Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LA CONCA DE BARBERÀ

Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2007

El desplegament de l’energia eòlica es va consolidant a la Conca de Barberà. El Consell Comarcal, els diferents ajuntaments i les empreses promotores presenten el mapa eòlic local sense massa oposició. Si bé el Consell retira set projectes eòlics per evitar la concentració de molins al territori, més de deu es troben en diferents fases d’execució. A final d’any, el de Tallat i el de les Forques són els que estan més avançats.


Al nord-est de la comarca de la Conca de Barberà s’hi estén la serra del Tallat, una de les serralades que, conjuntament amb les de Queralt i Rubió, formen part de la Serralada Prelitoral Catalana. Als vessants d’aquesta serra hi ha tot un seguit de municipis, com Forès, Passanant, Conesa o Savallà del Comtat, en el territori dels quals s’estan configurant diferents projectes de parcs eòlics.

Des de l’any 2003, els municipis de Forès i Passanant i el nucli de Belltall saben que compartiran el parc eòlic de les Forques (I i II), amb 15 aerogeneradors amb torres de 78 m que tindran,un rotor de 90 m de diàmetre i que generaran una potència global de 30 MW. El de Montargull, que afectarà els termes municipals de Llorac, Santa Coloma de Queralt i Talavera (a la veïna comarca de la Segarra), tindrà 22 aerogeneradors i 44 MW de potència global. Aquests parcs estaven promocionats per l’empresa GERRSA, participada per GAMESA, un dels principals fabricants d’aerogeneradors del món.

L’any 2004 es va fer públic el projecte de la SERRA DE TALLAT, compartit pels municipis de Vallbona de les Monges, a l’Urgell, i Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà. Aquest parc estava projectat amb 33 aerogeneradors formats per torres tubulars de 80 m d’alçada i un rotor de 77 m de diàmetre, i un cop acabat estava previst que tindria una potència global de 49.500 KW. El parc disposaria d’una subestació elèctrica pròpia a la zona de Montblanquet i la inversió estimada pel seu promotor, Acciona Energia, era d’uns 43 MEUR.

L’any 2005 va sortir a informació pública l’autorització de la subestació elèctrica de Montargull i de la línia elèctrica aèria d’alta tensió d’interconnexió entre aquesta i la subestació elèctrica de la central de les Forques. Els prop de 16 km d’aquesta línia afectarien Santa Coloma de Queralt, Conesa, Forès i Passanant. També es van fer públics tres projectes nous a Conesa: el parc Conesa I, amb 15 aerogeneradors i 30 MW; el Conesa II, que seria compartit amb Forès, amb 7 aerogeneradors i prop de 3 MW, i el Savallà, ubicat entre Forès i Savallà del Comtat, amb 10 aerogeneradors i 20 MW. Aquests tres nous projectes també eren impulsats per GERRSA. El mateix any també va sortir la informació pública de la subestació elèctrica del parc de Tallat.

El recompte de centrals eòliques l’any 2007
A principi de març, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà va dir que set dels parcs eòlics que estaven projectats a la comarca havien estat cancel•lats. Aquests parcs eren promoguts per l’empresa Establecimientos Industriales y Servicios, S. L. i eren els de Conesa Est i Oest, les Piles, Llorac, Pontils i Savalla I i II.

Segons el mateix Consell, el més avançat de tots els projectes era el de la serra de Tallat, i en aquells moments estava a punt de començar a construir-se un nou parc a la serra de Vilobí que afectaria els municipis de Senan, Montblanc i l’Espluga de Francolí i Tarrès i Fulleda, a la comarca de les Garrigues. L’autorització administrativa estava aprovada per als parcs de les Forques I i Montargull. A informació pública es trobaven el parc eòlic de les Forques II, l’ampliació de Montargull, Conesa I i II i Savallà. I havien iniciat la tramitació sis nous projectes: el Pla de Codony, als termes municipals de Santa Coloma de Queralt i les Piles de Gaià, el de Serra Mortella a Santa Coloma de Queralt, Argençola (Anoia) i Talavera, l’ampliació del Savallà i el de Suró a Llorac, Talavera i Montoliu de Segarra, el de Portella a Santa Coloma de Queralt i Argençola i el Moriscot a Santa Coloma de Queralt.

Avança la construcció dels parcs
A principi de gener van engegar les obres de construcció del parc del Tallat. Entre el gener i el juliol es van començar a muntar els aerogeneradors al costat de la carretera C-14, per bé que no es van poder connectar a la xarxa elèctrica a l’estiu, tal com havia previst Acciona. El motiu d’aquest retard va ser atribuït a problemes de la posada en funcionament de la línia d’evacuació elèctrica que GERRSA havia construït aquell mateix any entre la subestació de les Forques I i l’estació transformadora de les Comes, de Red Eléctrica de España (REE) a l’Espluga de Francolí. Segons van dir les dues companyies eòliques, faltava que REE donés la posició de connexió de l’energia provinent dels parcs a la xarxa general. Quan aquest problema va quedar solucionat, es van començar a provar els aerogeneradors amb la intenció que funcionessin definitivament a final d’any.

Quant al parc de les Forques I, l’empresa GERRSA havia arribat a un acord amb els propietaris de setanta parcel•les afectades per la construcció d’aquest parc, tot i que en quedaven quatre pendents de negociació. L’acord assolit fixava el preu de l’expropiació a 18.000 € per hectàrea. El mes d’abril es van aixecar les actes d’expropiació per aquests quatre afectats, que s’havien de personar als respectius ajuntaments de Passanant i Forès. GERRSA va poder començar a construir el parc a l’octubre amb la intenció que els molins estiguessin construïts a final d’any. El de les Forques II continuava els tràmits administratius a l’Ajuntament de Passanant i a l’octubre estava pendent d’obtenir la proposta de resolució ambiental. La intenció de GERRSA era tenir la llicència administrativa i el projecte de construcció el 2009.

A l’octubre, gràcies a les gestions del Consell Comarcal, es va fer públic que la línia d’evacuació de la central de Savallà seria soterrada amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte visual. A Montargull, al seu torn, s’havia començat a construir la subestació elèctrica, amb la intenció que pogués entrar en funcionament la tardor del 2008.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Conca de Barberà
Fotogaleria relacionada