Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2004

Després de quatre anys de tramitació i l'oposició de diversos agents socials i econòmics de la zona, el projecte de Central Tèrmica de Cicle Combinat de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant obté els darrers permisos necessaris. A final d'any s'inicien els treballs de preparació dels terrenys.


Antecedents 2003

Articles posteriors 2005

La proposta de l'empresa Gas Natural SDG SA per a crear una central tèrmica de cicle combinat (CTCC) de 800 MW al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant es trobava, a final de 2003, esperant el vist-i-plau del Ministeri d'Indústria per tal de poder sol·licitar la llicència d'obres a l'Ajuntament.

Durant el 2003, malgrat l'oposició de diverses entitats de la zona, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) i la presentació de 1.500 al·legacions, el Departament de Medi Ambient havia donat llum verd al projecte amb l'atorgament de la llicència ambiental. Durant el 2003 també es va produir l'aprovació inicial del Pla parcial industrial, per part de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, (Convergència i Unió, CiU) dels terrenys on l'empresa pretenia instal·lar la CTCC.

A mitjan mes de maig de 2004, l'empresa Gas Natural SDG anunciava que confiava iniciar les obres de la CTCC a la darreria de l'any 2004, ja que el projecte només estava pendent de l'autorització del Ministeri d‘Indústria per a poder sol·licitar-ne la llicència d'obres a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Per la seva banda, a final de juny, el grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va sol·licitar a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant una moratòria en la concessió dels permisos d'obres i d'activitat del projecte de CTCC mentre es redactava l'Agenda 21 local. Segons el portaveu dels republicans, Ventura Sabaté Gil, el projecte de CTCC no s'adequava al desenvolupament sostenible del municipi, i podria entrar en contradicció amb la proposta de creació del CENTRE DE RECERCA D'ENERGIES RENOVABLES DE CATALUNYA A VANDELLÒS. La sol·licitud es va formalitzar a través d'una moció presentada en el ple municipal del mes de juliol, que l'equip de govern va rebutjar.

Autorització del Ministeri d'Indústria i sol·licitud d'una consulta popular
A final de setembre el projecte de CTCC va obtenir l'autorització administrativa del Ministeri d'Indústria. Un cop obtinguda aquesta autorització, ja només quedava pendent la llicència d'obres, que hauria de donar l'Ajuntament. En aquest context, la Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (PDTViH), una de les principals entitats contràries al projecte, va manifestar la seva resignació i preocupació per l'autorització d'un projecte que, segons ells, comptava amb nombroses irregularitats. La PDTViH reclamava la realització d'una consulta popular per saber-ne l'opinió del veïns.

La diputada al Parlament de Catalunya per Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Dolors Comas, va criticar al ministre d'Indústria, José Montilla, per haver autoritzar la CTCC de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant sense haver consultat abans el Govern de la Generalitat de Catalunya. Segons la diputada, aquesta autorització es tractava d'una decisió que anava en contra del Pla de Govern 2004-2007 perquè obviava que el Pla recollia la necessitat de realitzar un nou pla de l'energia de Catalunya, el qual, mentre es realitzés, hauria d'anar acompanyat d'una moratòria en la construcció de nous centres productors d'energia elèctrica. També recordava que aquests tipus de projectes no contribuirien a complir amb els objectius de reducció dels gasos d'efecte hivernacle, i que a més entrava en contradicció amb la proposta de Centre de Recerca d'Energies Renovables de Catalunya que el Govern català volia implantar al mateix municipi.

A mitjan mes d'octubre es va iniciar una campanya ciutadana de recollida de signatures de l'àmbit del municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per a reclamar al consistori la realització d'una consulta popular. Aquesta campanya, que comptava amb el recolzament de la PDTViH, va aconseguir reunir en quinze dies 482 signatures de veïns majors d'edat i amb dret a vot al municipi, que representaven un 13% del cens. Aquestes signatures es van presentar a principi de novembre a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, sense que aquest donés cap resposta a la petició.

D'altra banda, a principi de novembre els tres grups de l'oposició a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, PSC, ERC i Federació d'Independents de Catalunya (FIC) van forçar la convocatòria d'un ple extraordinari per debatre la possibilitat de realitzar una consulta popular sobre la instal·lació de la CTCC.

En el ple extraordinari, celebrat a mitjan mes de novembre, l'equip de govern, amb majoria absoluta de CiU, va rebutjar els continguts de la moció votant-hi en contra.

La CTCC obliga a adaptar el pla de seguretat de la central nuclear de Vandellòs II
La distància de només 2 km entre la central nuclear Vandellòs II i els terrenys on es proposava la construcció de la CTCC, junt amb la possibilitat que un accident a la CTCC pogués afectar el funcionament de la central nuclear, van ser els motius que des del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) s'obligués l'empresa Gas Natural SDG a fer un estudi d'avaluació de riscos i a modificar el Pla d'emergència nuclear de Tarragona (PENTA). Aquests van ser dos dels condicionants que va introduir el CSN abans de donar el seu vist-i-plau al projecte a través d'un dictamen presentat a final de setembre, just abans de l'autorització administrativa del Ministeri d‘Indústria.

La PDTViH sol·licita a la Generalitat la revisió de l'expedient ambiental del projecte
A principi de novembre la PDTViH es va adreçar al president de la Generalitat, Pasqual Maragal i Mira, al conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i al conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, sol·licitant la revisió de l'estudi d'impacte ambiental realitzat pel Grup d'Anàlisi Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ja que segons la PDTViH contenia molts punts inconcrets i no aprofundia en les afectacions sobre la salut de les persones o determinades activitats econòmiques. També se sol·licitava al Govern de la Generalitat de Catalunya que instés l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant a desautoritzar el projecte, basant-se en la interpretació de l'apartat del Pla de Govern 2004-2007 referent a l'elaboració d'un nou pla de l'energia.

S'aprova la llicència d'obres per a la construcció de la CTCC
A final de novembre el ple de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va donar l'autorització definitiva per a poder iniciar la construcció de la CTCC. Hi van votar a favor els set regidors de CiU i els dos del PSC, en contra el regidor d'ERC, i s'hi va abstenir el regidor de la FIC. En el mateix ple es va aprovar un esborrany per a subscriure un conveni amb l'empresa Gas Natural amb el qual determinar els beneficis econòmics que la indústria aportaria al municipi.

El grup municipal d'ERC, després de l'autorització municipal, va anunciar que presentaria un recurs d'alçada contra l'autorització del Ministeri d‘Indústria, al·legant l'increment del risc d'accident en la central nuclear així com els impactes ambientals i sanitaris que comportaria aquesta instal·lació.

En el mateix sentit, des de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) es va anunciar a final de novembre la impugnació de l'autorització del Ministeri d‘Indústria, ja que consideraven que no s' havia exigit el mateix nivell de seguretat a Gas Natural SDG que a una empresa nuclear, i més quan la CTCC s'havia de construir a gairebé ni 2 km de la central nuclear Vandellòs II. A més, des de l'Associació recordaven que encara no els havien contestat les al·legacions presentades al projecte.

Els acords entre l'Ajuntament i l'empresa
A principi de desembre, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant anunciava l'acord amb l'empresa Gas Natural SDG per tal de fer arribar el gas natural domèstic als diversos nuclis del municipi. Segons aquest acord, l'empresa destinaria 2'84 milions d'euros als treballs. En el mateix conveni, l'empresa es comprometia a donar preferència als veïns del municipi que volguessin treballar durant la construcció i posada en marxa de la indústria, a la contractació d'empreses locals per als treballs de manteniment, així com al desenvolupament de projectes en l'àmbit ambiental i sociocultural.

Durant els darrers dies de desembre es van iniciar els moviments de terres per a la construcció de la CTCC. Els primers moviments comportaven l'anivellament dels terrenys, el desplaçament dels conductes que canalitzen l'aigua del transvasament de l'Ebre a Tarragona i el trasllat de línies de transport elèctric d'alta i mitjana tensió. L' empresa preveia iniciar l'activitat a mitjan any 2007.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati