Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
COMPROMÍS PER LLEIDA
Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2007

Els principals agents del món empresarial, sindical, universitari i polític de les Terres de Lleida es reuneixen el 15 de desembre a Tàrrega per signar el manifest Compromís per Lleida, escenificant la unitat d’acció de la societat lleidatana en l’assoliment de més capacitat de decisió davant les administracions autonòmica, estatal i comunitària pel que fa als principals reptes de futur.

La primera pedra de tot el procés posterior de debat i reflexió sobre el present i el futur de les Terres de Lleida fou la presentació, el 29 de maig de 2004, del Manifest de Vallbona de les Monges: per un canal Segarra-Garrigues per al segle XXI. En el document, impulsat per una mostra diversa de la societat civil (pagesia, sindicats, món universitari, entre altres) i signat per mig miler de persones, es demanava una gestió sostenible del CANAL SEGARRA-GARRIGUES i s’efectuaven propostes en aquest sentit.

De gener a abril de 2005 es van celebrar les jornades de reflexió i debat “Per un canal Segarra-Garrigues per al segle XXI”, organitzades pel Manifest de Vallbona, amb la col•laboració de la Universitat de Lleida (UdL) i el patrocini de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya.

L’abril de 2007 tingueren lloc a Lleida les jornades “Lleida, compromís de futur”, organitzades pel Diari Segre i la UdL, amb la col•laboració del Manifest de Vallbona i el Departament de Geografia i Sociologia de la UdL. Les jornades s’estructuraren en quatre àrees de debat: L'aigua, la gran riquesa i el gran interrogant; Els reptes i expectatives de l’agroindústria; El valor i potencial del territori com a patrimoni col•lectiu; i Dinàmiques i projectes territorials a la regió de Lleida.

Els agents econòmics i socials de les Terres de Lleida fan front comú

Uns 200 representants i 111 d’entitats del món empresarial, sindical, universitari i de diversos consistoris* van donar suport al manifest Compromís per Lleida, un document organitzat en forma de decàleg, que reclamava un gran pacte per a fer les obres pendents i fomentar els sectors econòmics lleidatans, a més d’establir les bases per a un gran pacte de progrés de les comarques lleidatanes. L'acte va tenir lloc el 15 de desembre a l’Ateneu de Tàrrega, sota l’impuls dels promotors del Manifest de Vallbona.

L'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, va inaugurar l'acte i va assenyalar el document com a punt de partida per a la implicació de tots els sectors amb l’objectiu que les comarques de Lleida esdevinguessin claus en el desenvolupament de Catalunya.

L’encarregat de la lectura del manifest fou el rector de la UdL, Joan Viñas, que va destacar-ne com a punts claus la potenciació del sector agroalimentari com a base actual de l'economia lleidatana, el desenvolupament de les grans infraestructures, la millora de les comunicacions i el desplegament d'un projecte ambiciós de futur a partir de la construcció del canal Segarra-Garrigues.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, van expressar el seu total suport al document, considerant-lo com una fita històrica i una oportunitat de sumar esforços a la recerca dels objectius comuns.

Josep Maria Escribà, un dels impulsors del Manifest de Vallbona i d'aquesta iniciativa, va indicar que el seu objectiu era fer sentir una veu comuna des de Lleida que se sentís amb força a Barcelona, Madrid i Brussel•les, per tal de poder fer front als molts reptes de la societat lleidatana.

El decàleg del “Compromís per Lleida”

El document s’estructurava en deu punts: el reforçament del sector agroalimentari com a base actual de l’economia de Lleida, impulsant aquelles activitats i sectors amb un valor afegit més gran; el foment i la promoció d’aquells productes i activitats que aprofitin els recursos del territori i contribueixin al manteniment del seus valors mediambientals i patrimonials, a la fixació de la població local i a la seva projecció exterior; el desenvolupament de les funcions i competències de la UdL com a instrument al servei de la recerca en matèria agroalimentària, de l’aparició de noves iniciatives en el sector de les biotecnologies i les tecnologies de la informació i en el desenvolupament de tecnologies aplicades a l’aprofitament dels recursos locals; l’aplicació de les tecnologies d’aprofitament i gestió modernes a la gestió integrada del cicle de l’aigua; el desplegament d’un projecte ambiciós de desenvolupament dels secans a partir de la construcció del canal Segarra-Garrigues; el desplegament i aprofitament de grans infraestructures que aportin un servei real al territori; la millora de les comunicacions al servei del conjunt del territori i el manteniment dels seus valors ambientals i patrimonials en general; el desenvolupament dels serveis i les funcions metropolitanes atenent criteris d’equilibri i compensació entre territoris; la cura i promoció del patrimoni natural i cultural, com un valor inherent de la pròpia activitat agrària i les formes de vida de Lleida; i un esforç especial d’acció territorial concertada i de projecció exterior per part de les institucions i administracions locals.

La reacció del Govern
El president Montilla va aprofitar la sessió de control al Parlament del 19 de desembre per a expressar la implicació del seu Govern amb les Terres de Lleida, fent referència al manifest Compromís per Lleida.

Alguns dels exemples emprats per Montilla per a ratificar aquest compromís foren el Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques, el contracte global d'explotació, la promoció de les exportacions i de la internacionalització del sector agroindustrial català, les accions engegades per a fomentar la competitivitat, la qualitat i la creació de nous productes i serveis del sector turístic, el programa d’inversions universitàries, el Pla d'infraestructures de recerca, les obres en curs en matèria de regadius, el vigent PLA D'INFRAESTRUCTURES DEL TRANSPORT DE CATALUNYA (PITC), o l’AEROPORT DE LLEIDA-ALGUAIRE.

Els impulsors del manifest tenien pensat organitzar unes jornades de debat i seguiment de les propostes contingudes en el document durant la primera meitat de 2008.

Més informació
www.ajtarrega.es/noticies.html?id=597

* Donaren suport al document els alcaldes dels ajuntaments de Bellpuig, Llardecans, Lleida, Sant Martí de Maldà, Tàrrega i Tornabous, a més dels presidents del Consell Comarcal del Segrià i la Diputació de Lleida.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame