Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE DE RECERCA D'ENERGIES RENOVABLES DE CATALUNYA (VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT)
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

Un cop descartat l'ITER a Vandellòs, es plantegen alternatives per a aprofitar la inversió estatal que s'havia previst per a finançar el projecte de reactor termonuclear. La proposta que compta amb un consens local i autonòmic més unitari és la de crear un centre de recerca d'energies renovables. No obstant això, des del Govern central s'anuncia que no es preveu el recolzament de la creació d'un nou centre de recerca a Vandellòs i que mai no hi havia hagut una partida pressupostària prevista per a l'ITER.


Articles posteriors 2005

L' any 2003 el Govern central del Partit Popular (PP) va presentar la candidatura de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) per a acollir el reactor termonuclear ITER (INTERNATIONAL THERMONUCLEAR EXPERIMENTAL REACTOR). La Unió Europea (UE) va descartar finalment la candidatura espanyola en favor de la localitat francesa de Caradache, malgrat que el Govern estatal havia promès una aportació econòmica al projecte de 920 milions d'euros (el 20% del total de la inversió que implicaria l'ITER). La decisió europea va provocar la decepció entre la majoria de partits polítics, que havien vist en l'ITER una oportunitat per a atraure inversions. Altrament, la notícia va ser rebuda amb satisfacció per part dels grups ecologistes, que consideraven el projecte perillós i innecessari, especialment en una localitat que ja tenia dos reactors nuclears, un dels quals clausurat.

Recuperant una reivindicació feta durant l'oposició a l'ITER, des d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) es va proposar aprofitar la inversió prevista per a finançar l'ITER per a crear l'anomenat Centre de Recerca d'Energies Renovables de Catalunya (CRERC), que tindria la seu a Vandellòs. El mes d'abril, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va recollir aquesta proposta i es va comprometre a treballar per a impulsar l'equipament amb la col·laboració del Govern espanyol i la Unió Europea.

Segons la proposta, el Centre duria a terme recerca vinculada a l'energia solar, eòlica i de biomassa, i també del potencial de l'hidrogen. Igualment, formaria tècnics, impulsaria programes d'eficiència energètica i afavoriria la creació d'un clúster d'empreses del sector. El centre comportaria una important dinamització econòmica del municipi, i, segons l'alcalde de Vandellòs, Josep Castellnou, també beneficiaria altres municipis. De fet, Mont-roig del Camp ja havia ofert el seu polígon industrial per a acollir empreses vinculades al Centre.

Tots els partits catalans van donar suport al nou projecte, tot i que Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i PP van posar-hi objeccions, per fets com ara que no incloïa el calendari ni les fonts de finançament. Els ecologistes, en canvi, s'hi van mostrar escèptics, perquè el CRERC significaria la consolidació de la localitat com a municipi energètic. De fet, el CRERC no era l'única proposta energètica que hi havia al municipi: també estava en curs la tramitació d'una CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT i el parc eòlic del Motarro havia rebut l'autorització administrativa de la Generalitat de Catalunya, en contra de la voluntat de l'Ajuntament.

A principi de maig la Universitat Rovira i Virgili (URV) va mostrar al Departament de Medi Ambient i Habitatge el seu interès a participar en el futur CRERC. El rector de la URV, Lluís Arola, es va reunir amb el director general de Planificació Ambiental, Jordi Cañas, qui també va aprofitar per a intercanviar impressions amb l'alcalde de Vandellòs i amb col·lectius de la població.

A partir del consens entre els partits a Catalunya, a mitjan maig el senador de l'Entesa Catalana de Progrés Lluís Aragonès, va presentar una moció a la Comissió de Foment i Habitatge del Senat en què instava el Govern perquè els ajuts econòmics que l'anterior govern havia promès per al projecte ITER es destinessin a cofinançar el CRERC. El ministre d'Indústria, José Montilla, va respondre que no hi havia cap partida pressupostada i que el govern del PP no havia reservat cap pressupost per a finançar el reactor internacional ITER. Això va refredar la proposta de crear el CRERC i no se'n va tornar a parlar durant la resta de l'any.

D'altra banda, a mitjan any es va posar en funcionament el Centre de Desmantellament Nuclear Mestral, al costat del reactor desmantellat de Vandellòs-I. Aquest centre va ser creat per l'Empresa Nacional de Residus Espanyols (ENRESA) i, amb la col·laboració de la URV, se centraria en la investigació de la latència del reactor i en els procediments de desmantellament d'una central nuclear.

Més informació
www.pangea.org/aeec
www.urv.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati