Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES ALS PORTS DE BARCELONA I TARRAGONA
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

La proposta de l’Ajuntament de Barcelona per instal·lar una central eòlica al port de Barcelona desperta l’oposició de l’Entesa Catalana per a una Energia Neta i Renovable, que posa en dubte la viabilitat del projecte. L’Ajuntament de Tarragona rebutja una proposta semblant per l’impacte visual que els aerogeneradors podrien provocar al front marítim de la ciutat.


La proposta al port de Barcelona
La demarcació de Barcelona tenia a començament del 2003, segons la llista del Registre Administratiu d’Instal·lacions de Producció Elèctrica en Règim Especial (REPE), tres propostes d’instal·lació de centrals eòliques, que en conjunt sumaven un total de 53’5 MW (el 2’4% de Catalunya).

A banda d’aquestes propostes, al començament del 2003, el grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) de l’Ajuntament de Barcelona va proposar instal·lar una central eòlica, formada per entre set i quinze aerogeneradors d’1 MW de potència per unitat, al moll adossat i el dic de recer del port de Barcelona. La proposta es presentava després d'haver encarregat un estudi tècnic en què es confirmava la viabilitat del projecte. Amb aquesta iniciativa es pretenia seguir els passos d’altres ciutats europees com Copenhaguen, Amsterdam o Munic, on a més, els projectes eòlics s’havien realitzat en un marc de col·laboració entre cooperatives i l’Administració, a diferència de la tònica més generalitzada a Espanya on els projectes eòlics acostumen a ser finançats per les grans companyies elèctriques. Entre els avantatges que destacaven els promotors de la idea, hi havia el fet que es tractava d’una font d’energia neta que es podia instal·lar sense cap mena d’impacte sobre el medi natural –a diferència de moltes propostes de centrals eòliques d’arreu del territori català–, que podria esdevenir un símbol de la ciutat i que la inversió inicial es podria recuperar aproximadament en nou anys.

El mes d’octubre va ser l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, qui va anunciar públicament la intenció del Consistori de tirar endavant el projecte i qui va fer saber que ja s’havien instal·lat els mesuradors per ajudar a determinar el nombre d’aerogeneradors que havia de tenir la central.

Poc després d’aquest anunci, l’associació Entesa Catalana per a una Energia Neta i Renovable (ECENR) va qüestionar el projecte a partir d'un estudi que l'associació mateixa havia encarregat a tècnics de l’empresa Eurosolar i on s’afirmava que el projecte era difícilment viable des del punt de vista comercial per la manca d'intensitat de vent requerida.

Des de l’ECENR es va criticar l’Ajuntament per haver anunciat el projecte sense haver fet estudis de viabilitat previs prou fiables, i aconsellaven destinar els diners previstos per a la central a altres projectes eòlics situats en territoris més ventats. L’ associació recordava que entre els anys 1995 i 1999 s’havien dut a terme estudis de viabilitat a la desembocadura del Besòs amb resultats poc favorables des del punt de vista de l’aprofitament eòlic.

D’altra banda, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC), un dels més crítics amb el Decret i el Mapa eòlic aprovat per la Generalitat de Catalunya el 2002, es va donar suport a l’Ajuntament de Barcelona pel fet de defensar aquesta iniciativa, ja que, segons el grup ecologista, es demostrava que amb racionalitat es podia aconseguir la implantació d'una energia eòlica respectuosa amb els valors naturals del territori. Paral·lelament, el grup destacava la viabilitat del projecte, sempre que es rebaixessin les expectatives de l’Ajuntament.

La proposta al port de Tarragona
Per la seva banda, el grup socialista de l’Ajuntament de Tarragona havia presentat durant el 2003 un projecte per a instal·lar una central eòlica al port de Tarragona. El consistori tarragoní, governat per CiU va rebutjar la proposta al·legant que una instal·lació com aquesta podria comportar un impacte paisatgístic i estètic massa gran.

El grup ecologista GEPEC va recriminar a la darreria d’any l’actitud de l’Ajuntament tarragoní, ja que considerava que espais altament humanitzats com els ports eren òptims per a la instal·lació d’aquest tipus de centrals, on els impactes son més assumibles que si es construeixen en espais naturals.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame