Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LA TERRA ALTA
CE-Terra-Alta Mapa: Montse Ferrés
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2007

A la Terra Alta es continua debatent el desplegament eòlic. El 2007, la tramitació dels projectes avança amb l’aprovació inicial del Pla especial urbanístic del parc eòlic de Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Corbera d’Ebre. En relació amb les línies d’evacuació, el Departament de Treball i Indústria anuncia la sol•licitud d’autorització administrativa per la línia de la Fatarella-Almatret-Maials i el conseller d’Obres Públiques aprova definitivament el Pla especial urbanístic de la línia d’evacuació d’AERTA. Però veïns de la Fatarella, plataformes i algun partit polític continuen expressant el seu malestar pels projectes eòlics a la seva comarca.


Antecedents 2003, 2004, 2005, 2006

Articles posteriors 2008, 2009

La Terra Alta és una comarca situada al sud de Catalunya que no ha experimentat severes transformacions ni industrials ni de creixement urbà. La seva poca població (prop de 13.000 habitants l’any 2007) viu essencialment de l’agricultura, tot i que darrerament ha començat a explotar algun dels seus recursos turístics com el tram de la Via Verda de l’antiga línia minera de la Val de Zafan o els itineraris relacionats amb la Batalla de l’Ebre.

D’ençà que l’energia eòlica s’ha d’implantar a Catalunya, la Terra Alta apareix com a comarca preferent. La presència del vent necessari per a produir electricitat va quedar referendada pel Mapa de recursos eòlics de l’any 2004, aprovat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i per les sol•licituds de diferents empreses per a construir parcs eòlics al Departament de Treball i Indústria.

L’any 2005 es va presentar públicament la societat per a l’Aprofitament de les Energies Renovables de la Terra Alta (AERTA), grup d’empreses que tenia per a objectiu impulsar la construcció de deu parcs eòlics disposats en una línia visual de 39 km de longitud amb 180 aerogeneradors i una potencia estimada de 400MW. L’any 2006, vuit estacions ja tenien autorització administrativa mentre que quedaven pendents la d’Horta de Sant Joan i la de Riba-roja i ja estava en funcionament el parc eòlic de les Comes, a Vilalba dels Arcs, amb una potència real de 3MW.

La construcció dels parcs eòlics ha d’anar acompanyada de la seva línia d’evacuació, que ha de transportar l’energia produïda fins a les estacions hidroelèctriques des d’on es distribuirà per la xarxa. En el cas de la Terra Alta, AERTA va començar el tràmit del Pla especial urbanístic de la línia d’evacuació davant la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE), que el va aprovar inicialment el setembre del 2006. El projecte preveia que la línia tindria 120 torres d’alta tensió, amb una subestació a la Fatarella per on s’evacuaria el 50% de la potència energètica fins a l’estació hidroelèctrica de Riba-roja. Una segona línia sortiria des de la Fatarella i portaria una altra part de la producció energètica cap a Maials (el Segrià), on hi havia una altra estació hidroelèctrica.

Aquest desplegament eòlic no tenia el consens de la població comarcal, part de la qual estava agrupada o donava suport a les accions de protesta que organitzava la Plataforma en Defensa de la Terra Alta

Parcs eòlics i línia d’evacuació el 2007
El Pla especial urbanístic del parc eòlic dels termes municipals de Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Corbera d’Ebre, un dels vuit que ja tenia autorització administrativa, va ser aprovat inicialment per la CTUTE el març del 2007. Aquesta central eòlica ocuparà 158 ha, tindrà 64 aerogeneradors de 80 metres d’alçada, produirà 150 MW i la promourà COPCISA, constructora terrassenca, que hi invertirà uns 90 MEUR. Després de l’aprovació inicial d’Urbanisme, el projecte va quedar a l’espera del document de referència que havia de redactar el DMAH i que havia de definir les pautes de protecció ambiental per a la promotora així com el procés de participació ciutadana. El 8 de novembre del 2007 (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 5004) es va iniciar el procés d’informació pública d’aquest pla, procés que permetria presentar al•legacions al projecte al llarg dels 45 dies següents.

En relació amb la línia d’alta tensió, cal dir que el gener del 2007, els promotors de la línia d’evacuació des de la Fatarella cap Almatret i Maials van sol•licitar l’autorització administrativa del projecte als serveis territorials del Departament de Treball i Indústria de Lleida. Aquesta línia d’evacuació estava promoguda per l’empresa Aprofitament d’Energies Renovables de l’Ebre (AERE). El pressupost d’aquesta obra rondava els 1,35 MEUR i la línia tindria una longitud de prop de 9 km, 23 torres de suport i 10 aïlladors. Al llarg del procés d’informació pública es van relacionar també els béns i drets afectats per aquesta instal•lació als particulars i als ajuntaments implicats en el seu traçat.

El 14 de maig de 2007, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal i Farreras (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) va aprovar el Pla especial urbanístic de la línia d’evacuació elèctrica produïda pels parcs eòlics de la Terra Alta promoguda per AERTA. Aquesta línia afectarà els termes municipals d’Horta de Sant Joan, Caseres, Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Riba-roja.

Aquest projecte havia estat objecte de diversos recursos. El gener del 2007, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta va fer públic que, com que s’havia desestimat el recurs d’alçada que havien presentat a final del 2006, ara presentarien un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest recurs va ser admès a tràmit el mes de març del 2007 i es fonamentava en el fet que, a parer seu, AERTA ignorava que el traçat de la línia passava per espais inclosos a la XARXA NATURA 2000, protegits per la presència especial d’espècies de fauna, com l’àliga cuabarrada. El recurs també al•legava que el projecte no seguia els requisits demanats per l’Avaluació d’impacte ambiental, ja que hi havia zones per on hauria de passar la línia on encara no s’havia fet la prospecció de la fauna afectada.

A l’octubre, AERTA va notificar l’imminent inici de les obres de la subestació de la Fatarella. Aquesta subestació ocuparà una superfície de 5.100 m2 i tindrà un pressupost de 3,7 MEUR i a través d’ella s’evacuarà l’energia elèctrica dels parcs eòlics promoguts per les empreses del grup cap a Riba-roja i Maials.

La Fatarella focalitza les protestes contra la línia d’evacuació
L’agost del 2007 l’Ajuntament de la Fatarella era un dels pocs ajuntaments que encara no havia concedit la llicència d’obres a AERTA per tal que pogués començar la construcció de la línia d’evacuació. L’alcaldessa Carme Pelejà, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va informar que no hi havia cap motiu per negar aquesta llicència, ja que aquesta obra estava declarada d’utilitat pública. A l’octubre els tres regidors del grup municipal de Convivència i Progrés-Unió per la Terra Alta (CIP-UPTA), fins llavors socis d’ERC, van presentar la dimissió de les regidories que ocupaven perquè a parer seu, l’equip d’ERC no havia informat correctament sobre la implantació de la línia d’evacuació. Aquesta dimissió va facilitar l’entrada a l’equip de govern municipal del grup de Convergència i Unió (CiU).

Per altra banda, hi havia un grup de propietaris fatarellencs que havien acceptat els imports que els havia assignat AERTA per les terres afectades pel traçat de la línia, mentre que uns altres no. Tot i que aquest grup estava a l’espera que el jurat d’expropiacions fixés el preu de venda dels terrenys, això no impediria que AERTA pogués entrar a les finques i comencés les obres. Part d’aquest grup d’afectats es va associar a una nova plataforma, Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots, contrària a la concentració de parcs eòlics a la Fatarella.

Al novembre, tres veïns de la Fatarella que alhora eren membres d’aquesta nova associació van presentar un recurs de reposició contra la concessió de llicències urbanístiques per a la construcció de la línia d’evacuació i del parc eòlic al municipi. Els advocats que van redactar el recurs es basaven en el fet que les llicències no es podien concedir per a un parc eòlic el pla especial del qual encara no estava aprovat definitivament, alhora que qüestionaven la línia perquè encara no estava definida la potència de generació dels parcs eòlics a més de semblar-los prematura la concessió d’una llicència d’obres per a una subestació elèctrica a la qual no hi arribarà electricitat de manera immediata.

Aquestes accions van anar acompanyades d’una convocatòria de concentració al municipi el mateix mes de novembre, que bàsicament volia denunciar allò que els convocants, és a dir, l’Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots, entenien com una “massificació” de centrals eòliques a la comarca i al municipi. Tot i haver signat un acord en contra de la massificació eòlica, ERC, partit que governava a la Fatarella, no hi va assistir.

Manifestos contra la concentració de parcs eòlics
Al llarg de l’any, els opositors a la concentració de parcs eòlics van elaborar diferents manifestos on van expressar les seves opinions. El març del 2007, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta va anunciar que estava preparant una moció que pensava presentar a tots els ajuntaments de la comarca per a denunciar la situació i lamentar que, a parer seu, no existís un debat comarcal sobre el desplegament eòlic que permetés estudiar en profunditat alternatives a aquesta proposta. L’objectiu de la Plataforma era que els plens municipals debatessin els punts que ells defensaven i que es posicionessin.

El novembre del 2007, ERC va signar un acord per a aturar la massificació eòlica de la comarca a més de demanar que no s’autoritzés ni es donés suport a noves implantacions als municipis en què governa aquest partit. El projecte d’ERC era que aquest acord es debatés en una moció al Consell Comarcal de la Terra Alta i també als ajuntaments on tenia presència política, és a dir, a la Fatarella, Corbera d’Ebre, Gandesa i Bot. Aquest acord es va signar pocs dies abans de la concentració que es preveia a la Fatarella, a la qual no hi va assistir ERC.

Pocs dies després, la Plataforma va emetre un comunicat on analitzava i valorava els set punts de l’acord d’ERC, i va encoratjar aquest partit polític a treballar per a aconseguir: la reversibilitat de les centrals eòliques en tràmit, el respecte als escenaris de la Batalla de l’Ebre, l’ampliació del Parc Natural dels Ports així com una implantació eòlica racional. També els va demanar que aquest acord de partit es convertís en un acord comarcal, tal com succeïa al PRIORAT, en què s’impliquessin, a més de la resta de partits polítics, les associacions i entitats de la societat civil terraltenca.

L’any 2008 es preveia la continuació de les tramitacions administratives dels diferents projectes eòlics, l’inici de les obres dels projectes autoritzats i la continuació de les accions populars per a aconseguir un pacte per un desplegament eòlic racional des del punt de vista de les plataformes.

Més informació
lamarfanta.blogspot.com
perso.wanadoo.es/terralta/articulos.htm
www.gepec.org
www.plataformaterralta.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada