Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE DIRECCIONAL DE CERDANYOLA DEL VALLÈS
CENTRE DIRECCIONAL DE CERDANYOLA DEL VALLÈS  Mapa: Montse Ferrés
Ma José Ripoll
Actualitzat a 31/12/2004

S'aprova definitivament el Pla parcial del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès amb una reserva d'espai per al Laboratori de Llum del Sincrotró així com per a la via verda entre Collserola i Sant Llorenç del Munt. La rebaixa respecte la proposta inicial de sostre edificable repercuteix en l'augment d'edificabilitat en altres indrets de l'àmbit d'aplicació del Pla General Metropolità. La construcció d'un pont per damunt de la B-30 millora la connexió entre el Centre Direccional i el Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2005, 2007, 2010, 2014

L' any 2002 la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va aprovar definitivament el Pla parcial de la Plana del Castell de Cerdanyola del Vallès. Situat a la Plana del Castell, entre els nuclis de Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès, seguint el curs de la riera Major entre el peu de la cara nord de la serra de Collserola i l'eix de la B-30, el centre direccional havia d'acollir la sortida nord del TÚNEL D'HORTA, esdevenint així -com els altres centres direccionals previstos al PGM- un centre de primer ordre d'activitats i de comunicacions de la regió metropolitana de Barcelona.

Les protestes de diferents entitats ecologistes i el canvi de Govern al consistori de Cerdanyola van propiciar un nou acord amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) que modificava el projecte aprovat inicialment ampliant l'espai reservat a zona verda i reduint el parc d'habitatges previst.

Nou Pla parcial del Centre Direccional
El mes d'abril de 2004 l'Ajuntament de Cerdanyola va encarregar a l'empresa Minoartia l'elaboració de l'avaluació d'impacte ambiental (AIA) del nou Pla parcial. L' AIA, que era la primera que es feia en un pla parcial d'aquest tipus a Catalunya, es va realitzar en paral·lel a la redacció del Pla.

El 4 de març l'Ajuntament de Cerdanyola, l'Institut Català del Sòl (INCASOL) i el Consorci per a la Construcció del Centre Direccional van signar un conveni per a construir un Laboratori de Llum del Sincrotó en una parcel·la de 6 ha del Centre Direccional, a ponent de la riera de Sant Marçal. Aquest conveni es va aprovar al ple de l'Ajuntament del mes de juliol amb l'oposició del grup local Participació Activa i Social (PAS), partidari d'ubicar el Laboratori de Llum en el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El mes de maig van començar els treballs geològics en els sòls reservats per a construir el Sincrotó. La previsió era que les obres comencessin el 6 de gener de l'any 2006 i acabessin el 2009, amb un cost total de 120 milions d'euros.

El conveni del Pla parcial de la Plana del Castell que havia estat signat l'octubre de 2003 per l'equip de govern del consistori format per Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l'anterior Govern de la Generalitat (CiU), va ser aprovat definitivament pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques el juliol de 2004, malgrat que el nou Govern de la Generalitat (el tripartit format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ERC i ICV) discrepava sobre la reducció del nombre d'habitatges.

A partir d'aquell moment, la Direcció General d'Urbanisme i l'INCASOL van enllestir el projecte de desenvolupament de les 342 ha, i el consistori local va presentar públicament el Pla i les modificacions establertes. El nou planejament propiciava la connexió física de la UAB i el teixit urbà de Cerdanyola amb la construcció de nous ponts entre la Universitat i Cerdanyola, el desdoblament de la B-30 i l'ampliació a dos carrils per a cada sentit de la carretera Cerdanyola-Sant Cugat. El mes de novembre l'alcalde, Antoni Morral, el rector de la Universitat, Lluís Ferrer, el secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres públiques, Oriol Nel·lo, i el president del Consorci del Centre Direccional, Francesc Figueres, van visitar les obres del pont de la Plana del Castell-UAB. Oriol Nel·lo va afirmar en relació amb la superació de l'autopista que es tractava "d'una vella aspiració resolta amb la construcció del pont, que esdevé també peça essencial en la millora del funcionament de l'espai intern de la Plana del Castell". El pont es va inaugurar el 3 de desembre de 2004.

Modificacions al Pla general metropolità
El conveni signat el novembre de 2003 entre l'Ajuntament de Cerdanyola i el Govern de la Generalitat, representat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, reduïa l'edificabilitat prevista al PGM per a l'àmbit del Pla parcial de la Plana del Castell en 1.795 habitatges amb la finalitat d'ampliar la via verda que connecta la serra de Collserola amb la plana del Vallès. El nou conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va afirmar que l'INCASOL no es podia permetre el luxe de renunciar a aquests habitatges i va proposar reubicar-los en altres municipis de l'àmbit del PGM.

Aquesta decisió va comportar afegir una altra modificació al Pla general metropolità que fou aprovada el 17 de novembre de 2004 i que afectava parcel·les dels municipis del Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Cerdanyola del Vallès. En el cas del Prat de Llobregat es van qualificar dues parcel·les, la primera al barri de Sant Cosme, on es va incrementar en 185.000 metres quadrats el sostre edificable per a usos terciaris, i la segona al sector del Mas Blau II, on es va aprovar la construcció de 20.000 metres quadrats per a habitatges. Al municipi de l'Hospitalet es van qualificar 20.000 metres quadrats de sostre residencial, i a Cerdanyola es va transformar a residencial una parcel·la de 4.168 metres quadrats de sòl per a equipaments públics ubicada al passeig del Pont.

El desembre de 2004 els alcaldes de Cerdanyola, Antoni Morral, i de Sant Cugat, Lluís Recoder, es van reunir amb l'objectiu d'assentar les bases per a un tractament futur conjunt dels projectes que afectes-sin els territoris fronterers entre els dos municipis. Una de les futures línies de col·laboració que es va apuntar va ser la incorporació de la via verda del Centre Direccional en una mateixa unitat paisatgística amb l'àmbit de L'ESPAI OBERT DE LA TORRE NEGRA de Sant Cugat.

S'esperava que durant el 2005 continuessin les obres de construcció del Centre Direccional i també les del Sincrotó, que hauria d'estar enllestit el 6 de gener de l'any 2006.

Més informació
www.cerdanyola.info
www.cerdanyola.net/panorames/direccional
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati