Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DEL COLL DE L'ALBA I LA SERRA DEL BOIX
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'Ajuntament de Tortosa dóna llum verd als dos projectes de construcció de parcs eòlics al coll de l'Alba. Les propostes havien aixecat l'oposició d'una part de la societat civil i havien provocat una crisi al si de l'equip de govern de l'Ajuntament.

Antecedents 2003

L' any 2003 es van presentar dues propostes de centrals eòliques al coll de l'Alba i la serra del Boix, al límit est del municipi de Tortosa, a la comarca del Baix Ebre. Una la presentava l'empresa Ecovent Parc Eòlic S.A., amb trenta-set aerogeneradors i 48 MW de potència instal·lada, i l'altra, Terranova Energy Corporation S.A, amb vint-i-tres aerogeneradors i 30 MW. El coll de l'Alba és una zona muntanyosa d'arbustos i garriga que, malgrat no estar inclosa al Pla d'espais d'interès natural (PEIN), té un alt valor simbòlic per la població de la zona, que hi realitza nombroses trobades i actes religiosos i festius.

Els projectes tenien el suport de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Tortosa, excepte d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), que formaven part de l'equip de govern juntament amb Independents per l'Ebre (IPE) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que en tenia l'alcaldia.

La Plataforma per a l'Ús Racional de l'Energia Eòlica del Baix Ebre i el Montsià es mostrava contrària a tots dos parcs eòlics, tot i que va decidir concentrar tots els seus esforços únicament contra el projecte de Terranova, al qual va presentar un recurs contenciós administratiu. Segons la plataforma, l'informe ambiental presentat per l'empresa promotora era incomplet ja que no tenia en compte l'impacte sobre una parella d'àguiles cuabarrades, espècie protegida per la Directiva europea d'aus, que niuaven a només 800 m del parc. A més, argumentaven que no s'havia realitzat el tràmit d'informació pública per segona vegada després d'haver modificat el projecte per a reduir el nombre d'aerogeneradors i instal·lar-ne de més potents.

Crisi a l'equip de govern municipal per la presentació d'un recurs
El mes de març de 2004 la Plataforma per a l'Ús Racional de l'Energia Eòlica va fer públic que havia presentat, amb el suport dels grups municipals d'ERC i ICV, un nou contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Tortosa per tal d'evitar l'inici de les obres. Concretament demanaven que no comencessin fins després del període de nidificació de les àguiles cuabarrades, el mes d'octubre.

El suport d'ERC i ICV a la presentació del recurs va obrir una forta crisi a l'Ajuntament de Tortosa. L' alcalde, Joan Sabaté (PSC), va amenaçar de trencar el pacte si els dos partits no rectificaven el que considerava una deslleialtat contra una decisió adoptada per l'Ajuntament mateix. Finalment, el jutjat número 2 de Tarragona va decidir denegar la petició de suspensió cautelar de les obres basant-se en un informe del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH).

Llum verd definitiu al parc eòlic
El 23 d'abril l'Ajuntament de Tortosa va realitzar l'últim pas per a autoritzar el parc eòlic. El ple va ratificar un conveni entre el consistori i l'empresa promotora que permetia l'ocupació de terrenys de titularitat pública a canvi que Terranova es comprometés a mi-llorar l'entorn de l'ermita de la Providència i a construir un edifici destinat a equipament cultural. ERC i ICV van votar en contra, fet que va generar una nova crisi a l'equip de govern tot i que finalment no es va produir el trencament del pacte.

D'altra banda, a final d'octubre, l'Ajuntament de Tortosa va informar que el jutjat contenciós administratiu havia desestimat el recurs interposat per la plataforma el 2003 en considerar que la llicència s'ajustava a la legalitat i no calia fer cap nou període d'exposició pública després d'haver modificat el projecte. Després d'aquestes decisions, la plataforma va anunciar que no presentaria cap recurs d'apel·lació i reconeixien que ja no hi havia cap possibilitat d'aturar les obres.

Així, doncs, a final de 2004 Terranova ja disposava de tots els permisos per poder-se instal·lar i el projecte de central eòlica que liderava Ecovent ja havia iniciat les obres el mes d'octubre. Quan els dos projectes entrin en funcionament permetran obtenir una potència de 78 MW.

Més informació
www.alvent.net
www.gepec.org
www.tortosa.altanet.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre