Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2005

Uns cinc-cents veïns de Vandellòs i l'Hospitalet signen un manifest per sol·licitar la celebració d'una consulta popular sobre la instal·lació de la central tèrmica de cicle combinat que Gas Natural preveia construir a la Plana del Vent, a Vandellòs. Tot i les protestes de diversos agents socials i econòmics, i la ferma oposició d'Esquerra Republicana de Catalunya, a l'oposició en el govern municipal, el ple de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, de 29 d'agost, aprova la llicència d'obres per a la construcció de la central. A final d'any, Esquerra Republicana de Catalunya demana la suspensió cautelar de les obres a falta d'un estudi sobre la contaminació que provocarien les instal·lacions.


Antecedents 2004

Després de quatre anys de tramitació i l’oposició de diversos agents socials i econòmics de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona), el projecte de central tèrmica de cicle combinat de l’empresa Gas Natural va obtenir els darrers permisos necessaris per instal·lar-se a la Plana del Vent, molt a prop de la CENTRAL NUCLEAR DE VANDELLÒS 2. La proposta de construcció va rebre el consens entre l’equip de govern i l’oposició de l’Ajuntament. Només Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va votar en contra en el ple que va aprovar, el novembre de 2004, l’inici de les obres de construcció de la central, que van començar a final de l’any.

El mes de gener de 2005, uns cinc-cents veïns de Vandellòs i l’Hospitalet van signar un manifest per sol·licitar la celebració d’una consulta popular sobre la implantació de la central. D’altra banda, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) de Vandellòs van denunciar presumptes irregularitats en la redacció de l’Agenda 21 local. Segons JERC, que havien participat activament en els tallers de diagnosi, hi va haver- incongruències entre la resposta dels participants a les sessions pel que fa a la seva oposició a la central tèrmica de Gas Natural i els resultats emesos per l’empresa Mare Nostrum, encarregada de l’elaboració del document. Per això, les JERC van iniciar una campanya contra el que consideraven que era una manipulació informativa i van reclamar a la Diputació de Tarragona, que subvencionava la redacció de l’Agenda 21, que investigués els fets. Per la seva part, Mare Nostrum va desmentir les acusacions de frau a través d’un comunicat on considerava la denúncia de les JERC com una intromissió il·legítima lamentable, d’una gravetat evident i mancada de tot fonament. A tot això, l’empresa va anunciar que emprendria accions legals contra les JERC de Vandellòs.

La Conselleria d’Indústria autoritza, durant el mes d’agost, la construcció del gasoducte de la central de cicle combinat de Vandellòs. Ventura Sabaté, portaveu d’ERC, va anunciar que el seu partit recorreria la decisió, ja que considerava que es podia generar una situació de risc atesa la proximitat entre la central nuclear i la tèrmica de Vandellòs. Indústria va assegurar que les mesures adoptades eren les pertinents per a aquells casos. La Generalitat tampoc no va considerar les al·legacions de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que incidia en l’afectació negativa de l’estabilitat de la xarxa elèctrica. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va exigir un estudi més detallat sobre els riscos d’un hipotètic accident de la central de gas natural i va demanar que la xarxa elèctrica de la instal·lació no passés per sobre de la nuclear.

Finalment, el ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant de 29 d’agost va aprovar la llicència d’obres per a la construcció de la central tèrmica. La instal·lació, que es preveia que entrés en funcionament a mitjan any 2007, tindria una potència total de 800 MW i costaria 360 MEUR. La llicència era l’únic tràmit que restava pendent per portar a terme el projecte. Els sis regidors de Convergència i Unió (CiU) i els dos del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) van argumentar el seu vot a favor dient que la construcció de la central generaria seixanta llocs de treball directes i cent d’indirectes, i que Gas Natural finançaria projectes relacionats amb el medi ambient i la cultura, segons un conveni signat el 2004. Per la seva part, la Plataforma en Defensa del Territori de Vandellòs, contrària al projecte, va anunciar que presentaria un contenciós contra la decisió.

A final d’any, la diputada Rosa Bonàs, portaveu del grup parlamentari d’ERC a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats, va demanar la paralització cautelar de les obres de construcció de la central tèrmica. Aquesta petició es va produir desprès que la formació local d’ERC al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet hagués sol·licitat un estudi sobre la contaminació que provocarien les instal·lacions, especialment de formació d’ozó. Per als republicans, es tractava d’una mesura de precaució.

Més informació
www.geocities.com/plataformvande
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp
Fotogaleria relacionada