Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE COMERCIAL HIPERCOR. AMPLIACIÓ (GIRONA)
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2006

El gran centre comercial Hipercor emplaçat a Girona proposa ampliar les seves instal•lacions, i l’Ajuntament aprova inicialment i provisionalment la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) per tal de fer-la efectiva. El projecte del centre comercial afecta més de la meitat de la plaça Salvador Dalí, i per aquest motiu l’empresa Hipercor facilita una sèrie de contrapartides a l’Ajuntament. Diverses entitats i partits polítics s’oposen a aquest projecte, ja que consideren que es perd una plaça pública, que s’afavoreix els grans magatzems i que, consegüentment, es perjudica els petits comerciants de la ciutat.


La plaça Salvador Dalí és just al davant dels grans magatzems Hipercor, al barri de Sant Narcís de Girona. És una plaça pública, graonada, amb arbres i parterres. Des de feia anys Hipercor considerava que el seu centre comercial havia quedat petit i per aquest motiu va obrir diversos establiments distribuïts per la ciutat. Aquestes botigues oferien productes especialitzats en esport, música, parament de la llar, videojocs, etc.

El 1994 l'Ajuntament de Girona i Hipercor van firmar un conveni segons el qual el consistori es comprometia a segregar la superfície de la plaça del subsòl per edificar-hi un aparcament subterrani. El transmetia a la cadena a canvi d’uns 680.000 € i diferents finques a la ciutat. El 1997 el ple municipal aprovava el procés de segregació i el 1998 lliurava el subsòl. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), aleshores a l’oposició, va impulsar dos processos judicials contra aquest projecte (contra la segregació i contra el conveni) en considerar que la permuta dels terrenys era desavantatjosa per a la ciutat.

Dues sentències de 2002 van donar la raó a ERC i van concloure que l’Ajuntament no podia vendre el subsòl d’una plaça per transmissió directa i que calia una concessió administrativa. Pel que fa al conveni, també admetia les tesis del regidor Santi Niell (ERC) i anul•lava la permuta. El 2003 es van acatar les sentències i es va legalitzar amb el nou PGOU.

L’ampliació d’Hipercor
Al començament d’octubre de 2006 transcendia a l’opinió pública el projecte d’ampliació d’l’Hipercor. El gran centre comercial projectava una ampliació que afectava 2.400 m² dels 4.000 m² que tenia la plaça Salvador Dalí. Els 1.600 m² restants continuaven lliures. El centre comercial havia de créixer uns 7.500 m² de superfície comercial repartits entre una planta baixa més tres pisos. A la part inferior de l’edifici s’hi preveia un aparcament per a cinc-cents cotxes. Aquesta ampliació d’Hipercor implicava modificar el PGOU, suposava una inversió de prop de 20 MEUR en la construcció del nou edifici i preveia la creació de cent llocs de treball.

Hipercor oferia a l’Ajuntament diferents propietats al voltant dels grans magatzems com a contrapartida a l’ocupació de la plaça. La proposta d’Hipercor incloïa una nova zona verda de 3.000 m², un nou equipament en una finca dissenyada per l’arquitecte Ricard Giralt Casadessús a la carretera de Barcelona, 6.000 m² de sostre per a habitatge protegit a l’illa formada pels carrers Narcís Blanch i Carles Rahola, i 2,5 MEUR per accions de foment de l’activitat comercial acordades amb les associacions de comerciants de Girona.

Posicions diverses sobre l’ampliació
El Partit del Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) recolzaven la proposta d’Hipercor. El grup municipal del PSC de Girona justificava la decisió amb un informe elaborat per la Comissió Informativa d’Hisenda, Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, que presidia la regidora de Desenvolupament Local, Glòria Plana (PSC). En aquest document es defensava el projecte per retenir la capacitat de consum local, complementar el petit comerç, generar una altra activitat econòmica, captar inversió externa, crear llocs de treball, projectar exteriorment la ciutat i promoure l’accessibilitat a peu, entre molts altres aspectes.

El PSC i ICV volien aprovar el projecte amb molta rapidesa. Però la proposta va topar amb les reticències d'ERC, que governava Girona amb el PSC i ICV, ja que considerava que no tenia en compte el petit comerç de la ciutat.

Els dos grups de l’oposició del consistori, Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP), rebutjaven al projecte. CiU criticava que l’ampliació d’una activitat privada ocupés un espai públic. Per a CiU el planejament urbanístic no es podia decidir en funció de les necessitats de creixement d’una empresa. Concepció Veray (PP) creia que era un precedent molt perillós per a la ciutat.

Segons la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), suposava un cop mortal per al sector del petit comerç. La Cambra de Comerç de Girona trobava exagerada la proposta. La majoria dels opositors criticaven la pressa per engegar el projecte i també el poc consens que tenia. Les associacions de comerciants de Girona (tant del centre com de l’eixample) afirmaven que el projecte perjudicava els petits comerciants però s’alegraven del previsible augment del total de clients a la ciutat.

La Federació de Comerç de les Comarques Gironines i l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCUC) també criticaven el projecte. Alhora l’OCUC criticava que el procés no incloïa un procediment de concurrència pública. L’associació de veïns del barri de Sant Narcís de Girona es queixava de la desaparició d’un espai públic i del perjudici que, a parer seu, causava en el comerç tradicional del barri.

Un altre aspecte que despertava rebuig era que amb l’ampliació no s’obligués a tancar les botigues que Hipercor tenia disseminades per Girona. ERC i la patronal Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) criticaven especialment aquesta circumstància. En la proposta únicament constava que quan s’acabés el lloguer d’aquests establiments, Hipercor no els podria renovar si algun altre operador s’interessava pel local. Segons Anna Pagans (PSC), alcaldessa de Girona, al voltant de les botigues hi havia una xarxa comercial i no calia desarticular aquest teixit.

L’Ajuntament de Girona aprova modificar el PGOU
Tanmateix, una moratòria en l’obertura de grans superfícies comercials, que vencia el 3 d’octubre de 2006, no permetia aquest projecte d’ampliació. L’escenari canviava amb el Decret 379/2006, de 10 d’octubre, pel qual s’aprovava el Pla territorial sectorial d'equipaments comercials (PTSEC) 2006-2009, que desplegava la LLEI 18/2005, DE 27 DE DESEMBRE, D’EQUIPAMENTS COMERCIALS. El PTSEC establia per a les comarques gironines un creixement de 25.262 m² per a centres comercials.

El 10 d’octubre de 2006 el ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment la modificació concreta del PGOU per permetre tirar endavant el projecte acordat amb Hipercor. Hi votaren a favor PSC i ICV i, en contra, CiU, PP i ERC.

El novembre de 2006 Hipercor continuava l’expansió per Girona amb l’obertura d’una altra botiga al centre de la ciutat. Amb aquest establiment, dedicat a la venda de joguines, ja tenia dotze botigues obertes, a part del gran centre comercial.

El 12 de desembre de 2006 el ple del consistori gironí va aprovar provisionalment la modificació del PGOU per permetre l’ampliació d’Hipercor amb els mateixos vots a favor i en contra que l’aprovació inicial. Es van desestimar les al•legacions de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) que demanaven la retirada del projecte i la millora i ampliació de la plaça Salvador Dalí. Es van estimar parcialment les al•legacions de CiU però només les referents a qüestions de forma. Per a CiU, el projecte no tenia en compte el principi de contractació pública: de publicitat, de concurrència i d'igualtat per evitar discriminacions. A més, per a CiU continuava essent no justificat l’interès públic de la desafectació d’una plaça per establir-hi un negoci privat. Aquest argument el compartien ERC i el PP, que no van presentar al•legacions. El PSC i ICV van insistir en el ple que Hipercor ja tenia terrenys per créixer a l’altra banda de la carretera de Barcelona, i que amb l’operació s’ordenava aquest creixement.

El dia 23 de desembre la CUP va recollir un centenar de signatures a Girona en contra de l’ampliació d'Hipercor, amb una parada que el partit va muntar a la mateixa plaça Salvador Dalí.

S’esperava per a començament de 2007 l’informe de valoració de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona (CTUG) sobre la modificació puntual del PGOU. Tanmateix, la potestat decisòria sobre l’ampliació a la plaça Salvador Dalí, pel fet d’estar qualificada com a zona verda, no corresponia a la CTUG sinó al conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP). Per altra banda, quedava pendent de resoldre si la Generalitat atorgava la llicencia d’activitats comercials. Segons la llei d’equipaments comercials, l’empresa havia de disposar d’aquesta llicència del Govern abans de demanar les llicències municipals d’obres.

Més informació

www.ajuntament.gi/ajuntament/ses.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Gironès