Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA A RIBA-ROJA D’EBRE
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2003

L'any 2001, després del rebuig anterior a la Central Tèrmica de Cicle Combinat (CTCC) de 1.600 MW que l’empresa ENRON volia instal·lar a la comarca de la Ribera d’Ebre, es tornen a repetir les protestes per la proposta d’Iberdrola d’instal·lar una CTCC de 800 MW al municipi de Riba-roja d’Ebre.

L’any 2001 l’empresa ENRON va proposar instal·lar una CTCC de 1.600 MW de potència a Móra la Nova (Ribera d’Ebre). La proposta va ser finalment desestimada pel Parlament de Catalunya arran de les mobilitzacions en contra que va suscitar.

A començament del 2003, des de la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya es va anunciar l’interès de l’empresa Iberdrola d'instal·lar una central tèrmica de cicle combinat de 800 MW al municipi de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Des de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, governat pel PSC, no es va confirmar res, i, tot i mostrar-se molestos amb les declaracions del director general d’Energia, Albert Mitjà, al qual li van exigir una reunió urgent per aclarir l’assumpte, afirmaven que estaven a favor de projectes com el proposat.

Des de la Direcció General d’Energia, s’assenyalava que aquest projecte contribuiria a millorar el subministrament elèctric a Tarragona i Reus, al·legant que eren dues ciutats que durant l’any 2002 havien vist incrementat el temps d’interrupció del subministrament elèctric respecte del 2001, quan la tendència a la resta de Catalunya havia estat inversa.

Des d’un primer moment, aquesta notícia va posar en alerta la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural de la Ribera d’Ebre, entitat que ja havia catalitzat el moviment contrari a la CTCC de 1.600 MW que ENRON volia instal·lar a Móra la Nova. La Plataforma va desqualificar les afirmacions de la Direcció General d’Energia afirmant que els talls de subministrament elèctric estaven provocats per la deficiència de la xarxa de distribució i no per una manca de producció d’energia elèctrica, i més tenint en compte que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre produïen el 73% de l’energia consumida a Catalunya.

Des de la Plataforma s’acusava la Generalitat de Catalunya de fer un ús partidista de l’anunci del projecte d’Iberdrola i de crear novament un estat de crispació territorial, alhora que dubtaven de l’existència de l’esmentat projecte i reclamaven la necessitat d’organitzar un debat públic per a definir quin model de desenvolupament es volia per a la comarca.

Tot i la poca definició inicial per part de l’Ajuntament de Ribaroja d’Ebre respecte del projecte d’Iberdrola, al principi de l’estiu, l’alcalde, José Luis Aparicio, va confirmar l’interès de l’empresa i va informar que el projecte quedava subjecte a la condició que Iberdrola instal·lés una altra fàbrica al municipi.

Des de la Plataforma es va acusar l’alcalde de mentir a la societat en no fer públic aquest interès de l’empresa quan a començament d’any va aparèixer la notícia. La Plataforma considerava, a més, que el projecte era inoportú, innecessari i que crispava el territori, ja que la comarca, segons el seu parer, ja havia deixat clar el seu posicionament contrari a les grans CTCC amb el rebuig al projecte d’ENRON.

Des de la Plataforma es va enviar una carta a Pasqual Maragall perquè definís quina era la posició oficial del PSC, tenint en compte que aquest partit havia votat el 2001 en contra del projecte de la CTCC que ENRON projectava a Móra la Nova i que, per contra, a Riba-roja d’Ebre, governada pel PSC, s’hi pronunciaven a favor. La resposta del PSC va ser ràpida i contundent, ja que només quinze dies després de l’anunci de la Plataforma de l’enviament de la sol·licitud, Pasqual Maragall rebia membres de la Plataforma i els comunicava que no consideraven necessari en cap cas la construcció de la CTCC de Riba-roja d’Ebre, desautoritzant d’aquesta manera l’alcalde socialista José Luis Aparicio. El PSC va manifestar que seguien mantenint la mateixa posició que amb el cas ENRON i que només preveien les centrals en construcció o en tràmit administratiu, com la de Sant Adrià de Besòs, la de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les de Tarragona i la de Barcelona. Tot i aquest posicionament contrari a la CTCC de Riba-roja d’Ebre, segons la Plataforma, el PSC mantenia certes contradiccions, ja que aquest partit feia poc que havia aprovat el document Mesures concretes per a evitar el col·lapse del sector elèctric a Catalunya, on s’apostava per preparar un pla d’emplaçaments de noves centrals basat en la distribució de petites i mitjanes unitats pròximes als espais de més consum i demanda, cas que no complia, per exemple, la CTCC projectada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, en tractar-se d’una CTCC de 800 MW proposada en un territori productor d’energia elèctrica.

Després d’un intens debat que va durar fins a la celebració de les eleccions municipals del mes de maig, la qüestió va quedar a l’espera d’algun anunci o comunicació per part de les autoritats locals o de l’empresa impulsora del projecte.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame