Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CONTAMINACIÓ DEL RIU EBRE A FLIX
CONTAMINACIÓ DEL RIU EBRE A FLIX Mapa: Montse Ferrés
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté
Actualitzat a 31/12/2005

A principi d'any s'adjudica la redacció de l'estudi que ha de permetre decidir l'opció més adequada per resoldre el problema dels residus químics i radioactius dipositats al pantà de Flix. Aquests treballs finalitzen a l'octubre i la Comissió de Seguiment integrada per totes les administracions implicades en el problema decideix extreure els 700.000 m2 de residus i tractarne una setena part en una planta de nova construcció. Tots els residus anirien a l'abocador del Racó de la Pubilla, on els resultats d'un estudi promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge indiquen que no hi ha perill de contaminació radiològica per a les persones. Les obres de descontaminació s'iniciarien el 2007 i durarien dos anys.


Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2007, 2008, 2013

Després de l’alarma social generada el setembre de 2004 pels resultats dels estudis científics que van desvetllar la important acumulació de residus químics i radioactius a l’embassament de Flix (Ribera d’Ebre), es va crear una comissió de seguiment integrada per representants polítics de totes les administracions i organismes públics implicats en la gestió de l’aigua i el tractament de residus. Aquesta comissió va aprovar dos mesos després un calendari d’actuacions per resoldre el problema, que incloïa la convocatòria d’un concurs públic per contractar una empresa que estudiés i plantegés l’opció de descontaminació més adequada.

Un estudi exhaustiu assegura labondat de l'opció de l'extracció i el tractament posterior dels residus de l'embassament
L’empresa estatal Acuamed va convocar el concurs públic a final de gener de 2005 i s’hi van presentar catorze propostes que implicaven trenta empreses. El 10 de febrer la Comissió de Seguiment va atorgar a les empreses Gabinete de Estudios Técnicos SA (Getinsa) i Geotécnica y Cimientos SA (Geocisa) l’elaboració de l’estudi previ per decidir quina de les dues solucions possibles (la retirada dels residus i el posterior tractament, o el confinament en un sarcòfag) era la més viable. Els treballs, adjudicats per un cost de 3,6 MEUR, haurien d’analitzar els avantatges i els inconvenients de cada opció. Antonio Serrano, secretari general per al territori i la biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient (MMA) i president de la Comissió de Seguiment, va afegir que també s’estudiaria la possibilitat de no actuar sobre els residus.

Poc després, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va demanar a la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, que les obres de descontaminació del pantà de Flix no es portessin a terme fins que no es disposés de l’estudi de risc que havia d’elaborar el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquest estudi avaluaria la qualitat de les aigües riu avall del pantà en cas que es produís un accident durant l’extracció dels residus, sempre que aquesta fos la solució final. El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) també va mantenir converses amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el MMA per buscar alternatives d’abastament de la xarxa per si es produís una emergència durant els treballs de descontaminació de residus.

A final d’octubre, la Comissió de Seguiment va aprovar la solució definitiva un cop analitzats els resultats de l’estudi de Getinsa-Geocisa. Serrano va anunciar que s’extraurien els 700.000 m2 de residus dipositats, més del doble de la quantitat màxima que indicava l’informe del CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de l’any anterior. D’aquests, uns 100.000 haurien de ser tractats, per la qual cosa es va preveure la instal·lació d’una planta de tractament i descontaminació al costat de l’embassament. Tots els residus, tant els que es tractarien com els que no, anirien a parar a l’abocador del Racó del Pubilla, que s’hauria de reclassificar per acollir residus radioactius. L’operació d’extracció es va valorar entre 100 i 150 MEUR. L’alternativa de confinar els residus amb un sarcòfag es va considerar més cara i menys segura, perquè era difícil garantir que no es produïssin filtracions.

Durant les tasques de descontaminació, i per evitar el risc de dispersió dels residus aigües avall del riu Ebre, es construirien dos murs: un de temporal que separaria la zona contaminada de la resta del pantà mentre duressin les tasques de neteja, i un mur de contenció definitiu al costat de la fàbrica. També per garantir la màxima seguretat de la població, els residus s’extraurien mitjançant un “dragatge ecològic” per tal d’evitar que el materials caiguessin de nou al riu o es barregessin amb l’aigua. Les reaccions a la decisió no van trigar. Erkimia, l’empresa responsable de la deposició dels residus, va explicar que preferia l’opció de confinar-los, ja que considerava que era un procediment més ràpid, senzill i efectiu. En canvi, els grups ecologistes i la Plataforma per a la Defensa de l’Ebre (PDE) van celebrar que s’hagués optat per extreure’ls. En aquest sentit, portaveus de Greenpeace i de la PDE van exigir a Erkimia que es fes càrrec dels costos econòmics de l’extracció i el tractament dels residus. Serrano, per la seva part, confiava que la Comissió Europea aportaria una part important dels recursos necessaris, sobretot tenint en compte que ja havia pagat 3,2 MEUR dels 4 MEUR que havia costat l’estudi.

Projectes complementaris a l'extracció dels residus
Paral·lelament als estudis de descontaminació de l’embassament de Flix, es van plantejar dos projectes complementaris. A final de juny, l’alcalde de Flix, Pere Muñoz, va presentar al ministre d’Indústria, José Montilla, un avantprojecte per construir a Flix un centre d’investigació ambiental especialitzat en la descontaminació de sòls, amb un cost aproximat de 2 MEUR. Muñoz va assegurar que Montilla estava disposat a signar en breu un conveni de col·laboració entre les dues institucions per impulsar el centre.

En segon lloc, el 26 d’agost el Consell de Ministres va autoritzar un conveni de col·laboració entre el MMA, la Generalitat i el CSIC per al desenvolupament de diversos treballs i investigacions encarregats per la Comissió de Seguiment, entre els quals hi havia l’estudi de risc ambiental dels contaminants a l’embassament de Flix, que restava pendent d’elaborar. El pressupost d’aquest conveni era de 2,5 MEUR, un 70% aportat pel MMA i la resta pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH). Altres actuacions previstes en el conveni eren estudis sobre l’acumulació a les cadenes tròfiques de metalls pesants, compostos organoclorats i radionúclids, tant a l’embassament com en el curs inferior del riu i el delta de l’Ebre.

Els residus de l'abocador del Racó de la Pubilla no comporten cap perill
A començament de setembre, el DMAH va fer públics els resultats dels estudis que havia iniciat un any abans per caracteritzar d’una manera extensa els residus dipositats des del 1988 a l’abocador del Racó de la Pubilla. Així, es van realitzar anàlisis de radioactivitat, dels contaminants organoclorats i de metalls pesants. Els resultats van confirmar que l’explotació del dipòsit controlat era correcta, s’ajustava als paràmetres més restrictius de les normatives relatives als usos del sòl i de contaminació de sòls i no presentava riscos radiològics inacceptables per a les persones que hi treballaven i per a la ciutadania.

El calendari de futur
Juntament amb la decisió de la solució definitiva de descontaminació, es va presentar el calendari, que preveia aprovar el projecte executiu entre l’agost i l’octubre de 2006. En començar el 2007 s’iniciarien les obres, que havien de durar dos anys i acabar, per tant, l’any 2009. La resta d’aquell any serviria per enllestir els acabats estètics.

Més informació
www.acuamed.com
mediambient.gencat.net/cat/el_departament/sala_de_premsa/notes/NP_FLIX_Seguiment.jsp
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada