Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA AL CAMP DE TARRAGONA
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

Continuen els episodis de contaminació originats per la indústria química al Camp de Tarragona. El Govern de la Generalitat presenta un projecte de detecció de les males olors i elabora un pla de reducció de les emissions contaminants. Per primer cop se sanciona una empresa després d'una fuita de material altament inflamable.

Antecedents 2003

El polígon petroquímic de Tarragona, un dels més importants d'Europa, es troba situat al mig d'una àrea densament poblada, encerclat per les ciutats de Tarragona, Vilaseca i la Pineda. Diferents episodis de males olors provinents de la indústria petroquímica ja havien provocat, al llarg de 2003, les queixes de veïns i entitats ecologistes.

Durant l'any 2004 es van tornar a produir diversos incidents en empreses del polígon petroquímic. En la majoria dels casos es tractava d'avaries que provocaven fenòmens de males olors no tòxiques. Aquest va ser el cas de la fuita d'etilmercaptà en una descàrrega de producte a la planta tarragonina de Repsol Butano, el mes de febrer, que va provocar una forta pudor al litoral de Tarragona.

Les mesures de l'Administració
L'any 2004 la Generalitat va presentar un projecte de detecció de les olors que havia estat encarregat un any abans a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Després de conèixer el projecte, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) el va rebutjar, oficialment a causa de l'excessiu cost, si bé diverses fonts pròximes a la iniciativa de la Generalitat consideraven que la indústria química preferia agafar directament les mostres que posteriorment havien d'analitzar els tècnics de la URV. De fet l'AEQT havia posat en marxa, des de 2003, el Pla d'activació de contingències mediambientals, un grup de vigilància per a la detecció de les males olors a la indústria química, integrat per tècnics i bombers de les empreses, amb l'objectiu de trobar l'origen de les emanacions.

Però més enllà de la problemàtica de les pudors, el nou delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté, es mostrava més preocupat per altres tipus d'emissions que considerava que podien provocar un risc per a la salut humana malgrat ser menys perceptibles. Per això el mes de març la Generalitat va anunciar l'elaboració d'un pla de reducció d'emissions contaminants al Camp de Tarragona que coordinaria els diferents plans que en aquell moment s'estaven desenvolupant. Aquest pla hauria de ser pactat amb les indústries químiques, el Port de Tarragona i els ajuntaments afectats i tindria com a objectiu fixar nivells de reducció i terminis d'aplicació a les empreses afectades.

Primera sanció a la petroquímica
Durant la primera meitat de l'any, la Generalitat va decidir arxivar diversos expedients oberts a la indústria petroquímica. D'aquesta manera es van deixar de sancionar alguns incidents destacats com la fuita de productes tòxics a l'empresa Bayer de Vila-seca, a final de 2003, o la fuita d'etilmercaptà que s'havia produït al febrer a Repsol. Això va indignar l'associació ecologista Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC), que afirmava que la pressió que exercien les grans companyies químiques sobre l'Administració era la responsable d'aquesta situació. En canvi l'AEQT opinava que l'absència de sancions demostrava que els sistemes de seguretat de les plantes químiques funcionaven correctament.

No obstant això, el mes d'agost la Generalitat va sancionar Repsol amb 43.500 euros per una fuita d'11,6 tones de butandiè, un gas altament inflamable, registrada el mes de maig al polígon químic de Tarragona, al municipi del Morell. Els serveis territorials d'Indústria van concloure que l'empresa no disposava dels sistemes de control adequats per al tractament d'aquesta substància. Repsol va anunciar que recorreria aquesta sanció en considerar que no havia comès cap infracció.

Per al 2005 es preveu que el Pla de reducció d'emissions contaminants al Camp de Tarragona i el Projecte de detecció de les olors donin els primers resultats.

Més informació
www.aeqt.com
www.gepec.org
Nel·lo, Oriol (Ed.), 2003, Aquí no! Els conflictes territorials a Catalunya, Barcelona, Editorial Empúries
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès