Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LA TERRA ALTA
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

La Terra Alta concentra bona part dels projectes de parcs eòlics de Catalunya. Durant el 2004 diversos alcaldes han demanat més celeritat al Govern de la Generalitat en l'autorització de nous projectes, mentre que les entitats ecologistes i les plataformes civils alertaven de l'excessiva concentració de parcs eòlics en aquesta comarca i de l'impacte que generarien, tant en el paisatge com en les activitats econòmiques de la comarca.


Antecedents 2003

Articles posteriors 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

La Terra Alta, localitzada a l'extrem sud de Catalunya, és una de les comarques amb més possibilitats d'implantació d'energia eòlica atès els estudis realitzats sobre el règim de vents. El 1999 van iniciar els tràmits administratius els primers projectes de parcs eòlics. La majoria d'alcaldes es mostraven favorables als projectes, que consideraven un impuls al desenvolupament de la comarca a partir d'una energia neta i no contaminant. No opinaven el mateix entitats ecologistes com el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) o la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, que alertaven de l'impacte ambiental i paisatgístic dels aerogeneradors, especialment als Ports i a les serres de Pàndols i Cavalls, paratges inclosos al Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

EL MAPA DE RECURSOS EÒLICS aprovat el 2002 va fer que es descartessin diversos projectes perquè s'havien de construir en zones qualificades com a incompatibles amb la presència de centrals eòliques. Amb tot, a final de 2003, segons la llista de centrals eòliques apareguda al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hi havia un total de quinze propostes que sumarien 564,25 MW de potència elèctrica instal·lada, tot i que només una part d'aquestes havia estat autoritzada i cap no havia estat construïda. La Terra Alta concentrava, així, prop del 40% de les pro-postes de centrals eòliques a tot el país.

Diversos alcaldes insten el Govern perquè acceleri els punts
El canvi de govern a la Generalitat va comportar la revisió del mapa eòlic i de tots els projectes d'instal·lació de parcs eòlics en marxa. Aquesta mesura no va agradar a un grup d'alcaldes de la comarca, majoritàriament de Convergència i Unió (CiU), que a principi de 2004 van reclamar a la Generalitat que desbloquegés tots els parcs eòlics programats en zones compatibles. L'alcalde del Pinell de Brai, Pere Martí (CiU), advertia de la possibilitat de convocar els veïns de la comarca per a donar suport als projectes de parcs eòlics programats.

Diversos alcaldes independents, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i el GEPEC van criticar la possible convocatòria de mobilitzacions enunciada pels alcaldes favorables als parcs eòlics. L' alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, els va acusar de voler provocar un "clima de desestabilització" a la Terra Alta.

No obstant això, a partir del mes de juliol es van començar a autoritzar noves construccions de parcs eòlics, com el de Vilalba dels Arcs, amb un total de deu aerogeneradors i 24 MW de potència.

Presentació del mapa eòlic
El mes de novembre, la Generalitat va presentar el Mapa de recursos eòlics que identificava les zones òptimes per a l'aprofitament del vent per a la generació d'energia. Segons aquest mapa la Terra Alta era una de les comarques amb més possibilitats per a la implantació d'energia eòlica, si bé l'emplaçament definitiu dels parcs l'hauria de definir posteriorment el Pla territorial sectorial de l'energia eòlica.

La presentació del mapa de recursos eòlics va alertar la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, que a final del mes de desembre va enunciar la voluntat d'intensificar la seva activitat de cara a 2005 per a evitar la proliferació excessiva de parcs eòlics. Aquesta plataforma no es declarava totalment contrària a la instal·lació de centrals eòliques, tanmateix sí que era crítica amb el volum de les centrals en projecte i la seva ubicació i argumentaven que, més enllà dels criteris ambientals, era necessari incorporar criteris socials i paisatgístics per a la seva implantació i tenir en compte que els sectors econòmics més dinàmics de la comarca (els vins de denominació d'origen Terra Alta i les activitats turístiques) eren altament dependents del paisatge i de la imatge de la comarca.

Amb tot a final de 2004 hi havia a la Terra Alta un total de dotze parcs eòlics amb autorització administrativa que sumaven un total de 393,5 MW, tot i que en cap no s'hi havien iniciat les obres i uns quants més estaven pendents d'autorització. Tots plegats sumaven uns 150 MW segons el Departament de Treball i Indústria. Per al 2005 s'esperava que es produïssin noves autoritzacions de parcs eòlics.

Més informació
www.alvent.net
www.gencat.net/mediamb/parcseolics/mapeol.htm
www.gepec.org
www.terra-alta.altanet.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati