Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES AL COLL DE L’ALBA
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

Les propostes per a la instal·lació de dues centrals eòliques al Coll de l’Alba topen amb l’oposició de la Plataforma per a l’Ús Racional de l’Energia Eòlica del Baix Ebre-Montsià, que alerta dels impactes que podrien ocasionar en aquest paratge. L’Ajuntament de Tortosa, tot i l’oposició social i la de dos dels socis de Govern (ERC i ICV), autoritza finalment la construcció del projecte de l’empresa Terranova Energy Corporation SA.

Articles posteriors: 2004

Al principi de l'any 2003, les comarques del Baix Ebre i el Montsià sumaven conjuntament, segons el Registre Administratiu d’Instal·lacions de Producció Elèctrica en Règim Especial (REPE), un total d’onze propostes de projectes de centrals eòliques, que representarien uns 372’6 MW de potència elèctrica instal·lada (el 29’6% de Catalunya).

Entre tots els projectes de les dues comarques, els dos que van generar més controvèrsia van ser els que les empreses Ecovent Parc Eòlic SA (48 MW i trenta-set aerogeneradors) i Terranova Energy Corporation SA (22MW i vint-itres aerogeneradors) pretenien instal·lar al paratge del Coll de l’Alba, situat al límit est del municipi de Tortosa, just tocant al municipi del Perelló, i on hi ha l’ermita del Coll de l’Alba. L’indret és especialment rellevant per als habitants de Tortosa, ja que s’hi celebren diverses trobades i actes religiosos i festius.

La Plataforma per a l’Ús Racional de l’Energia Eòlica del Baix Ebre-Montsià va mantenir al llarg de tot el 2003 un estira-i-arronsa amb l’Ajuntament de Tortosa, amb l’objectiu d’evitar la construcció de les dues centrals eòliques.

Pluja de recursos i al·legacions contra el projecte
A començament d’any la plataforma opositora va presentar gairebé dues mil signatures en contra dels projectes, al·legant motius mediambientals i paisatgístics, i plantejava la reubicació dels projectes en altres espais perquè resultessin menys agressius per a l’entorn. Al Consistori també recordaven l’acord de govern signat mig any abans entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) que fixava la paralització dels projectes. D’altra banda, la Plataforma Pro Parcs Eòlics, que comptava amb el suport de l’Associació de Productors d’Energies Renovables (APPA), va presentar cinc-centes signatures a favor dels dos projectes.

Poc temps després, l’Ajuntament de Tortosa va aprovar un recurs de reposició presentat per les empreses Terranova i Ecovent a l’acord plenari que prohibia la instal·lació de les centrals eòliques i anunciava alhora la desestimació de les al·legacions presentades pel Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) i l’imminent aprovació de la llicència ambiental per a tots dos projectes.

Crisi a l’equip de govern de l’Ajuntament per la concessió de la llicència
La llicència a la central projectada per Terranova Energy Corporation SA es va atorgar al mes de setembre, fet que va provocar una divisió dins de l’equip de govern tortosí (PSCERC-ICV), ja que des d’ERC i ICV (aquest grup amb la regidoria de Medi Ambient) s’hi oposaven. L’ empresa va confirmar que, un cop autoritzades les obres, aquestes s’iniciarien tan bon punt comencés el 2004.

Des del GEPEC es va presentar un recurs de reposició a l’autorització, que més tard va ser desestimat per l’Ajuntament.

Continuen les queixes
D’altra banda, des de la plataforma contraria a la implantació dels parcs, es va presentar un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Tortosa per aquesta aprovació, i confiaven poder paralitzar el projecte ja que, segons l’entitat, el Coll de l’Alba és l’hàbitat d’una parella d’àligues cuabarrades, espècie protegida per la Directiva Europea d’Aus.

Així mateix, la mateixa plataforma va presentar, durant el període d’exposició pública, al·legacions al POUM DE TORTOSA, en fase de redacció durant el 2003. Consideraven que el POUM era massa permissiu amb la instal·lació de centrals eòliques en sòl no urbanitzable i amb les al·legacions pretenien assegurar la conservació dels espais naturals singulars com el Coll de l’Alba. Des de la plataforma també s’instava l’Ajuntament a redactar un pla especial específic sobre l’energia eòlica i un mapa de capacitat acústica. A aquestes reivindicacions de la plataforma, s’hi va afegir l’Associació Amics dels Castells, que també demanava la paralització dels dos projectes fins que no es redactés el pla especial.

Al principi del mes de desembre i un cop desencallats tots els tràmits administratius pendents, l’Ajuntament de Tortosa va atorgar finalment la llicència d’obres definitiva a l’empresa Terranova Energy Corporation SA perquè construís la central eòlica de vint-i-set aerogeneradors a les partides del Coll de l’Alba, Mola Punxó i Mola Porquera. Aquesta aprovació va provocar una crisi dins l’equip de govern tortosí (PSC-ERCICV), ja que ERC i ICV van votar-hi en contra.

Davant d'aquesta aprovació, la Plataforma per a l’Ús Racional de l’Energia Eòlica del Baix Ebre-Montsià va anunciar que portaria el cas als tribunals i que presentaria un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Tortosa.

D’altra banda, i també en relació amb les propostes d’instal·lació de centrals eòliques a les Terres de l’Ebre, durant l’estiu es va conèixer l’interès de l’empresa Energia Hidroelèctrica de Navarra per instal·lar diverses centrals eòliques marines a tot l’Estat, una dels quals estava prevista al davant del delta de l’Ebre.

Més informació
www.gencat.net/mediamb/parcseolics/mapeol.htm
www.appa.es
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati