Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL EÒLICA MARÍTIMA DEL DELTA DE L'EBRE
Miguel Bartorilla

Actualitzat a 31/12/2006

En el debat actual de la sostenibilitat, les terres del delta de l'Ebre mostren els diversos punts de vista sobre les energies netes. Amb importants projectes, es busca impulsar l'energia eòlica al mar. Indústria ha avançat en una proposta sobre la regulació de parcs eòlics marins. La participació de nombroses col•lectius i grups polítics expressen aquestes contradictòries propostes de futur. Un dels temes polèmics és la compatibilitat entre àrees de protecció i activitat eòlica, especialment en l'ampliació de la Xarxa Natura 2000.

Antecedents 2004, 2005

La central eòlica al sud del delta de l'Ebre, en debat des de 2004, se situa entre la platja de l'Alfacada i la punta de la Banya, davant dels termes municipals de Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Amposta. La potència instal•lada prevista seria de 432 MW, 3 MW per cada un dels cent quaranta-quatre aerogeneradors, els quals tindrien una alçada de 125 m i anirien instal•lats a una profunditat de 20 m i en una distància de la costa que oscil•laria entre 5 i 7 km, ocupant una franja lineal de 15 km. La inversió prevista per l'empresa Capital Energy SL era de 530 MEUR.

Context de l'energia eòlica marítima a Europa i Catalunya.
A través del PLA D'ENERGIA, Catalunya tenia previst aconseguir una potència eòlica de 3000 MW per a l'any 2010. Durant el 2006 la Generalitat va autoritzar la instal•lació de trenta-cinc parcs eòlics, que es van sumar als vuit en funcionament i als dos en construcció, entre els quals es van estudiar les propostes de parcs marins al delta de l'Ebre (Montsià).

A favor del desplegament de l'energia eòlica marina, Greenpeace i Ecologistes en Acció van presentar detalls dels avantatges. Segons la seva opinió, la producció d'energia al mar resulta un 70% més gran que a terra a causa de la velocitat del vent, que és un 20% superior, i la vida útil dels aerogeneradores podria ser del doble. Per mitjà d'un informe, la Universitat Pontifícia de Comillas va subratllar que "disposant de l’energia eòlica marina es cobriria el 119,3% de tota la demanda elèctrica peninsular a mitjan segle"

Nou països europeus disposen d'instal•lacions eòliques al mar, per bé que, en el context espanyol, encara no hi ha un marc regulador. El Ministeri d'Indústria va estudiar un decret per a regular els parcs marins segons el qual s’impedeix la dispersió de molins eòlics al mar. La nova norma proposava tenir una densitat mínima de potència instal•lada de 10 MW per quilòmetre quadrat, fet que significa la instal•lació de dos o tres molins en aquesta superfície.

Molinets a la mar de l'Ebre
Marçal Lladó, a lamalla.net, resumeix en poques paraules el debat suscitat a les terres de l'Ebre "energia neta o un paisatge immaculat? " dut a terme pels partits polítics, entitats locals i ecologistes.

Aquest va generar un debat encès fora i dins de la coalició tripartida del govern. Així, al febrer, el conseller d’Indústria Josep Maria Rañe (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), va afirmar que era partidari de no posar límits a la implantació de centrals eòliques i va rebutjar el concepte de massificació. D'acord amb Indústria, Ramon Luque (Iniciativa per Catalunya-Verds, ICV) director general de Medi Natural, va expressar que l'energia eòlica pot ser compatible amb Xarxa Natura 2000. El delegat del Govern a les terres de l'Ebre, Lluís Salvador (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), va replicar el conseller Rañé i va considerar injust "carregar l'Ebre amb un 60% dels parcs eòlics del país, quan tot just representen un 2,5% de la població de Catalunya".

El març de 2006 ERC va presentar a la Comissió d'Indústria del Congrés de Diputats una proposta per a desautoritzar el projecte eòlic marí al delta de l'Ebre, reclamant el traspàs a les comunitats autònomes de les competències sobre implantació d'energia eòlica marina. El projecte va ser rebutjat pel PSOE i el PP.

Responent a la polèmica generada per Jordi Cañas, director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, en el marc del congrés Delta+10 a Deltebre, partidari de la instal•lació del parc, Jaume Forcadell, president d'ICV a les Terres de l'Ebre, hi va expressar la seva posició contrària a la construcció: "el delta de l'Ebre no és una ubicació idònia per a instal•lacions d'aquestes característiques, atesa la vulnerabilitat del sistema deltaic i la seva diversitat faunística".

Mobilització de la gent de les Terres de l’Ebre
A l’abril, la Coordinadora en Defensa del Territori contra la Massificacio Eòlica, integrada per les plataformes de Terra Alta i Salvem la Mar de l'Ebre, van convocar el divendres sant una concentració festiva a Gandesa amb caràcter informatiu sobre diferents projectes eòlics i línies d'evacuació de l'energia. El dia del medi ambient, el 5 de juny, es va realitzar una protesta contra els parcs eòlics davant la delegació de l'Ebre de Medi Ambient. La Plataforma Rapitence Salvem la Mar de l'Ebre ha recollit en diverses campanyes fins a l’abril unes set mil firmes en contra del macroparc.

L'ampliació de la Xarxa Natura 2000, oportunitat de consens
El dia 5 de setembre el Govern català va aprovar definitivament la proposta d'ampliació de XARXA NATURA 2000 eixamplant la protecció de la costa al Parc Natural Delta de l'Ebre i dificultant la instal•lació del parc eòlic davant Sant Carles de la Ràpita. Des de la polèmica proposta inicial, compatible amb la instal•lació del parc eòlic, van sorgir diverses reivindicacions i intensos processos de participació ciutadana.

La proposta del Govern per a l'ampliació de la Xarxa Natura 2000, segons la presentació de l'abril de 2006 del conseller de Medi Ambient i Agricultura, Salvador Milà i Antoni Siurana respectivament, era compatible amb el projecte de Capital Energy OffShore. La proposta de protecció s'estenia al mar fins a 20 m de profunditat, a la plataforma deltaica, excepte a la zona on aniria el parc eòlic. L'Ajuntament d'Amposta, entre altres, hi va presentar al•legacions. Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre també hi va presentar al•legacions en contra i les va avalar amb cinc mil firmes. Carles Carbonera de l'entitat ecologista SEO/Birdlife ha manifestat ”que aquesta central eòlica, si es fa, serà una autèntica trinxadora d'aus". La Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita va entendre que perjudicaria la pesca de llagostí. El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) rectificà la proposta inicial i estudià incloure les propostes sobre la franja marina. En la decisió final va prevaler la voluntat d'aconseguir el màxim consens.

A final d'any, al delta de l'Ebre no hi havia cap parc eòlic en procés d'autorització. Per al 2007 no es preveien avenços, excepte la revisió de la proposta a les adequacions a les normatives europees, a causa del marc legal de nova àrea de protecció.

Central eòlica marítima de l'Ametlla de Mar
El parc eòlic promogut per l'empresa Explotaciones Ecológicas del Viento S.L., que preveia la instal•lació de divuit aerogeneradors de 80 m d’alçada a la costa de l'Ametlla de Mar, va ser rebutjat en diverses instàncies. A causa de l'admissió del tràmit de sol•licitud per part de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient, es va desenvolupar una assemblea de veïns al maig per debatre el projecte. En aquest cas, per part d'Ecologistes en Acció van sorgir crítiques desfavorables. L'Ajuntament, la Confraria de Pescadors i la Cala Fòrum van acordar per unanimitat la creació d'una comissió per evitar l'esmentada construcció. Segons l'alcalde, Andreu Martí (CiU): "Pensem que no és només un atemptat al món socioeconòmic i al món de la pesca i el turisme, sinó que a més recordem que en aquestes terres ja contribuïm de manera important al tema energètic".

El Consell Comarcal de Baix Ebre, al juny, va aprovar una moció que rebutja el parc eòlic marí, projectat a 500 m de les cales de l'Ametlla de Mar. La iniciativa va ser subscrita per tots els partits representats (Convergència i Unió -CiU-), Partit Popular (PP), ERC, Federació d'Independents de Catalunya (FIC) i Partit Socialista de Catalunya (PSC). Així mateix, Capitania Marítima de Tarragona va emetre un informe desfavorable, argumentant especialment l'afectació que tindria sobre l'activitat pesquera. A l'octubre la Comissió de Treball creada per a rebutjar el parc eòlic estudiava la possibilitat de sol•licitar-ne la caducitat i arxivar l'expedient.

Més informació
delta.deisidro.com
ecologistesenaccio-cat.pangea.org

www.capitalenergy.es
www.seo.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Montsià