de Montpalau com a segona alternativa, en cas que aquesta incorporés el tractament terciari, a més de certes millores ambientals de l’entorn de la pedrera. També va recordar que la ubicació de la pedrera arrossegava ja el consens polític local des de l’any 2004. No obstant això, els grups municipals de CiU, el Partit Popular (PP) i 100xcent Pineda entenien que l’única ubicació correcta per l’EDAR era el pla de Grau, i la Plataforma Salvem la Riera de Pineda sobretot temia l’afectació que podien tenir les canalitzacions d’aigües residuals a la riera, entre la pedrera i la costa. El mes de juliol de 2007 el ple municipal de Pineda de Mar va aprovar una moció presentada pels grups del govern en la qual tornaven a demanar a l’ACA que es pronunciés sobre la possibilitat de localitzar la depuradora al pla de Grau o bé a Montpalau. Mentrestant l’Ajuntament de Pineda de Mar encara no havia qualificat els terrenys com a sòl d’equipaments.

Amb això, i davant la necessitat de comunicar a la Unió Europea (UE), abans del 15 d’octubre, els canvis de dates d’execució del projecte per tal de no perdre els 14,4 MEUR d’ajuts del Fons de Cohesió de l’UE**, l’ACA i el DMAH van convocar, per al mes de setembre, una reunió amb els alcaldes i el Consell Comarcal per tal de cercar un consens definitiu sobre la localització de l’EDAR. Segons l’ACA, una de les alternatives que es tornarien a posar sobre la taula era la de recuperar el projecte de la Pedrera de Montpalau.

L’ACA es decideix per la Pedrera de Montpalau
Finalment, a final de setembre, l’ACA va fer públic l’acord amb el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Tordera per a construir l’EDAR a l’antiga pedrera de Montpalau, dins dels termes municipals de Tordera i de Pineda de Mar, tot mantenint el pretractament ja existent a la façana litoral, per al qual s’incorporaria un projecte de millora. L’acord es va produir amb el consens dels ajuntaments de Tordera, Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Palafolls, Malgrat de Mar, del Consell Comarcal del Maresme i de representants de les forces polítiques amb representació comarcal.

L’ACA va justificar aquesta decisió sobretot per la facilitat administrativa i de reducció al mínim del calendari d’aprovacions que representava aquesta opció, atès que l’expedient del projecte del 2003 encara era vigent. Aquest incloïa la qualificació urbanística correcta, l’aprovació definitiva del projecte constructiu, la declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable i les actuacions del procediment d’expropiació fins a l’acord d’urgent ocupació, a més del contracte de concessió d’obra pública a l’empresa COPISA, cosa que permetia complir els terminis establers per la UE.

Segons l’ACA, també calia resoldre tan aviat com fos possible la depuració de les aigües dels cinc municipis de l’Alt Maresme i donar compliment al mandat de la Directiva en matèria de sanejament.

L’ACA també reconeixia que no havia estat possible assolir prou consens institucional, polític i social per a executar el projecte de la Llentia, que era el que havien considerat òptim des del punt de vista hidràulic, tècnic, paisatgístic i urbanístic.

El projecte de l’EDAR
El projecte d’EDAR proposat aquesta vegada incorpora alguns aspectes diferenciadors respecte de l’aprovat el 2003 que mantenen totes les millores tècniques i d’integració territorial incorporades en el projecte de la Llentia, especialment sobre insonorització i minimització del soroll. Així, la instal•lació es preveu semicoberta i paisatgísticament integrada en l’entorn. També es preveu realitzar una restauració ambiental de la pedrera amb criteris de bioenginyeria, a més de la construcció d’un centre d’interpretació ambiental sobre el cicle de l’aigua.

Una de les novetats més destacades és la incorporació del tractament terciari de les aigües residuals, tot permetent l’aprofitament de l’aigua depurada per a recarregar l’aqüífer profund de la Tordera. A més, també es recull una modificació del traçat de les canonades per fora de la riera de Pineda, recollint la demanda de l’Ajuntament de Pineda de Mar. Segons l’ACA, el fet de localitzar l’EDAR a la pedrera també permet no afectar cap sòl protegit ni agrícola.

La depuradora es dimensionarà per a servir a 100.000 habitants equivalents en temporada baixa i 216.000 en temporada alta, i es preveurà la possibilitat d’ampliació fins a 324.000.

Pel que fa la relació de la depuradora amb el municipi de Tordera, que no es preveu que hi connecti la seva xarxa d’aigües residuals, segons l’alcalde Joan Carles Garcia (CiU), la ubicació triada finalment afavorirà el municipi atès que hi ha un compromís de l’ACA de construir a Tordera quatre depuradores a les urbanitzacions per tal que es resolgui definitivament el tractament de les seves aigües, a més d’un acord amb el DMAH per a la construcció d’un local social per als veïns del barri de Sant Pere del Riu de Tordera, el més proper a la futura depuradora.

Previsions
L’ACA preveia que al llarg dels primers dies de 2008 es pogués fer la licitació del contracte de coordinació de seguretat i salut de les obres de l’EDAR per poder iniciar-les a mitjan del mateix any, amb una durada prevista de dos anys.

Més informació
mediambient.gencat.net/aca
www.pangea.org/salvemlarieradepineda/
www.tordera.org

* Després de les eleccions autonòmiques de 2004 i el consegüent canvi de govern, el Departament de Medi Ambient va passar a ser titularitat d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), essent conseller en Salvador Milà.

** El finançament via fons de cohesió és en virtut de la decisió de la Comissió Europea de 14/6/2004, en el marc del projecte 2004.ES.16C.PE.002.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Maresme
Fotogaleria relacionada