Dimecres 2 de Desembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LES GARRIGUES I EL SEGRIÀ
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

El Departament de Treball i Indústria projecta una subestació elèctrica tansformadora a Maials (el Segrià) que ha de permetre desbloquejar els parcs eòlics autoritzats a les Garrigues i el Segrià garantint-ne la connexió a la xarxa elèctrica. Mentrestant s'autoritza un parc eòlic a l'est de les Garrigues i en surt a informació pública un altre a Almatret (el Segrià) que preveu aerogeneradors el doble de potents que els convencionals.


Les Garrigues i el Segrià són les comarques de la Plana de Lleida amb més potencialitat per aprofitar l’energia eòlica. Segons el MAPA DE RECURSOS EÒLICS, presentat el 2004, el sud del Segrià i la major part de les Garrigues registraven velocitats de vents de més de 5,5 m/s de mitjana, el llindar considerat per determinar si una zona és eficient per a la generació d’energia eòlica. No obstant això, en cap cas superaven els 7 m/s, a diferència d’altres comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

Les primeres propostes per instal·lar centrals eòliques a les Garrigues i el Segrià van sorgir a partir de l’any 2001 i, a diferència d’altres indrets, no van topar amb l’oposició social per part de plataformes ecologistes, fet que en va facilitar la tramitació. Així, a final de 2004 ja hi havia sis parcs eòlics que disposaven d’autorització administrativa, cinc situats al sud-oest de les Garrigues i un al sud del Segrià, sumant un total de 250,5 MW i cent seixanta-set aerogeneradors, si bé de cap no se n’havien començat les obres.

A les Garrigues havien rebut l’autorització el parc eòlic d’Auliver, de 45 MW, situat entre Granyena, Torms i Soleràs; el parc eòlic de les Rotes, de 45 MW, entre Bellaguarda i la Granadella, i els parcs eòlics de Monclues, 30 MW, de Sant Antoni, 49,50 MW, i de Solans, 31,50 MW, tots ells situats a la Granadella. Al Segrià estava autoritzat el parc eòlic d’Almatret, 49,5 MW, a Almatret. D’altra banda havien sortit a informació pública el parc eòlic Serra de Vilobí, de 40,5 MW entre Tarrés i Fulleda, a l’est de les Garrigues, i el parc eòlic coll del Panissot, de 8,35 MW, a Almatret (el Segrià).

Es projecta una subestació per desencallar els parcs
A principi d’any l’alcalde de la Granadella, Miquel Guiu, de Convergència i Unió (CiU), va manifestar el seu malestar per la demora del primer parc eòlic que havia d’iniciar les obres a les Garrigues, el de Sant Antoni. Aquest retard es devia al fet que no tenia garantida encara la connexió a la xarxa elèctrica, una situació en què també es trobaven la resta de parcs de les Garrigues i el Segrià i la major part dels projectats a Catalunya.

El febrer el conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, va presentar un pla que havia de permetre desbloquejar els impediments que mantenien paralitzats els parcs eòlics autoritzats i que es basava a fer que aquests compartissin infraestructures de connexió a la xarxa elèctrica. Així a la Plana de Lleida es preveia la construcció d’una subestació elèctrica transformadora a Maials (el Segrià) que tindria la capacitat de rebre fins a 500 MW procedents dels parcs eòlics de les Garrigues, el Segrià i l’extrem nord de la Terra Alta i permetria alimentar la línia de 400 kV de Mequinensa (Baix Cinca) a Rubí (el Vallès Occidental).

Avança la tramitació de més parcs
El mes d’octubre el Departament de Treball i Indústria (DTI) va autoritzar el parc eòlic de la Serra de Vilobí, als municipis de Tarrés i Fulleda, a l’est de les Garrigues, on es preveien vint-i-set aerogeneradors i 40,5 MW de potència instal·lada. A diferència de la resta de parcs eòlics de la comarca, l’energia produïda s’evacuaria cap a la subestació transformadora del Tallat i no a la de Maials (CENTRALS EÒLIQUES DE LES SERRES DEL TALLAT I DE VILOBÍ).

D’altra banda el mateix mes va sortir a informació pública el projecte de parc eòlic Escambrons, al terme municipal d’Almatret (el Segrià) amb setze aerogeneradors i 48 MW de potència instal·lada. En cas d’autoritzar- se seria el primer parc eòlic de Catalunya que utilitzaria una nova tecnologia que doblaria la potència dels aerogeneradors, ja que, en lloc de produir 1,5 MW, produiria 3 MW. Segons l’empresa promotora, Empordavent S.L., els nous molins funcionaven a ple rendiment amb menys vent i suposaven un risc menor per a les aus, ja que la rotació de les aspes era més lenta. No obstant això, el cost dels aerogeneradors era més elevat que els convencionals i requeria paratges molt accessibles, ja que les peces eren molt grans i el trasllat, complex.

A final de 2005 hi havia sis parcs eòlics autoritzats a les Garrigues i un al Segrià que sumaven un total de 291 MW, si bé en cap se n’havien iniciat les obres, i dos més, a Almatret, a informació pública. Encara no s’havia iniciat la construcció de la subestació elèctrica de Maials, per la qual cosa es preveia que cap d’ells no entraria en funcionament abans del 2007.

Més informació
www.garrigues.com
www.gencat.net/diari/4548/05326074.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrigues, Segrià