Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE SANT PERE DE TORELLÓ
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

La possibilitat de construir una central tèrmica a Sant Pere de Torelló aixeca l'oposició de veïns, entitats ecologistes i institucions de la comarca d'Osona. El Departament de Medi Ambient i Habitatge decideix no autoritzar la central tèrmica de combustible i aposta per construir al seu lloc una central tèrmica de biomassa.

Sant Pere de Torelló se situa a la vall del Ges, al límit nord-est de la Plana de Vic i als peus de les serres del Bellmunt, el Puigsacalm i Collsacabra. En aquest municipi, l'any 1992 es va construir una central tèrmica que funcionava bàsicament amb fuel-oil i que permetia escalfar l'aigua que se subministrava al municipi. La central tèrmica tenia greus problemes de funcionament i generava emissions de sofre i de CO2 que, tal com va reconèixer el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) el setembre de 2004, contaminaven l'atmosfera.

El projecte
A final de 2002 l'empresa CERR S.L. va fer una proposta per a substituir la tèrmica de fuel-oil per una central tèrmica de combustible preparat on es cremarien fins a un total de 90.000 tones entre residus industrials (plàstics, paper, cartró i matèries tèxtils) i biomassa (fusta neta i bruta). La inversió prevista era de 42 milions d'euros i es preveia exportar fins a un total de 15,8 MW de potència fora del municipi. El projecte tenia el suport de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, governat per l'Entesa de Progrés Municipal (EPM), candidatura adscrita a Iniciativa per Catalunya-els Verds (ICV). El desembre de 2003 el projecte va sortir a exposició pública.

La Plataforma per la Vall del Ges i Antiincineradora es va oposar des d'un primer moment a aquest projecte i va presentar mil duescentes al·legacions. Consideraven que no es tractava d'una central tèrmica sinó d'una incineradora que tenia l'objectiu principal de cremar residus i no l'obtenció d'energia. Alertaven del fort impacte que tindria el seu funcionament sobre la qualitat de l'aire per la producció de dioxines, que podien acabar a la cadena alimentària humana, fet que s'agreujaria a causa de la boira i de la inversió tèrmica existent a la comarca d'Osona, que dificultarien la dispersió dels gasos. També alertaven del fort impacte visual de la instal·lació, de 35 m d'altura i amb una xemeneia de 43 m. El 25 d'abril la plataforma va realitzar una caminada reivindicativa contra el projecte, que va congregar unes cinc-centes persones.

També estaven en contra de la central tots els grups de l'oposició de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, altres municipis de l'entorn i el Consell Comarcal d'Osona. Tots plegats reclamaven, com a alternativa, la construcció d'una central tèrmica de biomassa dimensionada únicament per a Sant Pere de Torelló.

La Generalitat aposta per una central de biomassa
El mes de setembre, el DMAH va realitzar una proposta de resolució on decidia no autoritzar la central tèrmica proposada per CERR S.L. per la contaminació atmosfèrica que provocaria. No obstant això, el Departament es mostrava disposat a autoritzar la construcció d'una central si únicament es limitava a cremar biomassa, és a dir, matèria orgànica, i no altres productes com plàstics o matèries tèxtils. D'aquesta manera es volia assegurar que la central pogués arribar a subministrar aigua calenta, calefacció i energia elèctrica a tota la vall del Ges sense emetre gasos procedents de la crema de combustibles fòssils. Es pretenia, així, complir la Directiva europea que internalitza el Protocol de Kioto reduint les EMISSIONS de diòxid de carboni i impulsar, alhora, una gestió més efectiva dels residus forestals i agrícoles.

La plataforma antiincineradora va mostrar la seva oposició a aquest nou projecte reiterant que es tornava a tractar d'una incineradora encoberta on es cremarien, sota el nom de biomassa, residus orgànics i residus de processos industrials, com fangs de depuradora, residus carnis, purins o lleixius negres. Per això novament va presentar al·legacions a la proposta de resolució.

El DMAH i l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló van negar rotundament que el projecte pretengués cremar tots aquests productes i van assegurar que es limitaria únicament a cremar fusta.

Per al 2005 es preveia que l'empresa CERR S.L., que havia de renunciar a la planta projectada inicialment, decidís si apostava per realitzar la planta de biomassa que havia proposat el DMAH.

Més informació
www.stpere.net
www.valldelges.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Osona