Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE L'ALT EMPORDÀ
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

Continuen els tràmits per a la implantació de diversos parcs eòlics a l'Alt Empordà tot i que només un, a Portbou, disposa d'autorització administrativa. Mentrestant el president del Consell Comarcal, Jordi Cabezas, alerta que la proliferació de parcs eòlics pot posar en perill la candidatura del vessant mediterrani dels Pirineus com a Patrimoni de la Humanitat.


Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2007

Per causa del fort vent que s’hi registra, l’Alt Empordà fou la comarca pionera en la implantació de l’energia eòlica a l’Estat espanyol, amb la instal·lació d’una central a Garriguella el 1984, per bé que a partir de 1992 va quedar fora de servei. El 1990 va entrar en funcionament una segona central eòlica a Roses, amb una potència instal·lada de 0,59 MW.

Després de la presentació el 2002 del mapa eòlic per part del Govern de la Generalitat, van aparèixer diversos projectes de centrals eòliques en municipis com Portbou, la Jonquera, Colera, Biure, Darnius, Terrades i Pont de Molins. La major part d’ajuntaments es mostraven favorables a la instal·lació dels parcs eòlics, mentre la plataforma Salvem l’Empordà alertava dels impactes ambientals i paisatgístics i reclamava que fos el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L’EMPORDÀ qui en planifiqués el model d’implantació.

De tots aquests parcs únicament el de Portbou, promogut per Electravent S.L., que preveia disset aerogeneradors i 22 MW, va rebre autorització administrativa, si bé només per a onze aerogeneradors, ja que els sis restants s’havien de tornar a ubicar perquè afectaven zones de cria i caça de l’àguila cuabarrada. Salvem l’Empordà va presentar dos recursos contenciosos administratius el 2003 i el 2004.

Debat sobre la implantació de l'energia eòlica
El mes d'abril de 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va anunciar que el nou mapa eòlic que el Govern presentaria el 2006 inclouria, a l'Alt Empordà, un o dos grans parcs a les muntanyes i diversos miniparcs a la plana. Segons el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, la creació d'aquests miniparcs, amb dos o tres aerogeneradors cada un, permetria reduir l'impacte visual d'aquestes instal·lacions i donar una imatge "més agradable" de l'energia eòlica.

El mateix mes, el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Jordi Cabezas, de Convergència i Unió (CiU), va mostrar la seva preocupació que la proliferació dels parcs eòlics pogués posar en perill la candidatura de vessant mediterrani dels Pirineus, a l'Alt Empordà i al Rosselló, com a Patrimoni de la Humanitat, un reconeixement que atorga la UNESCO i que podria resoldre's l'any 2007. Cabezas assegurava que, a llarg termini, el benefici de la declaració de Patrimoni de la Humanitat seria molt més gran que no pas els guanys "immediats" que aportés la implantació de parcs eòlics. En aquest sentit va criticar l'alcalde de Portbou, Manel Flores (CiU), per mostrar poc interès per la candidatura i per promoure parcs eòlics que la podrien perjudicar.

El mes d'octubre van aparèixer destrossades tres torres metàl·liques aixecades per empreses interessades a construir parcs eòlics amb la finalitat d'obtenir dades sobre la força del vent al massís de l'Albera, als municipis de Cantallops, la Jonquera i a la muntanya que separa Agullana de la Vajol.

Continuen els tràmits de diversos parcs
El mes de febrer el Departament de Treball i Indústria va autoritzar els sis aerogeneradors (7,5 MW) que mancaven del parc eòlic de Portbou després que se’n modifiqués la localització. No obstant això, l’empresa Electravent S.L. va assegurar que no iniciaria les obres del parc fins que es resolgués el contenciós administratiu presentat per Salvem l’Empordà el 2003.

Durant el 2005 va sortir a exposició pública la petició d’autorització de diversos parcs eòlics. A Biure el projecte presentat per Copcisa (onze aerogeneradors, 27,5 MW) va rebre el suport de l’Ajuntament perquè, a diferència d’altres propostes, es localitzava lluny del nucli urbà i a prop de la zona on se situaven l’AP-7, l’N-II i el futur FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT (FAV).

A Colera l’Ajuntament també va acceptar el projecte de parc eòlic de Molinàs presentat per Eolic Partners (20 MW) després que se’n reduís el nombre d’aerogeneradors previstos, inicialment de trenta-sis, fins a tretze. En canvi, el projecte del parc eòlic de la serra de Tramonts (vint-i-cinc aerogeneradors i 50 MW) als termes municipals de Boadella d’Empordà, Darnius, Terrades i Biure fou rebutjat pels ajuntaments. Tots aquests projectes van rebre al·legacions de Salvem l’Empordà.

D’altra banda, també durant el 2005 van aparèixer noves propostes de parcs eòlics. L’empresa Ecotecnia va proposar al maig la construcció de dos parcs eòlics de cinc aerogeneradors en dos punts del municipi de Llers: a la carretera de Terrades i a la carretera d’Avinyonet de Puigventós. L’alcalde, Carles Fortiana (CiU), va assegurar que no definiria la seva posició fins que no s’aclarís si la LÍNIA ELÈCTRICA DE MOLT ALTA TENSIÓ SENTMENAT-BESCANÓ-BAIXÀS també passaria per aquest municipi. El mes d’agost el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va enunciar que projectava construir una central eòlica a l’abocador comarcal de Pedret i Marzà aprofitant els espais ja clausurats d’aquesta instal·lació.

A final de 2005, hi havia catorze projectes en tràmit administratiu, la major part dels quals havien sortit a exposició pública. Se situaven als municipis de Biure, Boadella d’Empordà, Cantallops, Capmany, Colera, Darnius, la Jonquera, Llançà, Llers, Pont de Molins, Terrades, Ventalló i Viladamat. Per al 2006 es preveia que el mapa eòlic decidís quins d’aquests parcs s’autoritzaven.

Més informació
www.portbou.org
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati