Dijous 27 de Novembre de 2014
CENTRE PENITENCIARI MAS ENRIC (EL CATLLAR)

Núria Terradas

Actualitzat a 31/12/2007

L’increment de la població reclusa impulsa el govern de la Generalitat a redactar el Pla director d’equipaments penitenciaris 2004-2010. Aquest preveu, entre altres coses, construir un centre penitenciari a la població del Catllar, en substitució de la presó de la ciutat de Tarragona, massificada i obsoleta. El nou centre, amb capacitat per a 500-750 reclusos, s’ubica als terrenys de Mas Enric, al sud-oest del terme municipal. Salvades les reticències inicials, els polítics locals confien en el benefici i les mesures compensatòries que aportarà l’equipament al municipi.


El centre penitenciari Mas Enric del Catllar és un dels nous complexos previstos pel PLA DIRECTOR D’EQUIPAMENTS PENITENCIARIS 2004-2010, que respon a la peremptorietat de substituir la presó de la ciutat de Tarragona, de l’any 1951, excessivament massificada, per una instal•lació moderna i amb més capacitat per a interns. El sostingut creixement de la població reclusa dels darrers anys empenyia no tan sols a augmentar el nombre de places disponibles sinó també a millorar i modernitzar les infraestructures penitenciàries per poder dur a terme la finalitat del centre amb eficàcia.

El Catllar, municipi de la comarca del Tarragonès, limita al sud amb el terme municipal de Tarragona. La població, de 3.751 habitants (2007), amb una economia eminentment agrícola, ha vist com s’incrementava el nombre d’urbanitzacions (fins a arribar a 28), cosa que ha donat pas a la dispersió de la població i a l’increment de segones residències.

El projecte de centre penitenciari
Els terrenys destinats a la construcció del centre penitenciari estan ubicats a la finca Mas Enric, al sud-oest del terme municipal, a prop de l’autopista AP-7, on hi havia un campament militar abandonat. Des de final dels anys noranta, els terrenys pertanyien a una immobiliària. Es tracta de 70 ha, de les quals 37 les ha d’ocupar la presó, 28 són per a la franja de protecció i 4 per als accessos al complex. Es preveu que disposi d’edificis externs, on s’ubicaran el control d’accessos, la direcció del complex, els serveis als treballadors i aparcaments; edificis intermedis, en els quals es durà a terme les relacions entre els presos i l’exterior: ingressos, trasllats i visites; edificis interns, on hi haurà els mòduls residencials de règim tancat, atenció especialitzada, mòduls de sancionats, serveis mèdics, activitats esportives i altres. Es preveu envoltar els edificis interns per un mur de 6 m d’alçada. Per tal de reduir l’impacte paisatgístic s’aprofitarà l’orografia del terreny de manera que el mur extern de la presó no sigui perceptible. Pel que fa als edificis intermedis i exteriors, tindran una alçada màxima de tres plantes, i la planta superior quedarà lleugerament per sota de la cota del terreny.

Segons el Pla director d’equipaments penitenciaris, el complex de Mas Enric complirà amb la funció de centre per a preventius, dones i joves i també servirà per al compliment de penes. estarà dotat de 500 cel•les, amb una capacitat per a 500 o 750 interns, atesos per uns 375 treballadors, i es preveu atribuir a l’obra una inversió aproximada de 72 MEUR. El projecte guanyador és de l’Estudi P/S/P Arquitectura SCP i Roger Páez Blanch, escollit entre una trentena de propostes.

Reaccions i compensacions
L’any 2000, el govern de CIU, a través de la consellera Núria de Gispert, ja havia fet públic que s’estudiava la possibilitat d’ubicar un centre penitenciari a la població. La comunicació definitiva que es va fer l’abril del 2005 a l’Ajuntament del Catllar, segons la qual el municipi havia estat designat com a destinació d’un centre d’internament, va provocar el rebuig de les forces polítiques i de la població (veïns de les urbanitzacions van crear la plataforma cívica “No a la presó”) . Consideraven que es volia situar el complex massa a prop de nuclis habitats, amb la qual cosa es condicionaven les perspectives de creixement del municipi i s’al•legava que tot plegat afectaria el valor paisatgístic de l’indret. El ple de l’Ajuntament del 7 de juny de 2005 va manifestar, per unanimitat, el rebuig al projecte. El setembre de 2005, una delegació catalana integrada per alcaldes de municipis que tenien previst d’instal•lar-hi presons (el Catllar, Figueres, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Llorenç d’Hortons, Tàrrega) i representants del Departament de Justícia de la Generalitat van visitar la presó de la ciutat alemanya de Shende, model europeu en matèria de centres penitenciaris, amb la finalitat d’intercanviar impressions i experiències.

Superades les reticències inicials, la majoria de forces polítiques del municipi valoraven, el maig de 2007, els beneficis que comporta l’assumpció d’un complex d’aquestes característiques per a una població, tant pel que fa a beneficis fiscals, dinamització econòmica del municipi, creació de llocs de treball, com a millores en la seguretat. El consistori preveu millorar, com a contrapartida, la xarxa de sanejament i els accessos a les urbanitzacions. El febrer del 2007, l’entitat ecologista GEPEC (Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes del Camp) es lamentava de la instal•lació del centre dins la corona verda del llevant tarragoní i exigia el compliment de les compensacions promeses, per part del govern, amb la recuperació ambiental de la zona.

El 9 de febrer de 2007, el conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, va aprovar definitivament el Pla especial urbanístic per a la construcció del centre esmentat al municipi del Catllar. El mateix mes s’aprovava el POUM, on es recull la nova figura del centre penitenciari com a equipament del municipi en sòl no urbanitzable i destinat a aquest ús. Es preveu iniciar les obres de construcció de l’equipament durant el segon semestre del 2008, amb la intenció que el centre entri en funcionament entre el 2009 i el 2010, segons l’ordre de prioritats que estableix el Pla director d’equipaments penitenciaris.

Més informació
www.elcatllar.org
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès