Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS TÈRMIQUES. INTRODUCCIÓ
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

Es presenten nombroses propostes per a instal·lar centrals tèrmiques de cicle combinat (CTCC) arreu del territori català, especialment a les comarques del sud. Les propostes han trobat, majoritàriament, oposició de determinats sectors de la ciutadania.


A partir del 1999 van proliferar diverses peticions d’empreses, algunes amb entrada de fa poc al mercat elèctric, com és el cas de Gas Natural SDG, que sol·licitaven crear i instal·lar noves centrals de producció elèctrica al territori català. Bàsicament, el que proposaven era crear centrals tèrmiques de cicle combinat (CTCC), amb unitats de 400 MW de potència instal·lada per a cadascuna.

A tot l’estat espanyol s’havien presentat projectes per a crear més de seixanta unitats (24.000 MW de potència instal·lada), de les quals onze (4400 MW) es preveien a Catalunya.

Els avantatges de les CTCC
Actualment aquests tipus de centrals es consideren, dins dels tipus de producció elèctrica d’origen no renovable, les que fan servir la tecnologia més neta i eficient. Les CTCC obtenen un rendiment energètic del 55%, mentre que les centrals nuclears o tèrmiques convencionals se situen al voltant del 30%. En principi, aquesta mena de centrals estan optimitzades per funcionar amb gas natural com a combustible preferent, tot i que en situacions de dèficit d’aquest combustible poden utilitzar gasoil.

Els inconvenients de les CTCC
Tot i aquests avantatges, s’ha de considerar que les CTCC projectades a Catalunya emetrien, en funcionament normal i fent servir el gas natural com a combustible, un total de més de 14 milions de tones de CO2 l’any, contribuint substancialment a l’increment de les emissions per sobre del permès al protocol de Kyoto. A la darreria del 2003, Espanya superava les emissions fixades en un 35%, quan el compromís marcava un sostre del 15% per al 2012.

A partir del 2001 les propostes per a instal·lar CTCC es multipliquen
Pel que fa als processos d’instal·lació de CTCC a Catalunya, el primer precedent data del 1999 quan les empreses Endesa i Tarragona Power van proposar dues centrals de 400 MW cadascuna al polígon petroquímic de Tarragona. Aquestes CTCC van entrar en fase d’operació comercial durant l’any 2003, envoltades de la polèmica generada per un suposat procediment administratiu irregular denunciat per Greenpeace i Ecologistes en Acció.

L’any 2001 l’empresa ENRON va proposar instal·lar una CTCC de 1600 MW de potència a Móra la Nova (Ribera d’Ebre). La proposta va ser finalment desestimada pel Parlament de Catalunya arran de les mobilitzacions en contra que va suscitar.

Just quan aquesta central va ser rebutjada, al principi del 2001, a les comarques de Tarragona va aparèixer una altra proposta d’instal·lació d’una CTCC, en aquest cas de l’empresa Gas Natural SDG, per instal·lar-ne una de 800 MW al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta CTCC també va topar amb l’oposició ciutadana, canalitzada a través de la Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC). Durant l’any 2003 va quedar en suspens, ja que a l’indret on es proposava aquesta central es plantejava construir-hi l’ITER.

Durant l’any 2002 l’empresa Iberdrola va fer pública la seva intenció de construir una altra CTCC de 800 MW al municipi de Riba-roja d’Ebre. Tot i la manca de definició inicial, l’any 2003 l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre va donar suport al projecte públicament, al qual s'oposava la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural de la Ribera d’Ebre.

L’ any 2003, l’empresa Gas Natural SDG va proposar la instal·lació d’una CTCC de 800 MW al port de Barcelona. Immediatament després de donar-se a conèixer aquesta pro-posta es va crear la Plataforma Ciutadana contra la Central Tèrmica del Port de Barcelona.

Durant aquests darrers anys a Sant Adrià de Besòs es van construir dues unitats de 400 MW cadascuna en una operació mixta entre les empreses Gas Natural SDG i Endesa, que s’inserien en un pla de substitució de les centrals tèrmiques convencionals que Endesa tenia en aquell municipi. En aquest sentit, la posada en funcionament dels nous cicles combinats, l’any 2002, va anar acompanyada del tancament d’un dels grups, concretament del que funcionava amb fuel.

Més informació
www.edu365.com/aulanet/comsoc/sim_kyoto.htm
www.greenpeace.org/espana_es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame