Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL EÒLICA DEL PORT DE TARRAGONA
Sergi Saladié

Actualitzat a 31/12/2004

L'entitat Ecologistes en Acció (EeA) proposa a l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) la instal·lació d'una central eòlica marítima a la zona del port. La proposta, que ha estat rebutjada per l'Ajuntament, ha generat divisió d'opinions al municipi.

Antecedents 2003

Durant el 2003 el grup socialista de l'Ajuntament de Tarragona va presentar una proposta per a instal·lar una central eòlica al port de Tarragona, que fou rebutjada per l'equip de govern de l'Ajuntament (Convergència i Unió, CiU) al·legant un fort impacte visual i paisatgístic. La proposta havia rebut el suport del Grup Ecologista per a l'Estudi dels Ecosistemes del Camp (GEPEC), que considerava els espais humanitzats, com el port de Tarragona, els indrets òptims per a aquesta mena d'instal·lacions.

Nova proposta de central eòlica al port
A final d'agost de 2004, Ecologistes en Acció (EeA) va proposar a l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) instal·lar una central eòlica marítima a la zona del port de Tarragona. La proposta d'EeA constava de 6 a 8 aerogeneradors d'1 MW i 100 m d'alçada, que se situarien al llarg d'uns 2'5 km d'extensió davant del dic del port, amb una inversió d'1 milió d'euros per cada MW. A la proposta, EeA posava com a exemples centrals dels Estats Units, Holanda i Suècia i els projectes al port de Bilbao, al de Huelva i també la proposta de CENTRAL EÒLICA MARÍTIMA DEL DELTA DE L'EBRE.

L'Ajuntament de Tarragona, en contra de la proposta
Agustí Mallol (CiU), regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, va assegurar que, segons diversos estudis, la construcció de centrals eòliques marítimes tenia efectes negatius sobre la pesca de la zona. També va afirmar que tindria uns impactes estètics negatius en la TRANSFORMACIÓ URBANA DE LA FAÇANA MARÍTIMA DE LA CIUTAT DE TARRAGONA. Agustí Mallol també va advertir que l'Ajuntament denegaria les llicències d'impacte ambiental i impulsaria mobilitzacions ciutadanes contra els projectes. L' Ajuntament de Tarragona va sol·licitar informació als Serveis Territorials de Medi Ambient a Tarragona i va convocar una reunió amb els veïns.

Els arguments contraris a la central eòlica marina que l'Ajuntament de Tarragona apuntava en una carta enviada al conjunt de veïns i entitats potencialment afectats eren, d'una banda, l'afectació del fons marí i de la fauna marina, la modificació de la navegació marítima, de l'altra, i, també, els riscos de col·lisió i les afectacions acústiques. Com a alternativa l'Ajuntament de Tarragona va anunciar l'encàrrec d'un estudi de viabilitat que presentaria a l'APT, per a instal·lar plaques solars fotovoltaiques als 20.000m2 que ocupen els sostres de les naus portuàries.

Els pescadors i els veïns donen suport als plantejaments de l'Ajuntament
Les associacions de Veïns del Serrallo, del barri del Port, de Residencial Palau i del barri del Carme, i la Confraria de Pescadors de Tarragona, que en un primer moment es van mostrar cautelosos després de la reunió amb l'Ajuntament tarragoní, van acabar manifestant el seu rebuig al projecte. El president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz, va afirmar que el projecte afectaria greument l'activitat pesquera. El president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, Josep Molina, va expressar la seva inquietud davant la proposta. També l'Associació d'Exploracions Submarines de Tarragona considerava un error aquests projectes.

L'Autoritat Portuària de Tarragona espera a conèixer més dades dels projectes
Al setembre Josep Antón Burgasé, president de l'APT, va reconèixer que anteriorment s'havien mantingut contactes amb dues empreses interessades en la instal·lació de dues centrals eòliques, però va afirmar que cap de les dues havia presentat el projecte ni l'estudi de viabilitat. Va afirmar que l'APT esperaria fins a conèixer més dades dels projectes i que en cap cas es tirarien endavant sense el consens de totes les parts implicades.

Els grups ecologistes, a favor

El GEPEC es mostrà favorable a les propostes de centrals eòliques marítimes. També s'hi va manifestar a favor el Grup Ecologista l'Escurçó, que veia en els projectes una oportunitat per a desenvolupar un sistema energètic amb menor impacte ambiental. EeA, impulsor d'una de les propostes de l'any 2004, va contestar al regidor de medi ambient, Agustí Mallol, que les seves declaracions creaven alarma social i no tenien suport científic.

Altres agents
El delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Xavier Sabaté (Partit dels Socialistes de Catalunya), va defensar l'energia eòlica de manera global tot i que va evitar posicionar-se sobre aquests projectes, al·legant que la Generalitat de Catalunya no hi tenia competències i que de moment no se n'havia presentat cap sol·licitud.

Per la seva banda el grup municipal d'Iniciativa per Catalunya (ICV) es mostrà a favor dels projectes perquè consideraven que no implicaven impactes extrems, ja que es proposaven en espais transformats i amb diverses infraestructures existents, i va qualificar d'irresponsable la posició de l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona.

Després d'un parell de mesos, el debat va anar perdent intensitat, fins desaparèixer sense que es concretés en projectes formals cap de les propostes.

Més informació
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès