Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS TÈRMIQUES DE TARRAGONA
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

Dues cent
rals tèrmiques de cicle combinat entren en funcionament durant el 2003 al polígon petroquímic de Tarragona. Les entitats ecologistes Greenpeace i Ecologistes en Acció denuncien presumptes irregularitats en el procediment administratiu previ a l’inici de l’activitat.

Des de l’any 1999 les empreses Endesa i Tarragona Power (formada per la companyia alemanya RWE i Iberdrola) projectaven separadament dues centrals tèrmiques de cicle combinat (CTCC) de 400 MW de potència cada una al polígon petroquímic sud de Tarragona.

La CTCC d’Endesa prop dels barris de Camp Clar i Bonavista
Fruit d’un acord amb l'empresa Down Chemical per subministrar-hi electricitat, vapor i aigua calenta, l’empresa Endesa tenia enllestida al principi de l’estiu del 2003 la construcció de la CTCC de 400 MW, la qual entrava en fase de proves. Tot i que el client preferent havia de ser l’empresa Down Chemical, la planta també tenia previst subministrar energia elèctrica a altres clients del polígon petroquímic sud (fins al 15% de la producció) i a la resta de la xarxa elèctrica. Aquesta CTCC produiria, segons l’empresa, més del 7% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya.

La planta està localitzada en uns terrenys que Fecsa-Endesa té a la vora de la carretera N-340, prop dels barris de Camp Clar i Bonavista.

La Generalitat de Catalunya havia paralitzat un temps abans les proves d’arrencada, demanant a Endesa una pròrroga, després que Tarragona patís un episodi de males olors procedents de la indústria petroquímica (CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA AL CAMP DE TARRAGONA).

La CTCC de Tarragona Power prop de la Canonja
A la darreria d’any, la CTCC que Tarragona Power estava construint en terrenys de BASF, prop de la Canonja, es va posar en marxa en fase de proves, amb la previsió d’entrar a ple rendiment al principi del 2004. La intenció, com la de la CTCC d’Endesa, era proveir d'electricitat les empreses ubicades al polígon sud i a les de la resta de l’àrea de Tarragona. Per a la realització d’aquest projecte, l’any 1999 es va constituir una associació entre les empreses Tarragona Power i BASF per a l’abastament elèctric preferent de les seves instal·lacions.

La polèmica generada per les tramitacions
Totes dues CTCC van tenir unes tramitacions polèmiques. La Comissió Nacional de l’Energia va decidir l’estiu del 2003 prendre en consideració les denúncies de Greenpeace i Ecologistes en Acció i va obrir els respectius expedients sancionadors per haver començat la construcció de les dues plantes sense les preceptives autoritzacions ni les declaracions d’impacte ambiental. Segons Greenpeace, les obres de les dues centrals van començar el juny del 2002, mentre que les declaracions d’impacte ambiental es van publicar al Boletín Oficial del Estado (BOE) el 10 de juliol de 2002, pel que fa a la central de Tarragona Power, i el 21 d’agost del mateix any, pel que fa a la d’Endesa. Tot i això, el secretari d’estat d'Energia ja apuntava que es tractava d’un desfasament de dates i d’una infracció administrativa lleu. Segons l’empresa Tarragona Power, la seva planta comptava, en el moment de posar en marxa la instal·lació, amb tots els permisos exigits i amb tots els requeriments legals establerts, tot i que reconeixien que en el moment d’iniciar-se la construcció de la central, la situació no era clara per l’ambigüitat d’algunes normes legals.

Durant els respectius períodes de proves es van produir algunes situacions d’alarma entre la població dels barris de ponent, ja que les fumeres de les CTCC deixaven anar un fum de color groguenc que va espantar els veïns.

Des d’Ecologistes en Acció s’advertia que la ciutat de Tarragona, amb la posada en marxa d’aquesta CTCC, veuria incrementar els episodis de concentracions elevades d’ozó troposfèric, tal com ja havia succeït al principi de l’estiu en aquella ciutat.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame