Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'empresa Fecsa-Endesa proposa substituir la central tèrmica de Cubelles per una de cicle combinat que funcionaria únicament amb gas natural i, segons l'empresa, permetria reduir-ne les emissions. L'alcalde de Cubelles ho valora positivament però entitats ecologistes i veïns del municipi demanen el tancament definitiu.

Articles posteriors 2005, 2014, 2015

La central tèrmica de Cubelles, a la comarca del Garraf, fou instal·lada a final dels setanta a poc més d'un quilòmetre del nucli urbà, a la zona coneguda amb el nom de Foix, i ocupa una superfície de 160.000 m2. La central, propietat d'Endesa, basava el funcionament en una mescla de fuel-oil i gas natural i permetia produir una potència de 520 MW. La construcció i el funcionament d'aquesta central, pròxima al litoral, aixecà des del primer moment crítiques de diferents entitats ecologistes que l'acusaven de contaminar amb el sofre del combustible que utilitzava i d'alterar la fauna marina a causa de les aigües calentes que abocava al mar.

Continuen les denúncies de contaminació
El mes de juny de 2004 veïns del municipi de Cunit, situat al costat de Cubelles, van denunciar l'aparició de cendres i marques d'espurnes a diversos vehicles, fet que atribuïen a la sedimentació de partícules sòlides procedents de la central tèrmica. Així mateix, unes setmanes després, veïns de Cubelles van protestar per l'aparició de taques grogues en cotxes, mobles, terrasses i a la roba estesa. L' alcalde de Cubelles, Josep Marcillas, de l'Entesa per Cubelles, va animar els veïns a presentar una denúncia contra l'empresa.

Fecsa-Endesa proposa substituir la tèrmica per una central de cicle combinat
El mes de juliol l'alcalde de Cubelles va comunicar que l'empresa Endesa volia construir una nova central tèrmica de cicle combinat al municipi en substitució de la tèrmica convencional. Segons el projecte, enviat a l'Ajuntament a través del Ministeri de Medi Ambient perquè hi presentés al·legacions, la nova central permetria produir 800 MW. L'empresa preveia que la nova central podria entrar en funcionament el bienni 2008-2009, moment en què es produiria el tancament de la tèrmica de fuel-oil i gas natural. Segons Josep Marcillas la substitució tindria importants beneficis, ja que assegurava que les centrals de cicle combinat, que funcionen únicament amb gas natural, són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals. A més afirmava que la nova central només ocuparia una tercera part d'espai que l'existent.

Per la seva banda, a final de setembre el director general d'Energia de la Generalitat de Catalunya, Josep Isern, va indicar que amb les centrals tèrmiques en funcionament i les que estaven a punt de ser autoritzades, Catalunya tindria cobertes les necessitats d'electricitat fins al 2010. No obstant això, es mostrava favorable a concedir altres autoritzacions si es plantejaven, com en el cas de Cubelles, com a substitucions de grups elèctrics que funcionaven amb fuel.

Veïns i ecologistes rebutgen el projecte
La Federació de Veïns de Cubelles va expressar la seva oposició al projecte d'Endesa i va criticar l'Ajuntament per defensar-lo. Els veïns es mostraven partidaris de desmantellar la central tèrmica però rebutjaven la possibilitat de substituir-la per una altra, encara que fos de cicle combinat. El col·lectiu va assegurar que havia recollit set-centes signatures favorables al tancament de la tèrmica.

També es van mostrar contraris a la central projectada el grup municipal d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), que alertava de l'impacte sobre la fauna marina que podrien ocasionar els sistemes de refrigeració, i Ecologistes en Acció, que va recordar el compromís del Govern de subordinar la construcció de centrals tèrmiques al futur Pla d'energia de Catalunya, previst per a principi de 2005.

A final de 2004 l'Ajuntament de Cubelles va decidir crear una comissió de seguiment formada per entitats i partits polítics del municipi per prendre una decisió, prevista per a principi de 2005, sobre el futur de la central tèrmica.

Més informació
www.cubelles.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati