Dimarts 4 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL EÒLICA MARÍTIMA DEL DELTA DE L'EBRE
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

El Govern de la Generalitat manifesta el seu interès pel projecte de central eòlica marítima situada a la costa sud del delta de l'Ebre i exclou l'indret on s'hauria d'ubicar de la proposta d'ampliació de la Xarxa Natura 2000. La major part d'ajuntaments i entitats del territori el rebutgen per l'impacte que podria tenir sobre el medi ambient, el sector pesquer i el turisme. L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita decideix organitzar una consulta popular per al 2006.


antecedents 2004

Articles posteriors 2006

El març de 2004 l’empresa Capital Energy SL va presentar la proposta de construir una central eòlica situada al sud del delta de l’Ebre, entre la platja de l’Alfacada i la punta de la Banya, davant dels termes municipals de Sant Jaume d’Enveja, Amposta i Sant Carles de la Ràpita (el Montsià). El projecte sumaria un total de cent quarantaquatre aerogeneradors, de 125 m d’alçada, a una profunditat de 20 m i a una distància de la costa d’entre 5 i 7 km, ocupant una franja lineal de 15 km. La inversió prevista era de 530 MEUR i la potència instal·lada seria de 432 MW, 3 MW per aerogenerador. L’empresa va encarregar a la Universitat de Barcelona (UB) la redacció de l’estudi d’impacte ambiental de la central. El fet que el projecte fos sobre medi marí feia que l’autorització de la central eòlica hagués d’anar a càrrec del Ministeri de Medi Ambient (MMA), si bé fonts ministerials asseguraven que es tindria en compte l’opinió de la Generalitat de Catalunya.

Els ajuntaments d’Amposta (Convergència i Unió –CiU–) i Sant Jaume d’Enveja (Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC– i Iniciativa per Catalunya-Verds –ICV–), els serveis tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre i la Plataforma per a l’Ús Racional de l’Energia Eòlica del Baix Ebre-Montsià es van mostrar en contra de la central per l’impacte que, creien, tindria sobre el medi ambient (especialment sobre les aus marines del delta de l’Ebre), l’activitat turística (per l’impacte paisatgístic dels aerogeneradors) i l’activitat pesquera (perquè podria afectar el principal calador de llagostins i les àrees de pesca del pop, la galera i el llenguado). En canvi, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va valorar positivament el projecte, si bé va reconèixer que caldria tenir-ne en compte l’afectació sobre les aus i el sector pesquer. Finalment l’organització Ecologistes en Acció de Catalunya (EeAC) es mostrava a favor de la central eòlica.

El Govern dóna suport al projecte
El febrer de 2005 el subdirector general de l’Institut Català de l’Energia, Ignasi Nieto, va confirmar que el Govern donava suport a la iniciativa de construir un parc eòlic marí al delta de l’Ebre en considerar que es tractava de l’únic espai del litoral català que reunia els requisits per construir una central d’aquest tipus. En tot cas va matisar que el projecte estava en una fase d’estudi molt inicial i que, en el millor dels casos, s’inclouria al mapa eòlic que planificaria els parcs entre el 2007 i el 2010 (CENTRALS EÒLIQUES. INTRODUCCIÓ). No obstant això, paral·lelament el MMA admetia que l’autorització del projecte tindria problemes per la proximitat al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Un mes després, l’entitat ecologista Seo-Birdlife va protestar perquè la proposta d’ampliació de la XARXA NATURA 2000 feta pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) només protegia com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) la zona marítima del delta de l’Ebre fins a una profunditat de 19 m, menys dels 25 m previstos inicialment. D’aquesta manera es deixava fora de protecció la zona on es preveia aixecar la central eòlica marina del delta. Des del Departament es justificava aquest canvi per tal d’esperar la presentació de l’estudi d’impacte ambiental i per permetre obrir un debat social sobre la conveniència d’autoritzar el projecte. Seo-Birdlife estava desenvolupant un projecte LIFE de la Unió Europea per identificar les zones marines d’especial interès per a les aus arreu de l’Estat espanyol i per això demanava al Govern de l’Estat una moratòria per a l’autorització de parcs eòlics marins fins que no se n’hagués enllestit l’estudi, el 2008.

El mes de maig l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va rebutjar, amb els vots en contra de l’equip de govern municipal (PSC i ICV), la moció presentada per CiU i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en la qual es demanava que l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 inclogués l’espai on s’havia d’ubicar la central eòlica. L’alcalde, Miquel Alonso (independent per ICV), va mostrar-se a favor de la central sempre que no quedés afectat el sector pesquer i va informar que l’Ajuntament havia encarregat estudis d’impacte ambiental de la central per comparar-los amb el que presentés l’empresa promotora.

Creixen les mostres de rebuig a la central
El mes de setembre es va constituir la plataforma Salvem la Mar de l’Ebre per rebutjar el parc eòlic marí del delta argumentant que se situava al costat d’una zona de pesca molt pròspera i d’un dels parcs naturals ornitològics més importants d’Europa. La plataforma criticava que ni l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ni els pescadors haguessin definit la seva posició contrària a la central amb prou claredat.

Dos mesos després, al novembre, la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita, que fins llavors havia mantingut una postura ambigua, es va mostrar definitivament contrària al parc eòlic marí perquè quedava just enmig de la seva zona de pesca. També ICV de les Terres de l’Ebre va admetre que la ubicació del parc eòlic no era la més idònia per la proximitat al delta, si bé va puntualitzar que caldria esperar els resultats dels estudis d’impacte ambiental. Finalment, el mateix mes, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei en la qual s’instava el Govern català a demanar a l’Estat que no autoritzés el projecte de central eòlica marina del delta de l’Ebre atesos els informes negatius emesos per Seo-Birdlife i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. ERC, CiU i el Partit Popular (PP) hi van votar a favor i el PSC i ICV en contra, argumentant que caldria esperar els estudis d’impacte ambiental.

El 14 de desembre el ple de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC en la qual es demanava la convocatòria d’una consulta popular per saber si els veïns estaven a favor o en contra de la central eòlica marina. La consulta es faria entre l’octubre i el novembre de 2006 i, prèviament, s’organitzarien xerrades i taules rodones perquè la població tingués tota la informació sobre els beneficis i perjudicis del projecte. L’alcalde, Miquel Alonso, que no es manifestava ni a favor ni en contra del parc eòlic, es va comprometre que l’Ajuntament defensaria la posició que sorgís de la consulta davant de les administracions superiors.

A final d’any, Salvem la Mar de l’Ebre havia recollit prop de cinc mil signatures contra la central eòlica marina. Per la seva banda, el MMA estava elaborant un reglament estatal per la implantació de l’energia eòlica marina, a partir del qual es decidiria si s’autoritzava o no la central del delta.

Més informació
www.capitalenergy.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada