Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CONSORCI PER A LA PROTECCIÓ INTEGRAL DEL DELTA DE L'EBRE
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

El Consorci per a la Protecció Integral del Delta de l'Ebre pateix diversos girs d'orientació al llarg de l'any 2004. La derogació del transvasament de l'Ebre per part del nou Govern central sembla revifar aquest organisme, que assumeix la gestió de les noves actuacions previstes per a la millora i la protecció del delta de l'Ebre i del tram català del riu. Tanmateix, les controvèrsies associades al Consorci no desapareixen i, finalment, el Govern català i el Ministeri de Medi Ambient n'acorden la dissolució.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2005

Des que fou constituït el juny de 2002, el Consorci per a la Protecció Integral del Delta de l'Ebre (CPIDE) va esdevenir un organisme controvertit marcat per les divergències entre els representants del Govern central, aleshores presidit per José Maria Aznar (Partit Popular, PP), i els de la Generalitat de Catalunya, aleshores encapçalada per Jordi Pujol (Convergència i Unió, CiU). A final de 2003, una esmena de la Llei d'acompanyament dels pressupostos generals de l'Estat del 2004 feia perdre al CPIDE la facultat per a aprovar el Pla integral de protecció del delta de l'Ebre (PIPDE), que passava a mans del Govern central a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Això suposava que el CPIDE perdia la competència per fixar el cabal ecològic del riu Ebre, un dels aspectes més polèmics associats al transvasament de l'Ebre. Durant el 2004, aquestes posicions van ser alterades pel nous governs posteriors a les eleccions autonòmiques i generals, que a Catalunya van donar lloc a un govern de coalició entre el Partit Socialista de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i a l'Estat espanyol, a un govern presidit per José Luís Rodríguez Zapatero (Partit Socialista Obrer Espanyol, PSOE). Aquests canvis van implicar un seguit de modificacions en l'estructura i les funcions del CPIDE.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà i Solsona, ja va insinuar el mes de febrer la voluntat del nou Govern català de dissoldre el CPIDE. Una de les primeres mesures va ser la destitució del seu fins aleshores president, el diputat parlamentari de CiU Francesc Sancho, que s'havia mostrat molt crític amb la voluntat del tripartit de frenar el transvasament de l'Ebre.

Nou rumb i canvi de nom
El canvi de govern després de les eleccions generals del mes de març va comportar la definició d'un nou rumb per al CPIDE. El mes de juny el Consell de Ministres va modificar la Llei del PLA HIDROLÒGIC NACIONAL, una modificació que derogava el polèmic transvasament de l'Ebre i proposava un conjunt d'actuacions de millora de la qualitat ambiental del riu Ebre i el delta. De manera consensuada, els governs de l'Estat i de la Generalitat van anunciar que el CPIDE no es dissoldria i es convertiria en un organisme de coordinació dels dos governs pel que fa a les actuacions al delta de l'Ebre i al tram català del riu. A més, el CPIDE s'encarregaria de gestionar els 205 milions d'euros previstos per a l'execució de les actuacions alternatives al transvasament de l'Ebre.

El primer pas en la reestructuració del CPIDE es va produir el mes de setembre, quan es van nomenar els nous representants de l'Estat i la Generalitat als dos òrgans de la institució: el Consell Executiu i el Consell General. També es va decidir canviar el nom del CPIDE, que va passar a dir-se Consorci per a la Sostenibilitat de l'Ebre Català (COSEC).

D'altra banda, i aprofitant la futura tramitació a les Corts espanyoles del Decret llei que derogava el transvasament de l'Ebre (prevista per al primer trimestre de 2005), el mateix mes de setembre el Govern de la Generalitat va donar a conèixer les esmenes que havia de presentar. Entre aquestes, es pretenia sol·licitar que el COSEC recuperés la facultat de fixar el cabal ecològic de l'Ebre. En el mateix sentit anava una proposició no de llei que va presentar el grup parlamentari d'ERC a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats.

Finalment s'opta per dissoldre el Consorci
A final de novembre, el Consorci va tornar a experimentar un nou canvi de rumb, aquest cop definitiu. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en va anunciar la dissolució definitiva després que el Govern de la Generalitat n'hagués analitzat a fons la situació. La decisió havia estat pactada prèviament amb el Ministeri de Medi Ambient. Les controvèrsies que generava aquest organisme, tant internes -dins el Govern tripartit, ERC es mostrava crítica amb la política de l'actual directora, Pepín Beltran- com externes, així com el deute excessiu que acumulava -3 milions d'euros-, van ser les principals causes que van motivar la decisió de dissoldre'l. A més, se'n va fer públic el pressupost, que va mostrar que l'organisme havia gastat més diners en sous i publicitat que en la redacció del Pla integral del delta.

Per tal d'assumir les tasques que s'havien fixat en el darrer canvi de rumb del Consorci, Joaquim Nadal va anunciar la creació d'una empresa governamental que s'encarregaria d'executar les actuacions de protecció i millora del delta de l'Ebre. Així mateix, va pro-posar la creació d'un nou òrgan de participació i consultiu obert a totes les institucions i sectors socioeconòmics de les Terres de l'Ebre. La Plataforma en Defensa de l'Ebre, que sempre havia demanat la dissolució del CPIDE, va valorar positivament la creació d'aquest nou òrgan consultiu sempre que tingués un component més tècnic que no pas polític.

Així doncs, a final de 2004 el controvertit Consorci per a la Sostenibilitat de l'Ebre Català restava a les portes de la dissolució definitiva.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre, Montsià