Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE PER A LA SOSTENIBILITAT TERRITORIAL
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2006

Es crea el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) que associa entitats en defensa del territori, associacions ambientalistes, acadèmics i professionals. El CST neix amb l’objectiu de promoure i (contra)proposar polítiques, pràctiques i conductes que s’avinguin amb una forma més sostenible d’entendre, gestionar i usar el territori. En la construcció d’una nova cultura del territori, el CST aposta per la participació i mobilització a nivell social i individual.

El mes de juny de 2006 es va crear el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), una associació que aplega entitats ambientalistes i en defensa del territori com l’Associació de Naturalistes de Girona, LIMNOS del Pla de l’Estany, Salvem les Valls de la Garrotxa, l’Agrupació de Naturalistes i Ecologistes de la Garrotxa, l’Ateneu de la Vall de Llémena, No a la MAT; grups de recerca com Geògrafs per l’Ecologia Social de la Universitat de Barcelona (UB), i associacions professionals o empreses de serveis ambientals com SABA21, TOSCA o DINAMIS.

Amb seu a Cartellà (Gironès) i a la Vall d’en Bas (Garrotxa) per ser un dels escenaris del conflicte entorn de l’EIX VIC-OLOT PEL TÚNEL DE BRACONS i LA LÍNIA DE MOLTA ALTA TENSIÓ (MAT), el CST pretén esdevenir subjecte sociopolític i un referent ideològic en la construcció d’una cultura del territori alternativa: “una nova manera de relacionar-se amb l’entorn natural i social que implica una gestió, planificació i ús del territori diferents”.

Actuant com a grup de pressió i agent mobilitzador, el CST vol (contra)proposar polítiques, pràctiques i conductes que s’avinguin amb un model econòmic, social i cultural, territorialment més sostenible. Pretén fer-ho teixint acords i col•laboracions amb sectors públics, privats, socials i econòmics que comparteixin la necessitat de canviar cap un model territorial més sostenible ambientalment i socialment i impulsant alhora estudis pluridisciplinars sobre problemes vinculats la gestió sostenible del territori.

Tres eixos principals de treball
A partir del seu lema i manifest fundacional ”Observa, Educa i Actua a favor d’una nova cultura del territori”, el CST s’estructura en tres eixos principals de treball: l’Observatori de la Sostenibilitat de les Comarques Gironines (OSCG) , l’Escola del Territori (ET) i la Xarxa Crítica d’Acció Territorial (XCAT).

L’OSCG pretén crear i gestionar una eina d’observació de la sostenibilitat a les comarques gironines tot dissenyant una bateria d’indicadors locals i supralocals que facilitin el monitoratge, la interpretació i la divulgació de fenòmens ambientals, socials i econòmics. Com a espai d’observació i producció d’informació ambiental, l’OSCG s’adreça tant a experts com a professionals, a personal de l’administració o a ciutadans organitzats o no.

L’ET, situada a Sant Privat d’en Bas (Garrotxa), vol ser un espai d’educació i difusió de coneixements, pràctiques i experiències en els valors de la nova cultura del territori. La seva creació respon a la necessitat de produir i aplicar, a través de la participació ciutadana, materials pedagògics per a centres educatius, associacions i entitats veïnals, institucions locals i ciutadans.

La XCAT pretén esdevenir un espai de trobada, intercanvi i reflexió que ha de servir per a coordinar i donar suport a moviments socials, ajuntaments, entitats culturals i particulars per tal de donar un sentit més global a les propostes alternatives de gestió del territori que es generin.

El mes de novembre, el CST va organitzar, en el marc de la XCAT i juntament amb el col•lectiu SABA21 i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), una jornada sobre Sostenibilitat i Participació Ciutadana.

El mes de desembre i en el marc de l’OSCG, signà un conveni amb la Diputació de Girona per tal de fer un seguiment del desenvolupament de les agendes 21 durant tres anys i donar continuïtat als Informes de la Sostenibilitat que anirà elaborant cada any.

El CST, amb l’ànim d’estendre la seva influència arreu, va iniciar contactes amb entitats del Baix Empordà, de les Terres de l’Ebre i del Solsonès.

Més informació
www.centresostenibilitat.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame