Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LES SERRES DEL TALLAT I DE VILOBÍ
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2004

Els projectes de centrals eòliques de les Serres del Tallat i Vilobí que havien iniciat els tràmits administratius el 2003 segueixen el seu curs. Dos nous projectes inicien els tràmits al llarg del 2004 amb el suport dels respectius ajuntaments i les crítiques d'entitats ecologistes que demanen una moratòria per a la instal·lació de centrals eòliques a la zona.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2005

Les serres del Tallat i Vilobí formen part de la Serralada Prelitoral Catalana, al límit de les comarques de la Conca de Barberà i l'Urgell, entre les serres de Queralt i de Rubió, al nord, i la Serra de la Llena i les muntanyes de Prades, al sud.

Durant el 2003 es van fer públiques tres propostes de centrals eòliques en aquests territoris. Es tractava dels projectes de Coma Bertran, als municipis de Vallbona de les Monges i els Omells de na Gaia, a l'Urgell, amb onze aerogeneradors i una potència instal·lada de 16'5MW; el de les Forques, als municipis de Forés i Passanant, a la Conca de Barberà, amb quinze aerogeneradors i una potència instal·lada de 22'5MW, i el de Montargull, als municipis de Llorac (Conca de Barberà) i Talavera (Segarra), amb quinze aerogeneradors i 30MW de potència instal·lada.

Les noves propostes del 2004
El Departament de Treball i Indústria va anunciar a final d'abril que havia autoritzat la construcció d'una central eòlica a la serra de Vilobí, promoguda per l'empresa Corporación Energía Hidroeléctrica de Navarra (CEHN). El projecte, que esperava poder iniciar els tràmits ambientals i que es localitzaria entre els municipis de Fulleda i Tarrés (les Garrigues) consistiria en 33 aerogeneradors de 80 m d'alçada, amb una potència instal·lada de 49'5MW i un pressupost de 42,1 milions d'euros.

L' Ajuntament de Tarrés veia amb bons ulls aquest projecte, igual que els propietaris afectats, que només van presentar al·legacions per a la modificació dels vials d'accés per tal que afectessin mínimament les seves propietats. Des de l'Ajuntament es confiava que tant des del Departament de Medi Ambient i Habitatge com des de la Comissió d'Urbanisme de Lleida es donés el vist-i-plau a aquest projecte i es poguessin iniciar les obres durant el 2005.

A final d'agost el Departament de Treball i Indústria va treure a informació pública la sol·licitud d'autorització del projecte i l'estudi d'impacte ambiental de la central eòlica Serra del Tallat. Aquesta central afectava els municipis de Vallbona de les Monges (Urgell) i Passanant (Conca de Barberà). El projecte, promogut també per l'empresa Corporación Energía Hidroeléctrica de Navarra, tenia un pressupost de 42'6 milions d'euros i constava de 33 aerogeneradors de 80 m d'alçada cadascun i una potència total instal·lada de 49'5 MW.

L'autorització definitiva dels projectes apareguts el 2003
A principi de novembre, la Comissió d'Urbanisme de Tarragona do-nava el darrer permís necessari per a l'execució de la central eòlica de les Forques, entre els municipis de Forés i Passanant, a la Conca de Barberà. El projecte només quedava pendent, per poder iniciar les obres, dels respectius permisos d'obres municipals. Aquest projecte comptava amb el vist-i-plau d'ajuntaments i veïns afectats i no havia rebut l'oposició de cap associació o plataforma de la zona.

El conseller del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), Salvador Milà, en una visita a principi de setembre a la Conca de Barberà es va reunir amb l'alcalde de Senan, Antoni Saltó (Convergència i Unió, CiU) i la Plataforma per Senan, que aplegava els veïns del municipi, per reiterar-los el compromís de no tirar endavant cap projecte de central eòlica sense un mínim de consens amb el territori. Segons el conseller, ni el Departament de Treball i Indústria ni el DMAH autoritzarien cap projecte abans de l'aprovació del nou MAPA DE RECURSOS EÒLICS que la Generalitat de Catalunya estava redactant.

Però un dia després que el conseller de Medi Ambient fes aquestes afirmacions va aparèixer publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) una resolució del Departament de Treball i Indústria per la qual s'atorgava a l'empresa Gerr Grupo Energético XXI SA (GERRSA) l'autorització administrativa de la central eòlica de Montargull, situada a la zona nord de la Serra del Tallat, entre els termes municipals de Talavera (Segarra) i Llorac (Conca de Barberà).

La demanda de moratòria
El mes de gener de 2004, la delegació del Departament de Treball i Indústria a Tarragona va denegar a l'entitat ecologista Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) la condició de part interessada en la tramitació dels diversos projectes de centrals eòliques de la zona. A principi de maig, la Plataforma per Senan, l'Ajuntament de Senan i la Coordinadora de Defensa de la Terra (CDT) van demanar al Govern de la Generalitat una moratòria per als projectes eòlics previstos a les serres del Tallat i Vilobí, així com l'establiment d'una taula de diàleg per debatre la qüestió.

A mitjan mes de juny es va celebrar una caminada reivindicativa contra la instal·lació de centrals eòliques a la Serra del Tallat, organitzada per la CDT. Des de les associacions i plataformes veïnals agrupades al voltant de la CDT es demanava la retirada dels projectes, ja que consideraven que tindrien un fort impacte ecològic, paisatgístic i acústic sobre la serra i afectarien negativament el desenvolupament turístic de la ruta del Císter, a l'hora que reivindicaven una altre tipus d'inversions. També es reclamava al Govern de la Generalitat una moratòria dels projectes fins que no es redactés el nou pla de l'energia de Catalunya i el nou mapa eòlic.

A final d'any a les serres del Tallat i Vilobí hi havia un projecte, la central eòlica de les Forques, que només tenia pendent les respectives autoritzacions municipals per a poder iniciar les obres. Havien iniciat els tràmits administratius els projectes de centrals eòliques de Coma Bertran (2003), Serra de Vilobí i Serra del Tallat (2004). Totes les propostes, entre l'autoritzada i les que es trobaven en tràmit, sumaven conjuntament un total de 168 MW de potència instal·lada i 127 aerogeneradors.

Més informació
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada