Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
DEPURADORA DE L'ALT MARESME (PINEDA DE MAR I SANTA SUSANNA)
Alfons Recio

Actualitzat a 31/12/2006

A principi de 2006, el Departament de Medi Ambient i Habitatge presenta el projecte de depuradora en l’emplaçament escollit a final de l’any 2005, a primera línia de mar just en el límit del terme municipal entre Pineda de Mar i Santa Susanna. Aquesta decisió no és ben acollida pels veïns de la zona, Unió de Pagesos i l’alcalde de Pineda. Així, es fan diferents propostes de localització, sense que cap no trobi un ple consens. Finalment, els ajuntaments de Santa Susanna, Pineda de Mar i l’ACA troben una localització consensuada que hauria de permetre iniciar les obres al més aviat possible a fi de no perdre la subvenció de la UE. Aquesta decisió, però, comporta la sortida de dos dels partits que formen el govern municipal de Pineda, que estan en desacord amb la nova localització pactada.

Antecedents 2005

Articles posteriors 2007

L’any 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va descartar el projecte de l’Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) que havia aprovat l’anterior Govern de la Generalitat l’any 2002, i que preveia localitzar la instal•lació a l’antiga pedrera de Montpalau, en uns terrenys entre Pineda de Mar i Tordera situats per sobre de la C-32. Aquesta ubicació implicava haver de bombar les aigües residuals des de la costa muntanya amunt, fet que n’encaria l’explotació a causa de l’elevat consum energètic que suposava. El DMAH volia cercar una nova ubicació que minimitzés la despesa econòmica, tant de la construcció de la depuradora com de l’explotació, i que evités, a més, la construcció de canalitzacions d’aigües residuals entre la costa i Montpalau. Finalment, i després d’estudiar diferents opcions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va decidir situar la nova depuradora en uns terrenys al litoral, repartits entre Santa Susanna i Pineda de Mar i a 500 m del barri de Bellamar de Pineda, que estan catalogats amb la categoria C1 al Pla DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC). Aquesta decisió va provocar diverses reaccions en contra, com la de l’Associació de Veïns de Bellamar (AVBM), la de l’alcalde de Pineda, Joan Morell i Comas (Convergència i Unió, CiU), la d’associacions d’hotelers i comerciants i també la d’Unió de Pagesos (UP), que creien que aquesta localització generaria incompatibilitats amb les activitats turístiques i agrícoles i també amb la funció residencial. Davant d’això, el DMAH es va comprometre a consensuar l’emplaçament de l’EDAR, tot i que insistia en les virtuts tècniques de la decisió que havia pres.

La nova proposta de Santa Susanna
Amb tot, el mes de febrer de 2006, el conseller del DMAH, Salvador Milà i Solsona (Iniciativa per Catalunya - Verds, ICV),va presentar als ajuntaments de l’Alt Maresme beneficiaris d’aquesta instal•lació el projecte de la infraestructura de l’EDAR als terrenys del litoral. Segons el projecte, la depuradora hauria d’ocupar 1,5 ha i tindria una alçada màxima de 6 m. Per a separar la instal•lació dels blocs d’habitatges de Pineda de Mar més propers, el projecte preveia un corredor verd arbrat que en minimitzés l’impacte visual. A més, el projecte proposava la creació d’un parc agrícola mitjançant el qual es podia garantir l’exclusivitat d’ús primari de l’entorn de la depuradora. Tecnològicament, el projecte d’EDAR estava pensat per a reduir sensiblement el temps invertit en el tractament de l’aigua, a més d’incorporar sistemes químics de desodoració que minimitzessin l’emissió d’olors. El projecte incorporava també la remodelació i reparació de l’antic emissari submarí i es reservava un espai on realitzar, en un futur, el tractament de regeneració de les aigües depurades.

El mes després d’aquest presentació, l’Ajuntament de Santa Susanna, governat per Joan Campolier i Montsant (CiU), va fer públic els resultats d’un estudi que havia encarregat l’any anterior a l’empresa Barcelona Regional sobre la viabilitat d’una EDAR alternativa. L’estudi plantejava la possibilitat de construir als terrenys de Montpalau la part de l’EDAR dedicada al tractament de fangs, mentre que a l’espai costaner, al costat del decantador actual, el projecte apostava per localitzar-hi la línia de tractament d’aigües. Amb aquesta proposta, es minimitzava l’ocupació de terrenys a la costa, que passaria a ser de 0,34 ha, alhora que s’expulsava la part responsable de les olors lluny de la zona més densament poblada. El cost estimat d’aquesta nova proposta s’apropa als 45 MEUR. Aquesta proposta, però, va ser descartada per l’ACA, perquè, segons el seu president Manuel Hernández i Carreras, l’elevat cost econòmic la feia impensable. La proposta de Malgrat de Mar en el Pla de Grau (2005: 53) també es va descartar, aquesta vegada a causa de la despesa energètica que demanava el bombament d’aigua i la construcció de noves canalitzacions d’aigua.

Paral•lelament, la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda va fer una proposta de localització per a l’EDAR que l’ubicava en una esplanada al peu del Turó de Gràcia de Santa Susanna, en gran part inclosa a l’àmbit del PDUSC amb la categoria de costaner “especial”, un nivell de protecció inferior al C1. Segons la Plataforma, en aquests terrenys es disposaria de 3 ha a només 600 m de la localització presentada pel DMAH a principi d’any. Segons la Plataforma, aquesta opció permetria aprofitar i recuperar un espai degradat i erm, tot sense perjudicar cap ús agrícola ni comprometre cap espai de la plana agrícola costanera. A més, la integració paisatgística seria molt més fàcil, ja que el turó de Gràcia pot actuar com a pantalla visual. Aquesta proposta va ser assumida com a òptima tant per part de la l’AVBM com per la UP, i també per l’alcalde de Pineda de Mar. Pel que fa a l’ACA, el seu president es va comprometre en una reunió amb el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Pineda de Mar, Xavier Amor i Martín (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) a avaluar també aquesta proposta.

Mentrestant, el PSC del Maresme va emetre a principi de juliol una nota de premsa en la qual s’instava els alcaldes de Pineda i Santa Susanna, ambdós de CiU, a arribar a un consens entre ells per tal de trobar una solució definitiva a la depuradora que acabés amb la situació de bloqueig, ja que consideraven que aquesta instal•lació era necessària i urgent. També demanaven la creació d’una comissió de seguiment del projecte formada per les administracions implicades i per les entitats ciutadanes.

Davant d’aquest estat de coses, UP, temorós que finalment s’imposés la proposta presentada el mes de febrer i que aquesta acabés amb una explotació agrícola en ple rendiment i s’obrís la porta a l’ocupació de la resta de la plana agrícola costanera, va organitzar una “tractorada” de protesta per la carretera N-II entre Pineda de Mar i Santa Susanna, que va concentrar cinquanta tractors i prop de dos-cents veïns, majoritàriament del barri de Bellamar. La protesta va servir per a manifestar l’oposició a la ubicació proposada per l’ACA i defensar l’opció del Turó de Gràcia. En aquest sentit, l’alcalde de Pineda va convidar l’ACA a escoltar el “consens del territori” en favor de l’opció del Turó.

Durant la “tractorada”, el coordinador d’UP al Maresme, Josep Riera i Porta, va criticar que el Govern de la Generalitat obviés la protecció que el PDUSC atorga a aquests terrenys en concret i que no es tingués en compte el sector de la pagesia. En aquesta acció, UP va aprofitar també per a manifestar-se en contra del projecte d’AUTOVIA A-2 A LA SELVA MARÍTIMA.

Finalment, l’ACA va consensuar amb els alcaldes de Santa Susanna i Pineda de Mar un darrer projecte i una localització per a l’EDAR, en uns terrenys majoritàriament de titularitat publica i a primera línia de mar, en el límit municipal de Santa Susanna amb Pineda de Mar. Concretament, s’ocuparan els terrenys on ja hi ha el sistema de pretractament, a més d’una petita franja de terrenys de conreu i també la franja de terreny en forma de llentia que queda entre la línia de ferrocarril i el límit amb la zona marítima terrestre, en total gairebé 3,87 ha. El projecte de la depuradora planteja un model de construcció compacte i semisoterrat (sota una duna amb presència vegetal que permetrà la continuïtat del passeig marítim de Pineda cap a Santa Susanna) semblant al de l’EDAR del Besòs a Diagonal Mar, i a més incorpora tot un desplegament tècnic que evitarà les olors. La depuradora pròpiament dita ocuparà 0,3 ha, força menys terreny que amb els projectes anteriors, mentre que el conjunt de les instal•lacions de l’EDAR ocuparan 1,62 ha. Estarà dimensionada per a una població de cent cinquanta mil habitants i tindrà una capacitat de creixement futur fins als 324.000 habitants. Segons l’ACA, amb aquesta localització es poden aprofitar les instal•lacions del tanc de decantació, cosa impossible amb l’opció del Turó de Gràcia, que també va ser estudiada. El cost de l’equipament serà de 35 MEUR i es rebrà una subvenció de 14,4 MEUR de la Unió Europea (UE), tot i que, segons Manel Henández, abans caldrà tramitar amb la UE un canvi en els terminis d’execució de l’obra, a fi de readaptar-los a la situació actual i de permetre que les obres de construcció puguin iniciar-se al llarg del 2007 i que això no impliqui la pèrdua de la subvenció.

Pel que fa als terrenys del Turó de Gràcia de Santa Susanna, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va atorgar una subvenció de 134.025 € a l‘Ajuntament del municipi per a la reforestació de l’indret i per a habilitar-hi un mirador.

La política local se’n ressent
La decisió de l’ACA no va agradar ni a l’AVBM, que a través del seu portaveu Jaume Caldés va manifestar que no es tracta del lloc més adequat per a l’EDAR, ni tampoc a UP, que va expressar en veu de Pep Riera que la millor opció era la del Turó de Gràcia. Salvem la Vall de la Riera de Pineda també es va mostrar contrària a aquesta decisió. Segons la Plataforma, s’havia pogut demostrar que era possible i factible instal•lar l’EDAR fora d’un àmbit del PDUSC amb categoria C1, gràcies a la proposta del Turó de Gràcia, també dins el PDUSC però amb una categoria inferior a l’anterior. A més, van recordar en una nota de premsa, que segons la normativa urbanística que regula les atribucions del PDUSC, en la C1 “s’admeten els equipaments d’interès públic que necessàriament s’hagin d’emplaçar en el medi rural (...) i es demostri que no és possible una ubicació alternativa en altres sòls no urbanitzables de menor nivell de protecció” i van insistir que la decisió de l’ACA podria tenir repercussions jurídiques.

De la mateixa manera, alguns dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Pineda van expressar el seu rebuig per aquesta decisió, i així es va iniciar una crisi en el govern municipal format per CiU amb nou regidors, el PSC amb set i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb un regidor. PSC i ERC van demanar la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar el tema. En aquest ple, que es va celebrar el 5 d’octubre, es va aprovar, per majoria absoluta i sense els vots de CiU, una moció contra l’emplaçament de l’EDAR. Després d’això i a final del mateix mes, la regidora d’ERC, Mònica Palacín i París, va abandonar el govern per poder pressionar l’ACA, des d’una posició de llibertat, amb la intenció que considerés novament la ubicació escollida.

Per la seva banda, el grup municipal del PSC va denunciar públicament que el pacte entre l’alcalde i l’ACA havia estat una decisió presidencialista i no pactada amb la resta de grups del govern. També van distribuir vuit mil fulletons on es podia llegir “l'alcalde de Santa Susanna proposa que la depuradora vagi a la platja de Pineda i Joan Morell ho accepta”. Tot i així, el PSC va decidir seguir en el govern, segons el regidor Josep Lluís Fillat i Claver per responsabilitat i per no deixar les mans lliures a l’alcalde.

Però a mitjan novembre i després de les eleccions al Parlament de Catalunya, l’alcalde Joan Morell va expulsar del govern els regidors socialistes i com a conseqüència va quedar en minoria i l’Ajuntament va acabar estant íntegrament format per representants de CiU.
S’espera que al llarg de 2007 l’ACA pugui iniciar les obres de la depuradora a fi de no perdre la subvenció de la UE, i també que els grups municipals de Pineda de Mar contraris a la localització de l’EDAR puguin continuar tirant endavant les accions polítiques per a modificar-ne l‘emplaçament.

Més informació
socialistes.org/ambit/pinedademar
www.pangea.org/salvemlarieradepineda/
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame