Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

Els ajuntaments de Cubelles i Cunit i la Plataforma per a la Defensa del Medi Ambient defensen el desmantellament de la central tèrmica de Cubelles i rebutgen la possibilitat de substituir-la per dues de cicle combinat, com proposa Fecsa-Endesa. El Pla de l'energia, aprovat pel Govern de la Generalitat, preveu el manteniment de la central però no en defineix la possible substitució.


Antecedents 2004

Articles posteriors 2014; 2015

La central tèrmica de Cubelles (el Garraf) fou construïda el 1979 i ocupava una superfície de 16 ha al sector del Foix, una zona situada aproximadament a 1 km dels nuclis urbans de Cubelles i de Cunit. La central, propietat de Fecsa-Endesa, basava el funcionament en la crema de gasoil i permetia produir una potència de 520 MW. La construcció i el funcionament d’aquesta central, pròxima al litoral, aixecà des del primer moment crítiques de diverses entitats ecologistes que l’acusaven de contaminar amb el sofre del combustible que utilitzava i d’alterar la fauna marina a causa de les aigües calentes que abocava al mar.

Durant el 2004 l’empresa Fecsa-Endesa va proposar substituir la central tèrmica per dues centrals de cicle combinat, que funcionarien únicament amb gas natural i permetrien produir 800 MW. Segons l’empresa, la substitució, que es podria fer efectiva el 2008, tindria molts beneficis, ja que aquest tipus de centrals són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals, atès que el gas natural no conté sofre ni residus i té un baix contingut de carboni. L’Ajuntament de Cubelles (governat per l’Entesa per Cubelles –EpC–, el Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC–, Iniciativa per Cubelles –IpC– i Esquerra Republicana de Catalunya –ERC–) va decidir formar una comissió de seguiment integrada per tots els partits polítics per discutir la proposta.

Forta oposició a la proposta d'Endesa
Durant els primers mesos de 2005 diversos grups polítics municipals i entitats, com les associacions de veïns de Cunit i Cubelles, van manifestar la seva oposició al projecte de Fecsa-Endesa i van demanar el desmantellament de la central tèrmica i no substituir-la per cap altra. Argumentaven que el municipi de Cubelles ja havia assumit la seva part de responsabilitat i solidaritat envers la resta de Catalunya i subratllaven que, quan es va construir, la central quedava allunyada del nucli de població però que actualment ja estava envoltada d’edificis nous de caràcter residencial. El grup municipal del Partit Popular (PP) de Cubelles va impulsar la presentació, a través del seu grup parlamentari, d’una proposició no de llei al Parlament de Catalunya en aquest sentit que fou rebutjada pels tres partits integrants del Govern de la Generalitat.

El 22 de febrer l’Ajuntament de Cubelles va decidir dissoldre la Comissió de Seguiment que s’havia format per discutir el futur de la tèrmica. Segons l’alcalde, Josep Marcillas (EpC), aquesta havia resultat inoperant per la manca de propostes noves per part de Fecsa-Endesa i pel fet que els components de la Comissió no haguessin “guardat silenci”. No obstant això, aquell mateix dia, el ple de l’Ajuntament va decidir, per unanimitat, demanar al Govern de la Generalitat el desmantellament de la central tèrmica i que EL PLA D’ENERGIA DE CATALUNYA 2006-2015, en aquells moments en redacció, eliminés la qualificació del terme municipal de Cubelles com a zona energètica per tal d’impedir la construcció de les dues centrals de cicle combinat.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Cunit, governat pel PSC i el PP, també va aprovar una moció en el mateix sentit, si bé es mostrava disposat a negociar compensacions econòmiques pels danys causats si finalment el projecte tirava endavant. Precisament, en aquest municipi, la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va instal·lar el mes de juliol un mesurador de partícules per controlar les emissions procedents de la central tèrmica de Cubelles, tal com havia demanat repetidament l’Ajuntament de Cunit.

El mes d’abril es va presentar la Plataforma per a la Defensa del Medi Ambient de Cunit i Cubelles, format per les federacions de veïns dels dos municipis, amb els mateixos objectius expressats pels ajuntaments. La Plataforma va organitzar diversos actes durant els mesos d’abril i maig, com marxes lentes de vehicles i manifestacions davant de la central tèrmica, va recollir un total de tres mil signatures contra la central i va presentar al·legacions al Pla de l’energia.

S'aprova el Pla de l'energia
El mes d’octubre el Govern de la Generalitat va aprovar el Pla de l’energia de Catalunya que no tenia en consideració la posició de l’Ajuntament i la Plataforma, ja que preveia el manteniment de la central tèrmica de Cubelles “per cobrir les puntes de consum i atendre la regulació terciària del mercat diari”. En canvi, no es definia sobre la possible conversió de la central en una central de cicle combinat amb gas natural, si bé s’assegurava que fins al 2015 se’n necessitarien un mínim de cinc i un màxim de vuit grups.

La Plataforma per a la Defensa del Medi Ambient va lamentar el text del Pla de l’energia i es va mostrar disposat a mantenir l’oposició a la central i a la seva possible conversió. Per al 2006 caldria esperar a veure si Fecsa-Endesa mantenia la seva aposta de substituir la central.

Més informació
www.cubelles.com
www.diaridecubelles.info
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada