Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DEL PORT DE BARCELONA
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

L’anunci de la instal·lació d’una central tèrmica de cicle combinat (CTCC) de 800 MW en uns terrenys del port de Barcelona desperta l’oposició de diversos col·lectius ciutadans del municipi.

Articles posteriors 2004

Una ampliació de terrenys que l’empresa MEPSA va fer al port de Barcelona a finals dels anys 90, i que va suposar un guany de 49 ha al mar, va despertar l’interès de diverses empreses del sector elèctric per instal·lar-hi una central tèrmica de cicle combinat (CTCC).

Finalment, a començament del 2003 i en règim d’arrendament fins al 2029, l’empresa Gas Natural SDG va ser la que va rebre la concessió d’una superfície de 7’5 ha per poder instal·lar dues unitats de 400 MW cada una. L’empresa considerava que l'emplaçament era estratègic, d'una banda per la proximitat a la planta regasificadora d’Enagás (que hi garantia l’abastament de gas natural), per la proximitat al mar (aspecte necessari per als sistemes de refrigeració) i per la proximitat a la xarxa d’alta tensió (aspecte que en facilitava l’evacuació de l’energia elèctrica).

Pocs mesos més tard de donar-se a conèixer públicament el projecte, es va crear la Plataforma Ciutadana contra la Central Tèrmica del Port de Barcelona, una iniciativa que agrupava més de noranta entitats de la ciutat i que s’inscrivia en l’oposició social a la proliferació d’aquest tipus de centrals al país. En cinc mesos, aquesta plataforma va recollir més de set mil signatures contràries al projecte. A començament del mes de desembre, la Plataforma va sol·licitar una reunió urgent amb els responsables municipals per tractar la qüestió. Com a resposta, l’Ajuntament de Barcelona va decidir convocar per al principi del 2004 una reunió extraordinària del Consell de Medi Ambient.

D’altra banda, l’empresa Gas Natural SDG va iniciar a la darreria del 2003 una ronda de contactes amb diferents agents de la societat civil per informar-los del projecte, tot i que es trobava en fase de consulta per part del Ministeri de Medi Ambient, procés previ a la redacció definitiva del projecte, a la redacció de l’estudi d’impacte ambiental i a l’inici de la tramitació autonòmica corresponent (Departament d’Indústria i Departament de Medi Ambient).

Durant aquesta fase de consulta, l’Agència d’Energia de Barcelona va expressar els seus dubtes sobre el sistema de refrigeració i sobre les emissions, afirmant que mancava molta informació. Des de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya també es van fer arribar suggeriments al projecte.

Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, una de les entitats amb què va contactar l’empresa, es mostraven preocupats pel projecte i s’hi mostraven contraris.

A final d’any el projecte seguia en fase de consulta.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati