Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DEL PORT DE BARCELONA
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

El procés d'aprovació d'una central tèrmica de cicle combinat de 800 MW al port de Barcelona continua amb els tràmits administratius previstos malgrat les denúncies de sectors ecologistes que consideren que provocaria una forta contaminació atmosfèrica. En resta pendent l'aprovació definitiva.

Antecedents 2003

La construcció d'una central tèrmica de cicle combinat (CTCC) al PORT DE BARCELONA ja estava recollida al Pla d'energia de Catalunya 2000-2010. El 2003 l'empresa Gas Natural va iniciar els procediments administratius per construir la central, amb una potència de 800 MW, als terrenys del moll d'inflamables del port. L'empresa considerava ideal la localització per la proximitat a la planta d'Enagás (que garantia el subministrament de gas natural), a la xarxa d'alta tensió (que facilitava l'evacuació de l'energia elèctrica produïda) i al mar (bàsic per al sistema de refrigeració).

Aquell mateix any es va crear la Plataforma Ciutadana d'Oposició a la Central Tèrmica del Port de Barcelona que agrupava més de cent entitats de la ciutat. Malgrat reconèixer que el gas natural és el combustible fòssil menys brut alertaven que la contaminació atmosfèrica que produiria la central empitjoraria la qualitat de l'aire i dificultaria el compliment del Protocol de Kyoto.

La plataforma demana una moratòria
La plataforma ciutadana va proposar al consell municipal de medi ambient de Barcelona que demanés al Govern de la Generalitat una moratòria de centrals tèrmiques fins que no es redactés el Pla d'energia de Catalunya. El consell, reunit el mes de març de 2004, va debatre la proposta però la va rebutjar per quinze vots en contra i nou a favor. No obstant això, sí que es va consensuar un manifest on es demanava que es promogués l'ús d'energies renovables i la disminució del consum energètic i s'exigia que la implantació de centrals tèrmiques de cicle combinat impliqués la substitució de les centrals tèrmiques convencionals, que utilitzen fuel o carbó.

Al juny la Plataforma Ciutadana d'Oposició a la Central Tèrmica del Port de Barcelona i l'organització ecologista Greenpeace van presentar a l'Ajuntament de Barcelona 5.232 signatures, recollides durant un any de campanya, perquè s'aturés el projecte. Segons els ecologistes, per cada hora de funcionament de la planta s'emetrien, entre d'altres, 290 tones de diòxid de carboni.

Aprovació inicial de la central tèrmica
El mes d'agost la Generalitat va aprovar inicialment el projecte de la central tèrmica del Port de Barcelona i se'n va iniciar així el període d'exposició pública. Ara bé, era el Govern estatal qui havia d'acabar aprovant el projecte amb la declaració d'impacte ambiental del Ministeri de Medi Ambient i l'autorització definitiva del Ministeri d'Indústria. Les entitats ecologistes van presentar al·legacions a l'aprovació inicial atès que consideraven que la decisió incomplia L'ACORD PER A GOVERN CATALANISTA I D'ESQUERRES signat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), en el qual es supeditava la construcció de noves centrals a la redacció d'un nou pla d'energia de Catalunya.

El mes d'octubre el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va comunicar que havia suspès la tramitació de l'expedient de la central tèrmica amb l'objectiu d'harmonitzar les declaracions d'impacte ambiental del Govern de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya. Segons el DMAH aquesta decisió s'havia consensuat amb el Ministeri de Medi Ambient, amb el qual elaborarien conjuntament la declaració.

Fonts de l'empresa Gas Natural van afirmar que aquesta decisió no comportava l'anul·lació del projecte i que, per tant, el procediment seguia el seu curs normal. En canvi la plataforma contrària a la central tèrmica confiava que la suspensió servís per a redefinir el futur pla energètic i « abordar amb racionalitat la caòtica situació de l'oferta energètica a Catalunya».

A final de 2004 el Ministeri de Medi Ambient no havia realitzat encara la declaració d'impacte ambiental, si bé s'esperava que aquesta coincidís amb la publicació del Pla energètic de Catalunya, a principi de 2005, per part de la Generalitat de Catalunya.

Més informació
www.gasnatural.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès