Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE L'ALT EMPORDÀ
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'any 2004 el parc eòlic de Portbou ha obtingut l'autorització administrativa malgrat les queixes de Salvem l'Empordà que reclama que sigui el Pla director territorial de l'Empordà el document on es defineixi la localització d'aquestes instal·lacions. Entretant, el municipi de Biure discuteix la possibilitat d'instal·lar dos parcs eòlics.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2005, 2006, 2007

Per causa del fort vent que s'hi registra, l'Alt Empordà fou la comarca pionera en la instal·lació de centrals eòliques a l'Estat espanyol. El primer projecte es va localitzar a Garriguella el 1984, tot i que a partir de 1992 va quedar fora de servei. L' any 1990 va entrar en funcionament una segona central eòlica a Roses, una part dels aerogenradors de la qual el 2004 també van quedar fora de servei.

Durant el 2003, després de la publicació del MAPA DE RECURSOS EÒLICS, van aparèixer diversos projectes de centrals eòliques que iniciaven els respectius tràmits administratius. Les propostes es localitzaven en diversos punts de la comarca, com Portbou (17 aerogeneradors i 22 MW de potència), la Jonquera (37 aerogeneradors i 49,5 MW) o Colera (31 aerogeneradors i 26,35 MW). També van aparèixer altres projectes que afectaven els municipis de Biure, Darnius, Terrades i Pont de Molins. En tots aquests casos els ajuntaments corresponents es mostraven favorables a la instal·lació dels parcs eòlics. Per contra, la Plataforma Salvem l'Empordà, malgrat declarar-se favorable a l'energia eòlica, reclamava que fos el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L'EMPORDÀ el document que definís el model energètic comarcal i la futura localització dels parcs eòlics.

Biure debat la implantació de parcs eòlics
A principi de 2004 l'Ajuntament de Biure tenia sobre la taula tres projectes de parcs eòlics presentats per Iberdrola, Copcisa i Terranova Energy. El d'Iberdrola fou desestimat per la seva proximitat a nuclis habitats.

El mes de febrer el consistori va realitzar una assemblea informativa amb els veïns per analitzar la viabilitat dels projectes. L' alcalde, Joan Juan, d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va assegurar que l'impacte dels aerogeneradors seria mínim, ja que només afectarien a la banda del municipi on ja hi ha l'autopista i l'N-II i on passarà el FERROCARRIL D'ALTA VELOCITAT. FIGUERES-PERPINYÀ. Diversos habitants del municipi, agrupats a l'entorn de l'Assemblea de Veïns, van mostrar la seva disconformitat amb la possible instal·lació del parc eòlic per l'impacte ambiental i paisatgístic que comportaria.

El mes de novembre va sortir a exposició pública el projecte de la central eòlica de Biure, presentat per Terranova Energy (15 aerogeneradors que sumaven 30 MW), si bé l'Ajuntament va decidir presentar-hi al·legacions perquè afectaven un espai que volia protegir, el sector dels Roures.

Salvem l'Empordà contra el parc eòlic de Portbou
L' entitat ecologista Salvem l'Empordà va presentar el mes de maig una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'aprovació, l'any 2002, per part del Departament d'Indústria i Energia de la Generalitat, del parc eòlic de Portbou. La plataforma argumentava que el projecte afectava la zona PEIN del massís de l'Albera, un espai d'interès arqueològic, les rutes migratòries de les aus i una zona forestal pública sense cap informe que ho avalés. A part d'aquest recurs, l'entitat ja n'havia presentat un altre el 2003, tot i que només afectava 6 dels 17 aerogeneradors.

La demanda fou desestimada i finalment el parc eòlic va obtenir l'autorització administrativa, si bé únicament per a 11 dels 17 aerogeneradors, ja que la resta estaven pendents del recurs de Salvem l'Empordà.

D'aquesta manera a final de 2004 únicament estava en funcionament el parc eòlic de Roses, amb una potència de 0,59 MW, mentre que el parc de Portbou ja disposava de l'autorització pertinent per a instal·lar una potència de 14 MW, tot i que encara no n'havia començat la construcció. El parc eòlic de Terranova Energy, a Biure, continuava a exposició pública i es preveia que el de Copcisa (11 generadors i 17,5 MW) ho fes a principi de 2005. Altres projectes que sumaven prop de 160 MW, segons el Departament de Treball i Indústria, continuaven en tràmit administratiu.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/sostenibilitat/mapa_eolic/inici.jsp
www.ddgi.es/biure
www.portbou.org
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati